Når blir vepsestikk farlig?

De fleste tåler et stikk godt, men hvis du er allergisk kan et stikk bli svært alvorlig.

STIKK FRA VEPS: Gi som regel bare en lokal og ufarlig reaksjon, men det finnes unntak. Foto: Thomas Hochreutener / Shutterstock / NTB
STIKK FRA VEPS: Gi som regel bare en lokal og ufarlig reaksjon, men det finnes unntak. Foto: Thomas Hochreutener / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

For de fleste – helt ufarlig

Stikk av veps, bie eller humle medfører at en liten mengde insektgift kommer inn i huden din. De fleste får en liten lokal og smertefull reaksjon etter et slikt bitt. Det kan oppstå hevelse og rødhet rundt selve stikket. Opp til fem centimeter i diameter er normalt. Det er ubehagelig, men vanligvis ikke farlig. Hvis brodden sitter igjen i huden, må du fjerne denne. (2)

Mange stikk

Et vepsestikk er ikke farlig, men hvis du blir angrepet og får et stort antall stikk er det mer alvorlig – også for dem som ikke er allergiske i utgangspunktet.

– Over 50 stikk være livstruende for en voksen person, men det er eksempler på at folk har overlevd 200 stikk, ifølge FHI. (1)

Stikk i munn, hals eller tunge

De fleste blir stukket under en fot, på bein eller arm og får bare en mild reaksjon. Verre er det hvis man blir stukket i munn, hals eller tunge. Hvis slimhinnene her hovner opp kan det bli vanskelig å puste. (1) Ved pustevansker skal man ringe 113.

Alvorlig, allergisk reaksjon

Men hos noen kan giften i stikket gi en langt mer alvorlig reaksjon – uansett om man bare har fått et stikk, og uansett hvor man stikkes på kroppen. Slike personer er overfølsomme for et eller flere av stoffene som inngår i giften. (1)

Symptomene kan utvikler seg raskt. I løpet av fem minutter kan alvorlige symptomer oppstå. Både barn og voksne kan reagere med allergisk på vepsestikk.

– De fleste tåler et vepsestikk, men de som er svært uheldige kan få allergisk sjokk som i verste fall kan føre til død. Dødsfall skjer heldigvis svært sjelden – maks én eller to ganger årlig i Norge, har Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet, tidligere sagt til Lommelegen.

Symptomer på allergisk sjokk

Allergisk sjokk kan gi mange ulike symptomer. Her er noen av de vanligste ved insektstikk:

  • Akutte symptomer fra huden: Elveblest med hevelse, rødhet og kløe. Hos mange barn er dette det eneste symptomet på en generell allergisk reaksjon.
  • Symptomer fra luftveiene: Akutte symptomer på hevelse i luftveiene og sammentrekning av de nedre luftveiene (bronkiekonstriksjon). Hes stemme, tungpustethet og hvesing.
  • Symptomer fra hjerte-karsystemet: Lavt blodtrykk, svimmelhet eller i verste fall bevissthetstap (besvimelse).

LES MER: Allergisk sjokk

Ring 113

Ring 113 og få veiledning hva du skal gjøre mens du venter på ambulanse, hvis du mistenker at en person utvikler allergisk sjokk. Førstehjelpen vil avhenge av hvilke symptomer vedkommende har. Det viktigste du kan gjøre er å sørge for at personen raskest mulig får komme til lege og få medisiner som kan dempe den allergiske reaksjonen.

Epipen

Hvis du vet at du er allergisk mot vepsestikk bør du snakke med legen din om dette. Mange med denne typen allergi kan med fordel ha en adrenalinsprøyte («epipen») med seg i sommerhalvåret, som kan settes ved nødssituasjon. Det kan være livreddende hjelp. Familie og kollegaer kan med fordel få opplæring om hvordan denne sprøyten settes, hvis du skulle bli stukket og ikke er i stand til selv å sette sprøyten.

«Allergivaksinering»

Hvis du er allergisk mot vepsestikk, finnes det behandling som kan gjøre at reaksjonen på et stikk dempes. Dette er en form for allergivaksinering – det riktig navnet på behandlingen er hyposensibilisering. Man blir gradvis blir tilvent vepse- eller biegiften. Dette er en langvarig prosess og du må ha nøye oppfølging av spesialister. Snakk med fastlegen din hvis du ønsker henvisning til slik behandling. (5)

Kidler:

1) FHI: Skadedyrveilederen: Stikkeveps 2) Lommelegen.no Allergi mot vepse og bistikk 3) Lommelegen: Førstehjelp ved vepsestikk 4) Lommelegen: Allergisk sjokk 5) Store Norske Leksikon: Bi- og vepsestikk

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring