Mangel på allergimedisin

Legemiddelverket melder mangel på en mye brukt allergimedisin. Mangelsituasjonen kan vedvare til i slutten av april.

AERIUS: Kan bli vanskelig å få tak i. Foto: Lommelegen
AERIUS: Kan bli vanskelig å få tak i. Foto: Lommelegen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Snart er allergisesongen i gang, med rennende neser og kløende øyne - spesielt hvis man ikke begynner med allergimedisiner noe tid i forveien.

Mangel forventet i over en måned

Legemiddelverket meldte forrige måned om mangel på Aerius 5 mg tablett (100 pakning). I dag kom ny melding om at mangelsituasjonen er forventet helt frem til 28 april - det vil etter pollenallergisesongen er godt i gang.

Aerius er en mye brukt allergimedisin som som lindrer allergisymptomer og elveblest. Det er en av de nyere typene allergimedisiner, såkalt tredje-generasjons antihistaminer. En av fordelene med disse allergimedisinene er at de ikke gir tretthet som bivirkning, slik mange av de eldre allergimedisinene kan gi.

Bare mangel på medisinen for voksne

Medisinen i denne styrken (5 mg) er beregnet for voksne over 12 år med allergiplager.

Det er ikke er meldt leveringssvikt på aerius til barn, som har en annen styrke og gis som mikstur.

Beholdningen varierer

- Vi får ekstra levering av Aerius tabletter 5 mg i 30-pakning denne uken for å dekke mangel av 100-pakning, forteller Camilla Tully, kommunikasjonsjef i Vitusapotek.

Hun forteller at de foreløpig har en del beholdning ute i apotek og at tilgangen kan variere fra apotek til apotek. Tully tror de vil få inn nok Aerius til å dekke behovet for den kommende sesongen.

Camilla Tully, kommunikasjonssjef i Vitusapotek.
Camilla Tully, kommunikasjonssjef i Vitusapotek. Vis mer

Heller ikke Apotek1 Gruppen mener situasjonen er prekær.

- Vi har god beholdning i de aller fleste apotek, og det er ventet inn nye leveranser til vår grossist denne uken, forteller pressesjef Silje Ensrud i Apotek1 Gruppen til Lommelegen.

Frem til denne leveransen kommer er det mangel på for eksempel 30-pakninger hos apotek1.no.

Legemiddelverket oppgir at det er økt salg, og utilstrekkelig forsyning som er årsaken til mangel på medisinen.

Mangel i nettapotek

Vi sjekket hvilke nettapotek som har medisinen tilgjengelig. Mangelsituasjonen er tydelig, selv om nettapotekene påpeker at de fortsatt kan ha medisinen tilgjengelig i noen apotekutsalg.

Aerius 5 mg tilgjengelig i nettapotek

Nettapotek 30-pakning aerius 100-pakning aerius
Apotek1.no-+
Vitusapotek.no--
Farmasiet.no+-
Boots.no+-

Situasjonsbilde: Sjekk av tilgjengelighet i nettapotek 20.03 kl 10.30-10.50

Selv om flere apotek har medisinen inne, kan situasjonen forandre seg på grunn av meldt mangel.

Kan ikke bytte til «kopimedisin»

Mange medisiner kan byttes til andre medisiner med samme virkestoff, såkalte generika, men det er ikke tilfelle for aerius. Det er ingen andre medisiner med nøyaktig det samme virkestoffet.

- Hvis man ikke får tak i aerius, hva råder dere pasientene som trenger denne medisinen å gjøre?

- Det finnes andre gode alternativer på markedet. En resept på Aerius kan ikke byttes i andre alternativer. Derfor må apotek eller pasient kontakte fastlegen for ny resept, avslutter Tully.

VANLIGSTE ALLERGIER: Allergier blant sykdommene som øker mest i verden, og spesielt i den vestlige verden. Vanligst i Norge er pollenallergi, mer enn én million nordmenn er allergiske mot pollen. Video: Lommelegen Vis mer

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring