Jula kan trigge allergier. Disse rådene kan gjøre en forskjell

For allergikere kan julen være en slitsom tid med flere symptomer enn vanlig. Heldigvis er en allergivennlig julefeiring fullt mulig.

KAN TRIGGE ALLERGIER: Juletre, juleblomster, stearinlys og vedfyring kan føre til flere symptomer for personer med astma og allergi. Foto: Andrey_Kuzmin / Shutterstock / NTB
KAN TRIGGE ALLERGIER: Juletre, juleblomster, stearinlys og vedfyring kan føre til flere symptomer for personer med astma og allergi. Foto: Andrey_Kuzmin / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Juletida er fylt med dufter og smaker som mange forbinder med hygge. For noen er juletida dessverre også en slitsom tid. Alt fra juletre og juleblomster, til krydder og rengjøringsmidler, kan nemlig være plagsomme for folk med allergier eller astma.

Hvis du opplever flere allergiske symptomer i juletida, kan det hjelpe å følge disse rådene.

Sørg for allergivennlig julevask

For mange er jula lik med duften av grønnsåpe og et skinnende rent hjem. Det er selvfølgelig viktig med et godt inneklima, og det er derfor en god idé å holde hjemmet rent for støv. Du bør imidlertid droppe rengjøringsmidlene, særlig hvis du er plaget av astma eller allergi.

Astma- og Allergiforbundet anbefaler minst mulig bruk av kjemiske rengjøringsmidler, da dette kan trigge allergi og astma.

I stedet bør du bruke tørrmopp og mikrofiber, og eventuelt vann uten kjemiske rengjøringsmidler.

Husk også å rengjøre julepynten som har ligget nedpakket på loftet siden i fjor. De kan nemlig samle støv, og trigge allergiske reaksjoner.

Tenk over bruken av stearinlys

Unngå overdreven bruk av stearinlys, da dette kan gi dårlig inneklima.

Personer med astma, eller små barn, er spesielt utsatt for stoffer fra stearinlysene. Ta derfor hensyn til dem, eller andre som opplever å bli påvirket av stearinlysene.

Stearinlysene gir størst problemer når de blir blåst ut, da røyken fra veken kan være plagsom. Bruk derfor lyseslukker når du slukker lysene.

Eventuelt kan du ersatte de levende lysene med LED-lys. De skaper den samme hyggelige stemningen, uten den økte risikoen for et dårlig inneklima.

Sørg for helsevennlig vedfyring

Vedfyring kan bidra til utslipp av svevestøv og økt luftforurensning. Det er derfor viktig å fyre opp så helsevennlig som mulig.

Oppbevar ved på et tørt sted utenfor huset. Tenn opp med tørr ved uten synlig sopp og mugg, sørg for god ventilasjon og rengjør vedovnen før bruk.

Velg juletre- og juleblomster som er allergivennlige

Juletreet kan skjule muggsopp, insekter eller gammelt pollenstøv, og kan derfor trigge allergiske reaksjoner. Hvis du har allergi kan det være en fordel å velge et allergivennlig juletre.

Det betyr også mye hvordan du behandler juletreet før du tar det inn og pynter det. Spyl og tørk juletreet før du trekker det inn. Da fjerner du gammel pollen, muggsporer og insekter. Eventuelt kan du velge et juletre i plast.

Juleblomster kan også irritere luftveiene. Mange reagerer på julestjerner eller julegleder. Velg derfor allergivennlige og duftsvake blomster.

Unngå sterke dufter

Unngå overdreven bruk av sterke dufter som røkelse, eteriske oljer og parfyme, da dette kan virke irriterende for personer med allergier.

Astmatikere kan oppleve at symptomene de har blir verre når de utsettes for sterk parfyme eller andre sterke dufter. Noen utvikler kontaktallergi, mens andre har en form for intoleranse hvor de reagerer på selve lukten med hodepine, ubehag eller svimmelhet.

Det er viktig å være bevisst om at andre rundt en kan være allergiske eller intolerante ovenfor sterke dufter, og ta hensyn ved å redusere ens egen bruk av parfyme, røkelse eller eteriske oljer.

Luft ut regelmessig

God ventilasjon er viktig. Dette gjelder også i juletida hvor det ofte er mange mennesker samlet på liten plass, i tillegg til matos, sterke dufter, juletre, blomster, stearinlys og vedfyring på samme tid.

Inneluften kan fort bli dårlig, og det kan bli veldig varmt. Det er derfor viktig å lufte ut regelmessig.

Den aller verste forurensningen inne kommer fra tobakksrøyk. Hvis røykere og ikke-røykere skal feire jul sammen, er det en god idé å avtale at røykingen skal foregå utenfor, slik at de andre ikke blir plaget av røyken.

Ta hensyn til matallergikere

Spør gjestene dine om de har matallergier. Mange av stoffene som hyppigst er årsak til matallergi er nemlig vanlige ingredienser i julematen.

Nøtter, mandariner, appelsiner, marsipan og småkaker er eksempler på matvarer som kan gi symptomer for matallergikerne.

Julekrydder kan faktisk også kryssreagere med enkelte pollenarter. Er du pollenallergiker og opplever at det klør i munnen når du spiser krydder, kan det være derfor. For eksempel kan personer med allergi overfor bjørk eller burot oppleve kryssreaksjoner på anis.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring