Allergi mot husstøvmidd

Husstøvmidden trives i varme og fuktige omgivelser, spesielt i sengen. Dersom man har allergi mot husstøvmidd, er renhold veldig viktig.

Uhyggelige småkryp: Husstøvmidden er kun 0,2-0,4 mm stor, dermed kan vi ikke se den med det blotte øye. Foto: NTB Scanpix
Uhyggelige småkryp: Husstøvmidden er kun 0,2-0,4 mm stor, dermed kan vi ikke se den med det blotte øye. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Allergi mot husstøvmidd, er ved siden av dyrehold den vanligste årsaken til allergiske plager utenom pollensesongen. Høysnue er den vanligste formen for allergi. Husstøvmidd er så små at vi ikke kan se de, med en størrelse på mellom 0,2-0,4 mm, og de finnes i mange boliger.

Husstøvmidden trives godt på soverommet, og der det er påvist mye midd i støv fra seng og soverom, vil risikoen for allergiske reaksjoner øke. Det kan føre til astma eller problemer med tett og rennende nese, samt øyeplager. Noen tilfeller av atopisk eksem kan forverres av denne allergien, hvor spesielt barn er utsatt.

Dette er de vanligste ALLERGIENE. Allergier blant sykdommene som øker mest i verden, og spesielt i den vestlige verden. Video: Lommelegen Vis mer Vis mer

– Det er ikke vanskelig å diagnostisere. Hos personer som er arvelig disponerte, eller har allergisk luftveissykdom, og har symptomer og plager hele året, kan prikktestes eller ta blodprøve for å se etter antistoffer, sier Hany Abou Alam, lungelege ved Ullevål sykehus.

Suspekte symptomer må være tilstede, da positive prøver alene uten symptomer og plager kalles sensibilisering, og innebærer kun økt risiko for allergiutvikling ved vedvarende «høy» eksponering.

LES OGSÅ: Matvareallergi

Lite husstøvmidd i norske hjem

Studier viser at husstøvmidd finnes i liten grad i norske hjem. Boliger med dårlig ventilasjon og oppvarming, høy luftfuktighet og vannskader, samt boliger med dårlig renhold og rengjøring, har høyest forekomst av husstøvmidd.

– Forekomst av allergi er avhengig av eksponering til allergenet, og er alltid høyere blant personer med andre luftveisallergier, slik som for eksempel pollen- og dyreallergi, og astma. Tidligere undersøkelser i Norge og Danmark anslo at forekomst av middallergi i befolkningen var cirka 14 prosent, sier Alam.

Allergi kan utløse eller forverre astma.

Trives i støvet: Husstøvmidden spiser hudrester som finnes i støvet. Foto: NTB Scanpix
Trives i støvet: Husstøvmidden spiser hudrester som finnes i støvet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ved allergi bør man unngå det man er allergisk for i størst mulig grad, og ved allergi mot husstøvmidd må man sette i gang visse tiltak for å redusere plagene.

– Det er viktig med bedre ventilasjon for å minske luftfuktighet innendørs og unngå å bruke mange tepper. Middtrekk og støvsugere med HEPA-filtre kan også hjelpe, men slike tiltak alene er som oftest utilstrekkelig, så allergidempende medisiner anvendes ofte, sier Alam.

De som har store plager til tross for sanering og medisinering, kan henvises til allergispesialist for vurdering av symptomene og andre behandlingsuligheter.

Husstøvmidd trives i varmen

Midden trives best i romtemperatur på 25 grader eller mer, og når luftfuktigheten overstiger 70 prosent. Den finnes hovedsakelig i sengetøyet, madrassen og sengebunnen på soverommet, men kan også befinne seg i stoppede barneleker, stoppede møbler, tepper og andre tekstiler.

Husstøvmidden lever hovedsakelig av hudavfall fra mennesker, eller sopp som vokser på hudrestene.

– Det viktigste man kan gjøre er å begrense fremveksten eller vekstvilkårene for midden. Den trives godt i sengen fordi det er gunstige forhold – det er fuktig og varmt, sier Nils Ledermann, ingeniør innen energi og miljø i bygg, med hovedfokus på inneklima og helse, og ekspert i LHL.

Ingeniør innen energi og miljø i bygg og ekspert på LHL: Nils Ledermann Foto: Privat
Ingeniør innen energi og miljø i bygg og ekspert på LHL: Nils Ledermann Foto: Privat Vis mer

Frys ned madrass, dyner og puter

Gode rengjøringsrutiner er veldig viktig for å redusere forekomst av husstøvmidd. Sengetøy skal vaskes ofte, og madrassen, dyner og puter bør fryses ned.

– Dersom det er kuldegrader ute, bør du ta madrassen ut et døgn. Det er kanskje ikke så lett for alle, men det vil ta livet av all midden som lever i madrassen. Dyner og puter kan legges i fryseren i et døgn, råder Ledermann.

Et godt tips er å ikke re opp sengen med én gang når du står opp om morgenen – det ligger mye varme og fuktighet igjen, så det bør fordampes og luftes, før sengen res opp.

– Ha det litt kjølig på soverommet og luft godt. Det vil begrense vekstvilkårene for husstøvmidden.

Andre forebyggende råd er å tørke støv ofte, støvsuge regelmessig, og gå over tekstiler og lodne overflater.

– Bruk en støvsuger med godt filter. Midden trives i støvet, da mye av det består av hudrester som faller av oss i løpet av dagen, sier Ledermann.

LES OGSÅ: Melkeallergi

Usikkert hvor mange som har middallergi

Det finnes ikke noe register på hvor mange nordmenn som har husstøvmiddallergi, men mer enn 40 prosent av befolkningen får allergiske reaksjoner én eller flere ganger i løpet av livet.

– Hos de fleste dreier dette seg om milde symptomer. Mer alvorlige allergiplager sees hos 10-20 prosent. Det hersker en bred internasjonal enighet om at allergiforekomsten har økt de siste tiårene, sier Inger M. Rudnes, rådgiver i helsefag i Astma- og Allergiforbundet.

LES OGSÅ: Gresspollenallergi - rammer mest om sommeren

Rådgiver i helsefag i Astma- og Allergiforbundet: Inger M. Rudnes Foto: Privat
Rådgiver i helsefag i Astma- og Allergiforbundet: Inger M. Rudnes Foto: Privat Vis mer

Ifølge Rudnes kan bruk av middtrekk kan være en praktisk måte å beskytte seg mot allergener i sengen.

– Middtrekk stenger midden ute, men slipper fuktighet fra kroppen igjennom. Utenpå trekket benyttes alminnelig sengetøy.

Allergivaksinering mot husstøvmidd

Allergivaksinering er et behandlingsalternativ ved langvarig og alvorlig allergi, der man ikke har tilfredsstillende nytte av vanlig medikamentell behandling.

– Behandlingen kalles også hyposensibilisering eller spesifikk immunterapi, og prinsippet for behandlingen er å minske allergien ved å gi injeksjoner med det stoffet man er allergisk mot. I løpet av 2016 vil det komme tilbud om allergivaksinering mot midd i tablettform, sier Rudnes.

LES MER OM ALLERGI:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring