Nedsatt hørsel, hva kan være årsaken?

Små barn og eldre er mest utsatt for nedsatt hørsel, forteller øre-nese-hals-lege.

DÅRLIG HØRSEL: Nedsatt hørsel ved økende alder vil alle oppleve. Foto: Brian A Jackson/ Shutterstock/ NTB scanpix
DÅRLIG HØRSEL: Nedsatt hørsel ved økende alder vil alle oppleve. Foto: Brian A Jackson/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Nedsatt hørsel kan ha mange årsaker. Sykdom, skader og ørevoks kan forårsake nedsatt hørsel.

- Gamle mennesker og barn med mellomøreproblemer er de vi ser mest av. Barna blir som regel bra av seg selv, men for de eldre er dårligere hørsel permanent, har øre-nese-hals-lege Harald Miljeteig tidligere fortalt Lommelegen.

LES OGSÅ: Tinnitus - øresus

LEGE: Øre-nese-hals-lege Harald Miljeteig. Foto: Privat
LEGE: Øre-nese-hals-lege Harald Miljeteig. Foto: Privat Vis mer

Hvordan fungerer øret?

Øret er et avansert organ både i form og funksjon. Det er mye som skal stemme for at vi skal høre godt, og det er mye som kan medvirke til at vi kan høre dårlig. Hørselshemmedes landsforbund forklarer det slik:

Lydbølger beveger seg i luften. Lydbølger bringer beskjeder. Det ytre øret/øremuslingen oppfanger lydbølgene.

Lydbølgene beveger seg innover i øregangen. Innerst er øregangen stengt av trommehinnen. Trommehinnen begynner å bevege seg av lydbølgene. På den andre siden av trommehinnen, i mellomøret, finner vi de minste beina i kroppen din: hammeren, ambolten og stigbøylen. Disse små beina er festet til trommehinnen og begynner også å bevege seg av lydbølgene som setter trommehinnen i gang. Øretrompeten sørger for at det er akkurat passe lufttrykk for de små beina. Øretrompeten går ned til munnen. Øretrompeten er vanligvis lukket, men vi åpner den når vi gjesper eller gaper (propper i ørene/lufttrykket har forandret seg).

Stigbøylen sitter inntil sneglehuset, som nå mottar lydbølgene. Nå har vi kommet inn i det indre øret. Inne i sneglehuset står det tett i tett med små hår. Dette er flimmerhår. Disse begynner å bevege seg og sender beskjed til hørselsnerven. Hørselsnerven har forbindelse med hjernen din som til slutt oppfatter hva lydbølgene som kom inn i øregangen var for noe.

LES OGSÅ: Blomkålører - vanlig hos brytere og kampsportutøvere

ØRETS ANATOMI: Årsaken til nedsatt hørsel kan være i ulike deler av øret.  Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library. Norsk bildetekst: Lommelegen.no.
ØRETS ANATOMI: Årsaken til nedsatt hørsel kan være i ulike deler av øret. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library. Norsk bildetekst: Lommelegen.no. Vis mer

Tett øregang

En vanlig årsak til nedsatt hørsel kan være tett øregang. Ifølge allmennlege Petter Brelin er øregangen tett på grunn av ørevoks.

- Dette er vanlig og vi ser det gjerne på begge sider. Man kan forsøke å skylle seg for å løse opp, mange får dette til, hvis ikke kan du få hjelp hos legen, sier Brelin.

Ørelege Miljeteig påpeker at q-tips ikke bør brukes.

- Det er en uting og en misforstått hygiene. Øregangshuden er tynn, og q-tips skaper irritasjon. Samtidig kan man få dyttet ørevoks innover og det ender opp i en svær klump, sier Miljeteig.

BEHANDLING: Ved dårlig hørsel kan et høreapparat hjelpe mange.  Foto: Robert Przybysz/ Shutterstock/ NTB scanpix
BEHANDLING: Ved dårlig hørsel kan et høreapparat hjelpe mange. Foto: Robert Przybysz/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Støy

Er du utsatt for høy lyd over lang tid kan det føre til hørselstap, men kun ett smell kan også gi varig skade.

- For eksempel konserter og maskindur kan skade disse ømfintlige beinene inne i det indre øret, sier Brelin. Det er ikke beinene, men hårcellene som skades ved støy

Harald Miljeteig forteller at nedsatt hørsel på grunn av støy er vanlig.

- Men jeg tror det vil avta etter hvert, nå som vi er mer bevisst på bruken av hørselsvern.

PLAGES: Lege Wasim Zahid holdes våken om nettene av irriterende lyder. Tinnitusen begynte etter en dårlig konsert for flere år siden. Vis mer

Traumer

- Ved slag mot øret kan man få skader inne i øret som fører til nedsatt hørsel, sier Brelin.

LEGE: Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.  Foto: Sykehuset Østfold
LEGE: Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin. Foto: Sykehuset Østfold Vis mer

LES OGSÅ: Symptomer på krystallsyken

Alder

Nedsatt hørsel ved økende alder er å forvente. Når hørselen begynner å bli dårligere kommer av arv.

- Det varierer mye fra familie til familie. Noen får redusert hørsel i 40-50-års alderen, mens andre får redusert hørsel når de er rundt 70. Hovedgruppen er 70 år og oppover, sier Miljeteig.

Otosklerose

Når vi hører lyder er det hammer, ambolt og stigbøylen som leder lydbølgene fra trommehinnen inn til det indre øret. Ved otosklerose får man ikke vibrasjoner overført til det indre øret.

- Det er en spesiell sykdom der stigbøylen gror fast og ikke får beveget seg. Dette gjør at man hører dårlig. Ved lite hørselstap kan man tilby høreapparat, ved større hørselstap kan man operere. Da setter man inn en kunstig stigbøyle, sier Miljeteig.

Han forteller at det blir utført rundt 200 slike operasjoner i Norge i året.

Arvelig og medført hørselstap

- Man hører dårlig uten en konkret årsak, men problemet ligger ofte i sneglehuset, sier Miljeteig.

Ørebetennelse

Ørebetennelser er vanlig hos barn, og noen barn får dette ofte – såkalte ”ørebarn”. Ifølge Helsenorge er de vanligste symptomene øreverk og feber. Dersom trommehinnen sprekker, kan du se væske som renner ut av øregangen.

Andre tegn på ørebetennelse hos barn er smerter, nedsatt hørsel, irritabilitet og problemer med å sove. En sjelden gang kan det også gå ut over balansen.

- Mange blir bra av seg selv, men noen trenger ventilasjonsrør i trommehinnene, sier Miljeteig.

Kronisk ørebetennelse

- Langvarig ørebetennelse med hull i trommehinnen. Hovedsymptomet er rennende øre og nedsatt hørsel. Det kan være mulig å operere og rekonstruere, sier Miljeteig.

Kolesteatom

Kolesteatom er ifølge Store medisinske leksikon talglignende, bløte, gråhvite masser dannet fra hudens epitel, bestående av avstøtt, fettdegenerert, flerlaget, forhornet plateepitel med kolesterolkrystaller.

- Det oppstår gjerne i forbindelse med en kronisk ørebetennelse. En type svulst jobber seg innover i øret og ”spiser” opp hammer, ambolt og stigbøylen. Man må opereres for å stoppe destruksjonen og er det viktigste ørekirurgene driver med i dag, sier Miljeteig.

Han forteller at tilstanden er sjelden, men alvorlig.

- Man kan få kraftig redusert hørsel. Hovedsymptomet er rennende øre, men man har lite vondt.

Ménières sykdom

Ménières sykdom gir kraftig svimmelhet, som kan vare fra rundt 20 minutter til flere timer. Som Lommelegen tidligere har skrevet er årsaken til Ménières sykdom en væskeansamling i det indre øret. Mange får nedsatt hørsel på det øret som rammes.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring