Kan voksne plutselig bli allergisk mot pollen?

Det er vanlig å utvikle allergi som barn, men man kan også få allergi, både mot pollen og andre ting, i voksen alder. Årsaken til at allergi oppstår i voksen alder er ikke alltid like klar.

POLLENALLERGI: Pollenallergi kan oppstå også i voksen alder. Foto: Pheelings media / Shutterstock / NTB
POLLENALLERGI: Pollenallergi kan oppstå også i voksen alder. Foto: Pheelings media / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det korte svaret er ja. Man kan helt plutselig, også i voksen alder, utvikle allergi, dette gjelder alle allergier inkludert pollenallergi.

Men det som er mest vanlig både når det gjelder pollenallergi, men også andre typer allergier, er at man utvikler dem som barn. Men dette betyr ikke at det er umulig for voksne å utvikle allergier. Man kan derfor utvikle pollenallergi i voksen alder, uten å ha vært plaget med allergien som barn.

Hvorfor blir noen allergisk først som voksne?

Dette er et spørsmål som ikke alltid er like lett å svare på, og man er ikke alltid sikker på hvorfor noen først får allergi i voksen alder.

Enkelte har i liten grad vært utsatt for allergenet som barn, og har derfor ikke utviklet allergi. Dette kan være tilfelle med eksempelvis allergi mot enkelte dyr som man rett og slett ikke har møtt på som barn. Ved pollenallergi kan forklaringen noen ganger, men ikke alltid, være at man rett og slett ikke har blitt utsatt for akkurat den type pollen før.

Flytting kan utløse allergi

Pollen er en samlebetegnelse på støv som kommer fra trær og planter. Ulike planter og trær har derfor ulike typer pollen som de skiller ut ved ulike tider på året. Dette er årsaken til at noen er mest plaget med pollenallergi på våren, mens andre er mest plaget på sommeren.

Hvis man da som barn har vokst opp på en plass, og blitt utsatt for pollen som eksisterer i denne delen av verden, uten å reagere med allergi. Men så flytter som voksen til en ny plass, kan pollen på den nye plassen være annerledes enn pollen man har blitt utsatt for som barn. Immunsystemet kan da reagerer feilaktig på den nye typen pollen og utvikler allergi mot akkurat denne typen. Dette kan være en av forklaringene på at enkelte får allergi som voksen, men igjen gjelder ikke dette for alle.

Man kan også ha blitt utsatt for pollen eller andre allergener mange ganger igjennom livet, men først i voksen alder tror immunsystemet ut at dette er noe skummelt som det må forsvare kroppen mot. (1, 2, 3, 4)

LES OGSÅ: Behandling av pollenallergi

POLLENALLERGI: Pollenallergi kan blant annet symptomer fra øynene, nese, hals og luftveier. Typisk problem i mai, juni og på norgesferie. Foto: ViDI Studio / Shutterstock / NTB
POLLENALLERGI: Pollenallergi kan blant annet symptomer fra øynene, nese, hals og luftveier. Typisk problem i mai, juni og på norgesferie. Foto: ViDI Studio / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvorfor får jeg allergi?

Allergi oppstår når immunsystemet feilaktig reagerer på et allergen og oppfatter det som noe farlig. Som et forsvar produserer immunforsvaret såkalte antistoffer for å forsvare kroppen.

For å få allergi må immunsystemet først utsettes for allergenet. Allergenet kan være blant annet pollen, nøtter eller et dyr. Videre utvikling av allergi skjer når du så på nytt utsettes for allergenet. Da kjenner immunsystemet igjen allergenet, som det tror er farlig, og produserer antistoffene. Det er antistoffene som forårsaker symptomene man opplever med allergi. (1, 2, 4)

Hva skal jeg gjøre hvis jeg får symptomer på pollenallergi som voksen?

Hvis du plutselig merker på våren eller sommeren at du får røde, kløende og rennende øyner, en nese som klør og er tett og/eller rennende, hoste og kløe i svelget. Bør du ta kontakt med din fastlege for å få sjekket om du har utviklet pollenallergi, eller eventuelt en annen allergi. (1, 2, 3)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring