Allergi mot jordbær

Kan gi et bredt spekter av allergiske reaksjoner. Mest vanlig er mild kløe i munnen, men kan også gi elveblest og alvorlige, akutte reaksjoner.

JORDBÆR: Elsket av mange, men noen bør avstå. Foto: GCapture / Shutterstock / NTB
JORDBÆR: Elsket av mange, men noen bør avstå. Foto: GCapture / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kan man reagere allergisk på jordbær?

Svaret er ja, det er en kjent allergi. Man kan også være overfølsom for andre bær, men jordbær er spesielt kjent for å kunne gi allergisk reaksjon .

Jordbæret inneholder et protein (Fra a protein) som forårsaker allergi hos noen.

Andre bær i samme familie

I samme plantefamilie som er jordbær finner man bringebær og multer, epler, mandler, pærer og plommer. Særlig de fire siste er kjente allergenkilder særlig for kryssreaksjoner ved allergi mot bjørkepollen. Har man allergi mot bjørkepollen er det dermed økt risiko for at du er allergisk mot jordbær, epler, mandler, pærer og plommer (1)

Hvem er utsatt for denne allergien?

Hvor utbredt denne allergien er, er vanskelig å si noe bastant om, men vi vet atr flere barn enn voksne har allergien.

En liten undersøkelse fra Bosnia (2) viste at 3 - 4 % av toåringene hadde allergiske reaksjoner på jordbær, men bare 0,5 - 1 % av eldre barn. Det kan tyde på at mange barn vokser allergien av seg, mens andre har den livet ut.

Når det gjelder matallergier generelt ser man samme tendens. 8 % av barn under fem år, og 4 % av alle voksne har matallergi (3).

Allergier blant sykdommene som øker mest i verden, og spesielt i den vestlige verden. Video: Lommelegen Vis mer

Symptomer

Hvis du har jordbærallergi kan du få symptomer som varierer fra milde til ganske alvorlige og akutte.

Ved mild reaksjon kan du for eksempel kjenne en litt rar, prikkende følelse eller kløe i munn og svelg.

Kjente symptomer:

Alvorlige tegn

Men det kan også oppstå alvorlige komplikasjoner, og når det gjelder jordbær er det grunn til å være litt ekstra på vakt.

Ifølge NAAF tilhører jordbær fareklasse 1 fordi de ofte gir plager med akutt elveblest og angioødem. Å få problemer med pusten, er heldigvis sjeldent. Dette kan være tegn på allergisk sjokk, såkalt anafylaktisk sjokk.

OBS: Ved alvorlige, akutte symptomer – ring 113.

Behandling

Det beste man kan gjøre ved kjent allergi for jordbær er å unngå å spise jordbær og unngå jordbær som ingrediens i matvarer.

Dette innebærer for eksempel:

  • friske jordbær
  • fryste jordbær
  • tørkede jordbær
  • smoothie med jordbær
  • syltetøy med jordbær
  • godterier og is som inneholder jordbær

Norges Astma og Allergiforbund (1)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring