– Det finnes ikke allergivennlige hunder

Vurderer du å skaffe deg en valp? Først bør du vurdere risikoen for allergi.

TRENGER ET HJEM FOR ALLTID: Mange valper må omplasseres fordi eiere får allergiplager. Foto: Nynke van Holten / Shutterstock / NTB
TRENGER ET HJEM FOR ALLTID: Mange valper må omplasseres fordi eiere får allergiplager. Foto: Nynke van Holten / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Allergi er en vanlig årsak til at hunder må omplasseres. Det er en trist og vanskelig situasjon for både hund og eier. Men kan man unngå problemet hvis man kjøper en allergivennlig valp?

En rekke nettsteder presenterer lister over hunderaser som er allergivennlige, eller gir mindre risiko for allergi. Kan man stole på dette? Og betyr det at man kan ha hund selv om man er allergisk?

– Allergivennlige hunder er en myte

– Nei, svarer Geir Håland, overlege ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet, Oslo universitetssykehus.

– Det finnes ikke allergivennlige hunder. Det er en utbredt myte.

Han forteller at det også er en vanlig misforståelse at det er pelsen til en hund som utløser allergi.

– Det man reagerer på er jo flass fra huden, og ikke pelsen. Så at ikke-røytende hunder er allergivennlige er feil. Selv om en hund ikke røyter, flasser den like mye. Til og med helt hårløse hunder er heller ikke allergivennlige.

DET ER IKKE PELSEN SOM ER PROBLEMET: Allergenene sitter i flass fra huden og spytt. Foto: Jiggo_Putter Studio / Shutterstock / NTB
DET ER IKKE PELSEN SOM ER PROBLEMET: Allergenene sitter i flass fra huden og spytt. Foto: Jiggo_Putter Studio / Shutterstock / NTB Vis mer

Han får støtte av Norsk Kennel Klub (NKK):

- Nei, det finnes ingen allergivennlige hunderaser, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil V. Johansen.

- Det er ikke pelsen i seg selv som forårsaker reaksjoner hos allergikere. Det man er allergisk mot, er hundens proteiner. De finner man i hundens urin, spytt, hudceller og talgkjertler. Men siden dette også fester seg i pelshårene, vil man også reagere på pelsen.

Mange må omplassere hunden: – Fryktelig trist

Håland forteller at hvis noen har kjent hundeallergi, fraråder han å skaffe dem hund.

– Behandlingsprinsipp nummer en for alle allergier er å unngå det man er allergisk mot.

Men ikke bare på grunn av helsen, men også prosessen de må gjennom hvis de må omplassere en hund. En hund blir for mange et svært kjært familiemedlem.

Håland forteller at han i sin daglige praksis møter familier, og ser hvor tøft for hele familien det er å ta farvel med en hund de har blitt glad i, når man finner ut at noen av familiemedlemmene får allergiplager.

– Når man først har fått et dyr i huset, er det fryktelig trist å omplassere dyret. Medisinsk sett er det et enkelt og effektivt tiltak at dyret blir omplassert, men i praksis er det svært tungt for mange familier. Hvis noen i familien har hundeallergi, bør du ikke lete etter såkalte «allergivennlige» hunder som likevel gir allergi og du risikerer å havne i en slik situasjon.

- Tenk på hundens velferd

Men det er ikke bare menneskene som blir triste.

- Det er viktig å også tenke på hundens velferd. Det er ikke ideelt for en hund å bli omplassert. Den knytter seg til familien den er en del av, og selve omplasseringsprosessen kan være en påkjenning i seg selv. Derfor bør man gjøre alt man kan for å forsikre seg om at hunden man skaffer seg er rett valg for seg og sin familie, og at man også tåler hunden man skaffer seg, sier Johansen på vegne av Norsk Kennel Klub.

Samtidig kan omplassering være det klart beste også for hunden, i enkelte tilfeller.

- Hvis hunden for eksempel ikke får den oppmerksomheten den har behov for fordi eierne har allergi, er det mye bedre at hunden kommer til en familie som kan gi hunden det den trenger.

ALLERGI MOT HUND: Symptomene kan være rennende nese, kløende øyne, hodepine og tretthet. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB
ALLERGI MOT HUND: Symptomene kan være rennende nese, kløende øyne, hodepine og tretthet. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB Vis mer

Men jeg er jo bare bitte litt allergisk …

Men hva hvis man bare har hatt milde allergiske reaksjoner på hund tidligere, da er vel risikoen liten?

– Hvis du har allergisymptomer men ikke så veldig kraftig utslag, så vil med all sannsynlighet den allergien utvikle seg til å bli verre. De fleste tilfeller er det slik at om man skaffer seg hund og har allergi, så blir allergien verre, konstaterer Helle Grøttum, generalsekretær i LHL astma og allergi.

Helle Grøttum, sykepleier og generalsekretær i LHL astma og allergi. Foto: Eirik Harstad.
Helle Grøttum, sykepleier og generalsekretær i LHL astma og allergi. Foto: Eirik Harstad. Vis mer

Hvorfor kan man reagere allergisk på bare noen hunder?

Håland forteller at han erfarer stadig at pasienter som er allergisk mot hunder, reagerer på enkelte hunder, men at det kan gå bra med andre hunder.

– Det gjelder veldig mange av pasientene som jeg har møtt, og jeg hører kollegaer si det samme, så dette stemmer nok. Men dette er veldig individuelt.

Men hva er forklaringen på dette fenomenet? Det er flere muligheter forteller Grøttum.

1. Mengde flass og spytt

– Vi vet det kan være forskjeller på hvor mye hunder flasser og sikler, og dermed hvor mye allergener de avgir. Men selv om en hund flasser og sikler lite, er de ikke allergivennlige for det, sier hun.

Det betyr at noen hunder kan avgi mindre doser allergener, og mennesker som bare er litt allergiske vil kanskje ikke reagere på en liten dose allergener. Derimot vil en som er veldig allergisk også kunne reagere på en liten dose allergener.

– Selv om noen som er allergiske opplever å ikke reagere på en hund, er det ikke holdepunkt for å anbefale andre å kjøpe samme rase, fordi dette er veldig individuelt, påpeker Grøttum.

2. Test med lånehund: For kort tid

- Et godt tips om man skal skaffe seg hund, og er redd man er allergisk, er å omgås rasen man vurderer før man anskaffer den. På den måten vil man kunne få en pekepinn på om akkurat du reagerer på akkurat den aktuelle rasen, sier Johansen fra NKK.

Å prøvelåne en hund noen uker før man kjøper den kan derfor være et godt tiltak. Hvis man avdekker allergisymptomer kan det gjøre at man avstår fra å anskaffe hund permanent.

Men metoden har en stor hake ifølge generalsekretæren til LHL.

– Noen ganger kommer allergier først når det har gått lang tid, noen blir allergiske først etter to år, forteller Grøttum.

3. Allergisk, men tåler egen hund

Grøttum bekrefter at noen kan også oppleve at hunden de vokste opp sammen med som barn, tåler man godt, men samtidig er man allergisk mot andre hunder.

Da har du en kjent allergi mot hund og rådet vil da også være å unngå å kjøpe en ny hund.

Ingen hunderaser er allergifrie

- Det er mange som mener at de tåler enkelte hunderaser bedre enn andre, og det kan stemme, men det finnes dessverre ingen hunderaser som er helt allergifrie. Hvilke hunder man tåler bedre enn andre vil variere fra person til person, sier Johansen fra NKK.

- En utfordring vi ser er at enkelte hunder, da særlig blandingshunder, fremmes som allergivennlige i salgsannonsen på Finn.no og andre steder. Her oppfordrer vi alle til å vise skepsis, da det altså ikke er mulig å gi slike 100 %-garantier.

- Men det er jo ikke bare på Finn.no dette står. NKK fremmer jo også at enkelte raser er allergivennlige, når dere uten noe videre forbehold skriver «Mange med allergier tåler denne rasen» på deres nettside om en type hunderase?

- Med tanke på allergi må man vise skepsis ved kjøp uansett. Forskjellen på rasehund og blandingshund er at man ved rasehund har et mye sikrere utgangspunkt, ved at man avler på kjente linjer og dermed har en bedre forutsigbarhet for hvilke egenskaper valpene får. Ved tilfeldige blandinger har man ikke samme forutsigbarheten, avslutter Johansen.

– Ingen bevis

– Det finnes ikke noe bevis på at det eksisterer allergivennlige hunder, tvert imot, minner Helle Grøttum om.

Hun viser til en amerikansk studie fra 2011 der 60 hunderaser ble undersøkt, og ingen av dem var lavallergiske.

– Det kan jo hende at vi i fremtiden faktisk klarer å avle frem en rase som ikke har de kjente allergenene, sier Grøttum.

Men per i dag finnes det ikke en slik rase.

Har allergi mot andre pelsdyr. Hva er da risikoen?

Hvis du eller et familiemedlem har andre allergier mot andre pelsdyr enn hund, som for eksempel katt eller kanin er det all grunn til å tenke seg om før man anskafer seg en hund.

– Barn som har allergier mot andre typer pelsdyr har mye større risiko for å utvikle allergi mot hund, enn de som ikke har det, sier Grøttum.

Bør alle allergitestes før man kjøper en hund?

Det er ikke en generell anbefaling at alle bør allergiteste seg før man skal skaffe seg en hund.

Men det finnes noen unntak, ifølge overlege Håland.

– Hvis man er allergisk mot et annet pelsdyr, ville jeg anbefalt en test før man anskaffer seg en hund. Hvis testen slår ut på hundeallergi, er det høy risiko for at man får allergiplager og mitt råd er da å absolutt ikke anskaffe seg en hund.

– Men kan man stole på en slik test?

–Det er få som har allergi som ikke slår ut på testene, selv om disse pasientene finnes. Det er imidlertid vanligere å slå ut på testene uten at en har allergi, det vil si symptomer når en eksponeres for hund. Men risikoen for å utvikle allergi for hund er mye større hvis en slår ut på allergitest enn om man ikke gjør det, avslutter Håland.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring