Sondre fikk allergivaksine mot hund. – En lettelse

Allergen immunterapi mot pelsdyr er en mulighet for de som ikke kan unngå indirekte kontakt til dyrehår. For Sondre har hverdagen blitt helt annerledes.

KVITT ALLERGIPLAGER: Sondre vært allergisk mot hund hele livet. For to år siden påbegynte han allergen immunterapi. Foto: privat og smrm1977 / Shutterstock / NTB. (Tilfeldig hunderase på illustrasjonsbildet)
KVITT ALLERGIPLAGER: Sondre vært allergisk mot hund hele livet. For to år siden påbegynte han allergen immunterapi. Foto: privat og smrm1977 / Shutterstock / NTB. (Tilfeldig hunderase på illustrasjonsbildet) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sondre Hågensen (29) har slitt med allergi så lenge han kan huske. Pollen, husstøv, midd, hund, katt, hest og mange ulike matvarer gir han plager som kløende og rennende øyne, rennende nese og tung pust.

– Det har hatt sine utfordringer, sier han.

Hele livet har Sondre forsøkt å unngå alt som kunne utløse allergiske reaksjoner. Men det har kommet med en høy pris. Han har måttet avstå fra både overnattinger på skole, fotballturneringer og forskjellige konkurranser. Det har også vært helt utelukket å besøke venner med dyr.

Både i barnehage og de første skoleåra ble det jobbet for å opprettholde et dyrehårsfritt miljø av hensyn til Sondre's allergier, men dette ble vanskeligere å fastholde da han kom opp til mellomtrinnet.

– Jeg har vært så allergisk at jeg ikke kunne være hos venner som hadde dyr. Det har begrensa meg sosialt. Jeg reagerte med en gang jeg kom inn i huset.

For Sondre var hund verst. Hvis han var i samme hus som en hund gikk det ikke mer enn ti minutter før han reagerte veldig med kløende og rennende øyne, rennende nese og tung pust. Noen ganger varte plagene i flere dager.

«Jeg har vært så allergisk at jeg ikke kunne være hos venner som hadde dyr. Det har begrensa meg sosialt.» Sondre Hågensen

Å være på skolen, sammen med klassekamerater som hadde hundehår eller andre dyrehår på klærne, opplevde han som tungt.

– Man må jo være sammen med folk, og kan jo ikke utelukke alle som har hund. Så det har vært mye tung pust og kløe opp gjennom. Men man finner jo alltid en løsning.

Broren fikk hund

For litt over to år siden fant han ut av at allergivaksinasjon, eller allergen immunterapi som det nå blir kalt, var en mulighet.

– Broren min hadde fått hund. Jeg var litt innom på besøk, men kunne ikke være der så lenge. Jeg ville jo ikke utsette meg for noe jeg visste ga meg reaksjoner i flere dager etterpå.

Sondre fant fram til allergen immunterapi ved hjelp av Google.

– Jeg tenkte at det i alle fall ikke kunne bli verre, så det var bare å prøve.

Han dro til legen, og deretter til en øre-nese-halsspesialist. Etter samtaler og undersøkelser hos dem, ble det søkt om godkjennelse til vaksinen.

«Det kunne ikke bli verre, så det var bare å prøve.» Sondre Hågensen

Det kan oppleves som et lite nåløye å bli godkjent til allergen immunterapi mot pelsdyr. Man kan nemlig ikke motta behandlingen bare fordi man har kjæledyr eller har et ønske om kjæledyr. Behandlingen blir primært tilbudt til de som er svært plaget av allergi mot hund eller katt, og som ikke kan unngå indirekte kontakt med disse dyrene.

Det gjelder for eksempel politifolk som arbeider med hunder, veterinærer, og lærere og elever som oppholder seg i skoleklasser hvor de utsettes for mange dyrehår fra klærne til de andre elevene. De skal ha forsøkt annen allergibehandling først, og hvis denne ikke virker kan de søke om allergen immunterapi.

Det å bli godkjent opplevde imidlertid ikke Sondre som vanskelig. Han hadde så mange plager, og var ikke på noe tidspunkt i tvil om at søknaden kom til å bli godkjent. Og det ble den.

– Så var det bare å kjøre på, sier Sondre.

Uforutsigbare resultater

Sverre Steinsvåg er overlege ved øre-nese-hals avdelingene ved Sørlandet sykehus og Haukeland universitetssykehus, og professor ved Universitetet i Bergen.

SVERRE STEINSVÅG: Overlege, spesialist i Øre-, nese -og halssykdommer og professor. Foto: privat.
SVERRE STEINSVÅG: Overlege, spesialist i Øre-, nese -og halssykdommer og professor. Foto: privat. Vis mer

Han forteller at allergen immunterapi er en tidkrevende prosess som tar tre år for dem med pelsdyrallergi. Prosessen er den samme for voksne og barn. I Norge er det eneste registrerte preparatet injeksjonsbehandling med sprøyter, og behandlingen kan gis ved allergi mot hund eller katt. Det finnes også uregistrerte preparater som kan bli gitt som dråper, men det er ikke et tilbud man får gjennom det offentlige.

Vaksinasjonsprosessen starter med en «oppdoseringsperiode». Da får man injeksjoner én gang hver uke i åtte uker, med økende doser av allergenet. Deretter får man en maksimal dose annenhver måned i tre år. Behandlingen blir gitt på blå resept, og det er en mindre egenandel.

– Effekten er litt dårligere enn ved behandling for pollenallergi. Omkring 50 til 60 prosent av de som mottar behandlingen opplever en effekt, forteller Steinsvåg. Flere steder blir tilbudet lagt ned fordi resultatene er for uforutsigbare.

«Det eneste man vet hjelper hvis man er allergisk mot hund eller katt, er å unngå hund eller katt.» Sverre Steinsvåg, overlege og professor

For pasienter som har en effekt mener han det er forventelig at virkningen varer i flere måneder eller kanskje år etter behandlingen. Det er mulig å gjenta behandlingen hvis effekten opphører, men da må man starte forfra med tre nye år.

– Det eneste man vet hjelper helt sikkert hvis man er allergisk mot hund eller katt, er å unngå hund eller katt.

Steinsvåg forteller at man tror at omkring 10 til 15 prosent av befolkningen er allergiske mot dyr. For dem er behandlingen først og fremst å slutte å ha dyr.

– Det er problematisk og kjempevanskelig, men det eneste som hjelper. Det er en del mennesker som har et immunapparat som er designet sånn at de ikke bør ha dyr. Det er et betydelig problem fordi man vet jo at det å ha dyr er en gunstig ting, både for barn og voksne.

Lav risiko for farlige bivirkninger

Noen mennesker kan imidlertid ikke unngå å møte på dyrehår, selv om de ikke har dyr selv. Disse kan få tilbud om allergen immunterapi.

– I Norge er det omkring 30.000 som er under behandling med allergen immunterapi i øyeblikket. Det store flertallet av disse er pollenallergikere, også er det et lite mindretall som er allergiske mot hund eller katt. Tallet har jeg ikke, men det handler om noen få tusen mennesker, forteller Steinsvåg.

«Vi har ikke sett alvorlige bivirkninger rundt dette i Norge på mange år.» Sverre Steinsvåg, overlege og professor

Steinsvåg avviser at det er flere bivirkninger ved allergen immunterapi mot pelsdyr sammenliknet med pollenallergi. Han forteller at risikoen for alvorlige og farlige bivirkninger er svært liten, og at man har mye beredskap rundt behandlingen.

– Bank i bordet så har vi ikke sett alvorlige bivirkninger rundt dette her i Norge på mange år, sier Steinsvåg.

Han understreker imidlertid at det er viktig at man så vidt mulig forsøker å unngå å være sammen med pelsdyret man vaksineres mot mens behandlingen pågår.

– Hvis man vaksineres mot hund og er mye sammen med hund samtidig, kan totalmengden av hundeallergener øke risikoen for alvorlige systemiske bivirkninger, forteller han. Det er en potensiell risikosituasjon, som vi fagpersoner informerer pasientene om før de får behandlingen.

Veldig god effekt

Sondre har ikke opplevd mange bivirkninger til behandlingen. Han blir bare litt hoven rundt stikkstedet i dagene etter injeksjonen. Nå er det to år siden han startet behandlingen, og han har altså ett år igjen før de tre årene med injeksjoner er et tilbakelagt kapittel.

I oppdoserinsperioden unngikk han å være sammen med hund helt, men etterfølgende har han vært tett på hund mange ganger. Og resultatet inntil videre er godt.

– So far so good, sier han. For meg har behandlingen hatt veldig god effekt. Tidligere kunne jeg være hos broren min i ti minutter, men nå kan jeg være der så lenge jeg vil, og passe hunden uten å merke noe.

«So far so good!» Sondre Hågensen

Sondre kan dra på besøk til andre uten å tenke på om de har hund. Han får som regel ingen symptomer sammen med hundene, men hvis det har gått lang tid siden siste injeksjon kan det hende han må ta en allergitablett.

– Men allergitablett tidligere funka ikke i det hele tatt, så hvis det kan klares med dét er jo det mye bedre enn hva det har vært. Det er jo positivt.

Han tar fremdeles noen forholdsregler, og dusjer for eksempel alltid med en gang han kommer hjem etter besøk hos noen med hund. Han er glad og tilfreds med behandlingsresultatet.

– Det er en lettelse å kunne være hos noen med hund uten å holde på å kollapse og klø seg i hjel. Det er jo en bekymring mindre, avslutter han.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring