Hva er angioødem?

Plutselig hevelse i ansiktet kan være tegn på angioødem. Ofte er det en allergisk reaksjon.

ANGIOØDEM: Ved angioødem sitter reaksjonen dypere i huden enn ved elveblest. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ANGIOØDEM: Ved angioødem sitter reaksjonen dypere i huden enn ved elveblest. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Angioødem er en reaksjon i hud og slimhinner som gir hevelse. Ofte er det ansiktet som rammes, men alle hud og slimhinner kan i teorien rammes. Angioødem utløses oftest av en allergisk reaksjon, men kan også ha noen andre årsaker.

Angioødem oppstår oftest akutt, men kan også bli kronisk.

Symptomer

Angioødem gir hevelse (ødem) i hud og slimhinner fordi blodårene i området utvider seg kraftig. Det er ofte ansiktet som får hevelser, rundt øye og øyelokk, leppe og tunge. Reaksjonen kommer plutselig, og kan utvikle seg i løpet av noen minutter til timer. De fleste får også elveblest i huden.

Se flere bilder av angioødem her.

Du bør være spesielt oppmerksom hvis det er slimhinner i halsen og svelget som rammes. Hvis det vanskelig å puste ring 113.

Hva utløser angioødem?

Angioødem er vanligvis utløst av en allergisk reaksjon. Da kalles det allergisk angioødem For eksempel:

Du kan også få angioødem uten at man klarer å finne ut hva som forårsaker dette, da kalles det idiopatisk angioødem.

Mer sjeldent kan angioødem forekomme som en genetisk variant, det vil si at noen er disponert for stadig å få angioødem uten kjente trigger. Dette kalles komplementrelatert angioødem eller hereditært angioødem. En genetisk test kan fastslå om du har dette.

Noen ganger kan medisiner også utløse angioødem uten at det klassifiseres som allergisk reaksjon.

HEVELSE I ANSIKTET: Angiodem på øye. Foto: Shutterstock/NTB.
HEVELSE I ANSIKTET: Angiodem på øye. Foto: Shutterstock/NTB. Vis mer

Oppsøk lege

Hvis du opplever symptomer på angioødem, oppsøk lege for korrekt diagnose og for å få behandling.

Det er sjeldent at hevelsen setter seg i svelget og gir kvelning, likevel vil legen ofte gi deg resept på en adrenalinpenn hvis du har hatt angioødem med mye hevelser i og rundt munnen.

Unngå triggere

Hvis man har opplevd allergisk angioødem er den viktigste behandlingen å unngå triggere.

Kilder

1) NHS: Angiodema 2) Mayoclinic: Hives and angiodema 3) SML: Angioødem

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring