Kan man få hodepine og bli sliten av allergi?

Det er ikke bare symptomer i øyne og nese allergi gir.

VONDT I HODE OG TRETT? Kan være allergiplager. Foto: Cast Of Thousands / Shutterstock / NTB
VONDT I HODE OG TRETT? Kan være allergiplager. Foto: Cast Of Thousands / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste med pollenallergier opplever plager fra øyne og nese. Og hvis man har matallergier, kan man ha symptomer fra mage og tarmtrakten som kløe i munn, magesmerter, oppkast eller diaré. Dette er kjente allergisymptomer.

Det færre er klar over er at man også kan ha andre symptomer, som man ikke umiddelbart knytter til allergien.

Kan allergi gjøre deg sliten og trett?

– Mange opplever plager fra øyne og nese, i form av renning, tett nese og kløe. Man kan oppleve at øynene blir røde og hovne. I tillegg er det mange som får en sterk tretthetsfølelse, forteller Anna Bistrup, Seniorrådgiver helsefag og samfunnskontakt, i Norges Astma og Allergiforbud.

«Mange får en sterk tretthetsfølelse» Anna Bistrup

Årsaken til at man føler seg trett er at immunforsvaret ditt jobber på høygir for å forsvare deg mot allergenene. Allergenene er jo egentlig ikke farlig, men immunforsvaret ditt «misforstår» og gjør alt det kan for å uskadeliggjøre allergenene.

Anna Bistrup, fra Norges Astma og Allergiforbund. Foto: NAAF.
Anna Bistrup, fra Norges Astma og Allergiforbund. Foto: NAAF. Vis mer

- Mange allergikere opplever slitenhet og på grunn av dette kan mange allergikere føle seg svekket og svake, med nedsatt form og yteevne, forteller allmennlege Brynjulf Barexstein

Kan man få hodepine av allergi?

Mange sliter med hodepine, og siden det kan være mange årsaker til dette – deriblant allergi.

Barexstein forteller at det ikke er uvanlig.

- Det er ikke uvanlig å bli plaget med hodepine ved allergi. Hos noen kan dette være så plagsomt at det går ut over konsentrasjons- og arbeidsevnen.

Helle Grøttum er sykepleier og generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, med allergi og astma som spesialområde.

– Både hodepine og tretthet kan være symptomer på allergi, men det kan også ha veldig mange andre årsaker, forteller hun.

Har man mer hodepine i perioder hvor man er utsatt for det man har allergi mot, kan det være en sammenheng.

Flere symptomer samtidig og nedsatt allmenntilstand.

Grøttum poengterer at det ofte er flere symptomer samtidig ved allergi. Så man kan både oppleve tretthet, kløe, rennende øyne og nese, forverring av astma og nedsatt allmenntilstand.

Nedsatt allmenntilstand betyr at den generelle helsetilstanden er nedsatt, med symptomer som kan innebære tretthet, sykdomsfølelse, vekttap og redusert matlyst, nedsatt bevissthet og trivsel.

Hva hjelper hvis man føler seg sliten eller har hodepine?

Det er plagsomt å føle seg stadig trett og sliten, eller ha hyppig hodepine. Men hvis det er allergien din som er årsaken, har vi gode nyheter til deg.

– Beste behandling av allergi er å unngå eller fjerne det man ikke tåler, forteller Grøttum.

Det er ikke alltid mulig å fullstendig fjerne det man reagerer allergisk på, spesielt hvis du lider av pollenallergi, men det er likevel mange måter du kan redusere hvor mye allergener du utsetter deg selv for.

– Et råd som gjelder

Bistrup sier at det er et råd som gjelder hvis man har slike symptomer

– Det viktigste er å behandle allergien sin riktig. Det betyr å ta antihistaminer og mange får også god hjelp av å bruke allergi-nesespray og dråper, avslutter hun.

Både Bistrup, Barexstein og Grøttum peker på at allergimedisiner hjelper mot symptomene.

Fastlegen din er det naturlige stedet å henvende seg til hvis man ønsker å teste ut nye allergimedisiner.

Kan det være allergimedisinene som gjør meg trett og sliten?

Jo, i noen tilfeller kan det være riktig. Det er først og fremst de eldre allergimedisinene som har tretthet som bivirkning. Les mer om dette:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring