Nikkelallergi

Har du en rød flekk like nedenfor navlen? Har du kløende utslett på lårene, akkurat der hvor bukselommene er? Rundt håndleddene? På øreflippen?

KONTAKTEKSEM: Nikkelallergi kan gi et eksem/utslett der nikkel har vært i kontakt med huden. På bildet ser du at en metallknapp i en bukse har gitt eksem på magen ved navlen. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Libary
KONTAKTEKSEM: Nikkelallergi kan gi et eksem/utslett der nikkel har vært i kontakt med huden. På bildet ser du at en metallknapp i en bukse har gitt eksem på magen ved navlen. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Libary Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er nikkelallergi?

Nikkelallergi er type kontaktallergi som gjør at man kan få hudirritasjoner eller eksem av å være i direkte hudkontakt med gjenstander som inneholder nikkel.

Nikkel er et metall som kan finnes i ulike gjenstander og legeringer som for eksempel bukseknapper, klokker, nøkler, briller, verktøy, smykker, glidelåser og mye mer.

Hvor vanlig er nikkelallergi?

Det vanligste allergenet som kan forårsake kontaktallergi er – i den vestlige verden – nikkel, samtidig som det har vært en nedgang av forekomsten etter at det kom en EU-direktiv i 1994. (2)

Det anslås at nikkelallergi er hyppigere hos kvinner enn hos menn. (3)(4)

Norges astma- og allergiforbund angir en forekomst for nikkelallergi på 10 – 15 % i Europa (3), mens LHL anslår en hyppighet på 10 – 30 % for kvinner og 1 – 3 % for menn. (4)

Hva er årsaken til at man utvikler nikkelallergi?

Nikkelallergi er ikke arvelig (1).

Sykdommen oppstår ved at huden blir utsatt for nikkel over en lengre tidsperiode. Huden blir da sensibilisert. (5). Man kan derfor bruke smykker som inneholder nikkel i lengre tid før man plutselig oppdager at man reagerer allergisk. Svette kan frigjøre nikkel-ioner og kan dermed forverre eller utløse en allergisk reaksjon. (1)

NIKKEL: Smykker, øredobber, ringer, beltespenner, bukseknapper og klokker er eksempel på gjenstander som kan inneholde nikkel og gi eksem. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NIKKEL: Smykker, øredobber, ringer, beltespenner, bukseknapper og klokker er eksempel på gjenstander som kan inneholde nikkel og gi eksem. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Nikkel er forbudt i produkter som kommer i kontakt med huden

EU-direktivet om nikkel forbyr både import, eksport, produksjon og omsetning av nikkelholdige produkter som kan komme i kontakt med huden. Dette direktivet gjelder siden 2005 også for Norge (4).

Dersom symptomene har oppstått engang vil de vedvare så lenge du er utsatt for nikkel.

Nikkel kan også finnes i matvarer, for eksempel i nøtter, kakaoprodukter som mørk sjokolade; belgfrukter og kornprodukter. Nikkel i maten forårsaker vanligvis ikke nikkelallergi. At slike matvarer forverrer et eksem hos en nikkelallergiker forekommer meget sjelden, men dersom det skjer kan man ha nytte å redusere inntaket av nikkelholdige matvarer til mindre enn 250 mikrogramm nikkel daglig. (3) (4) (6)

Hvilke symptomer gir nikkelallergi?

Symptomene oppstår på det stedet der pasienten kommer i kontakt med nikkel.

Nikkelallergi kan gi følgende symptomer:

Symptomene kommer vanligvis mellom 12 og 48 timer etter kontakt med nikkel og kan vedvare i opptil 4 uker (4).

Hvordan stilles diagnosen?

Mistenker man nikkel-allergi bør man ta kontakt med fastlegen.

Fastlegen kan da vurdere å henvise til såkalt epikutan-testing der lapper med de vanligste allergener festes på huden slik at legen kan avlese etter en til to døgn hvilke stoffer (for eksempel nikkel) pasienten reagerer allergisk på.

Ved en nikkelallergi vil hudområdet der lappen med nikkel har vært festet vise symptomer som ovenfor beskrevet.

Behandling

Behandlingen består først og fremst i å holde seg unna nikkelholdige produkter.

Dersom det har oppstått et plagsomt eksem kan man behandle selve eksemet med kortisonsalver i kort tid, men det vil ikke ha innvirkning på nikkelallergien.

Våre leger har svart på spørsmål om nikkelallergi:

Kilder:

Denne artikkelen er i sin helhet oppdatert og utvidet av Friederike Rieger, april 2018. Kilder brukt ved revisjon:

1) (original artikkel) 2) Tidsskriftet 3) naaf.no 4) lhl.no 5) lvh.no 6) matportalen.no

Artikkelen ble opprinnelig skrevet av Roar Pedersen, lege. Mandag 8. mars 2004

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring