Allergivaksiner mot veps

Allergi mot vepsestikk er en alvorlig tilstand som potensielt kan være livstruende. Allergivaksine kan være svært en effektiv behandling.

VEPSESTIKK: Vepsestikk er ikke bare smertefullt, men kan også være livsfarlig for de som er allergiske. Foto: Irina Kozorog / Shutterstock / NTB
VEPSESTIKK: Vepsestikk er ikke bare smertefullt, men kan også være livsfarlig for de som er allergiske. Foto: Irina Kozorog / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er allergivaksinasjon?

Allergivaksinasjon kalles også hyposensibilisering. Ved hyposensibilisering tilfører man faktisk kroppen det allergenet pasienten er allergisk mot, regelmessig over lang tid. Håpet med behandlingen er at immunsystemet skal lære seg at det ikke trenger å reagere så kraftig på allergenet og pasienten dermed blir mindre allergisk. (1, 2, 3)

Hvordan gis allergivaksinen mot vepsestikk?

For vepsestikk finnes det allergivaksine i form av sprøyter. Sprøyten settes som en injeksjon under huden. Behandlingen gis i opptrappende doser, der man begynner med hyppige injeksjoner, før behandlingen så avtar noe i frekvens og man oppnår en vedlikeholdsdose hver 8 uke.

Behandlingslengden mot vepsestikk er 5 år, så dette er en behandling som tar tid og som du må følge opp med mange besøk hos lege. (1, 2, 3, 4, 5)

LES MER OM: Allergivaksinering

VEPS: For de som er allergisk mot veps utgjør det å bli stukket en potensielt livstruende fare. Foto: Suthin _Saenontad / Shutterstock / NTB
VEPS: For de som er allergisk mot veps utgjør det å bli stukket en potensielt livstruende fare. Foto: Suthin _Saenontad / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvem kan få allergivaksine mot veps?

For å kunne få allergivaksine mot veps må man ha en diagnostisert allergi mot veps. I tillegg må man ha hatt en alvorlig allergisk reaksjon på vepsestikk. Både barn og voksne som oppfyller kriteriene kan få vaksinen.

Diagnosen settes ved å ta en blodprøve som måler IgE mot vepsegiften i blodet. IgE er et såkalt antistoff som øker ved allergi. I tillegg kan det gjøres en prikketest mot vepsegift. Prikketest gjør man på hud, du kan lese mer om prikktest i denne artikkelen - Slik sjekker du deg for allergi.

Legen vil også ta en nøye sykehistorie på hvordan du har reagert på vepsestikk tidligere. Ofte vil det foreligge journaldokumenter på dette da vepsestikk som gir alvorlig allergisk reaksjon som regel medfører kontakt med helsevesenet.

Det er en legespesialist innenfor allergi, en allergolog, som vurderer hvem som kan få allergivaksine. I det offentlige helsevesenet gjøres dette i spesialisthelsetjenesten, altså på et sykehus. Fastlege gjør ofte den grunnleggende utredningen, slik som sykehistorie, noen allergitester og kan eventuelt dokumentere tidligere reaksjoner og behandlinger, og henviser pasienten til sykehus. (1, 2, 3, 5)

LES OGSÅ: Førstehjelp ved vepsestikk

Bivirkninger

Bivirkninger etter allergivaksine kan oppstå. Bivirkningene kan komme etter en stund, eller rett etter injeksjonen blir satt. Derfor må man, som med andre vaksiner, vente en stund etter dosen er satt før man kan gå fra sykehuset.

Vanligste formen for bivirkning er gjerne kløe, rødhet og hevelse der sprøyten er satt. Alvorlig bivirkning i form av alvorlig allergisk reaksjon kan forekomme, men er heldigvis svært sjeldent. (1, 2, 3, 4, 5)

Hvor godt fungerer vaksinen?

Effekten av vaksinering mot vepsestikk kan være veldig god hvis man fullfører vaksineringen, og mange opplever at vaksineringen forhindrer alvorlige allergiske reaksjoner. Men effekten vil sannsynligvis ikke vare for resten av livet, og kan avta etter noen år. Hvis dette skjer kan man snakke med legen om det er indikasjon for ny behandling. (5, 6, 7)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring