Er det nødvendig med nøttefri sone?

For de som er allergiske kan inntak av nøtter gi alvorlige reaksjoner, men hvor forsiktig må man være? Flere og flere steder erklæres «nøttefri sone», noe som innebærer et totalforbud mot nøtter.

NØTTEFRI SONE: Totaltforbud mot nøtter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NØTTEFRI SONE: Totaltforbud mot nøtter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Nøtteallergi er blant de aller vanligste matvareallergiene.

Nøtteallergi

Hvis man lider av nøtteallergi reagerer immunforsvaret på proteiner i nøttene, resultatet er alt fra relativt milde mageproblemer til livstruende anafylaksi.

Her kan du lese mer om nøtteallergi.

Frykter alvorlige reaksjoner

På grunn av de potensielt alvorlige konsekvensene av at en allergiker eksponeres for nøtter, har flere og flere steder blitt erklært «nøttefri sone». Dette inkluderer blant annet barnehager, skoler, arbeidsplasser og fly. Porten.no skrev allerede i 2016 om at Trudvang skole har innført totalforbud. På SAS sine nettsider skriver flyselskapet at de ikke serverer peanøtter på sine fly. Allikevel oppfordrer de allergikere til å gi beskjed til kabinpersonalet slik at andre reisende kan informeres. Er dette nødvendig?

Nøttefri sone er et problem

Overlege Martin Sørensen er barnelege og allergolog, han leder det regionale senteret for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO) for barn og voksne i helseregion nord. Han har dette å si om forbudene:

- Det er ingenting som tilsier at dette er nødvendig. Det er ikke farlig for en som har alvorlig nøtteallergi å oppholde seg nært nøtter eller peanøtter. Det foregår for tiden en interessant studie på 10 steder i Norge hvor barn og ungdom med alvorlig peanøttallergi eksponeres for å lukte på en åpnet peanøttpose 30 cm fra nesen i 10 minutter. Vi deltar i denne studien som ledes av barnelege Bente Kvenshagen i Oslo. Målet er i løpet av et par år å inkludere 1200 deltagere. Foreløpig har cirka 200 barn blitt testet, uten at noen av dem har hatt alvorlige reaksjoner. Voksentoppen barneallergisenter ved Rikshospitalet har brukt en lignende metode på peanøttallergikere i mange år, og heller ikke her har noen hatt alvorlige reaksjoner.

- Hvilke negative konsekvenser kan disse forbudene føre til?

- Slike forbud gir begrensinger for andre og kan skape irritasjon. Det verste er imidlertid at ved å innføre slike forbud sier man egentlig til barna at de har så farlig allergi at de nesten ikke kan være ute blant folk.

Overlege Martin Sørensen. Foto: Trude Haugseth Moe
Overlege Martin Sørensen. Foto: Trude Haugseth Moe Vis mer

Helsedirektoratet på banen

På grunn av den økende tendensen til nøtteforbud i skoler og barnehage har helsedirektoratet utgitt en veileder som beskriver tiltak for skoler og barnehager ved forekomst av nøtteallergi. Veilederen er utformet i et samarbeid mellom primærhelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og Norges Astma- og allergiforbund. Her står det at hovedregelen er at man ikke skal ha et generelt forbud mot nøtter.

Hvilke tiltak anbefales?

Helsedirektoratet anbefaler at foreldre, lege, helsesøster og ansatte ved skolen samarbeider og sørger for at alle har tilstrekkelig forståelse for hva allergi er, og hva som medfører risiko. Det er minimal risiko for en alvorlig allergisk reaksjon selv om nøtter kommer i kontakt med hud, så det er ikke nødvendig å skille barn ved måltider. Det kan allikevel være viktig å passe på at barn ikke bytter matpakke, eller deler godsaker. Dette gjelder særlig i barnehage fordi små barn ofte mangler den modenhet og forståelse som skal til for å holde seg unna det de er allergiske mot. For eldre barn og voksne er det viktigste tiltaket grundig opplæring i hvilke matvarer de må holde seg unna.

Her kan du lese mer om matvareallergi og kryssallergi.

Utenfor skole og barnehage

Råd rettet mot barnehage og skole sprer seg ofte til andre deler av samfunnet. Det er naturlig at allergikere som får beskjed om at alle rundt dem må holde seg unna nøtter i en skolesituasjon overfører denne kunnskapen til fritidsaktiviteter og senere til arbeidslivet. Det kan være noe av årsaken til at forbud er blitt vanlig også på arbeidsplasser og i fly.

- Det bør ikke innføres generelle forbud mot mat og spesielt ikke uten at det er gjort adekvat utredning som tilsier at dette er nødvendig, avslutter Dr. Sørensen.

Ta kontakt med fastlegen din om du mistenker at du eller ditt barn lider av en matvareallergi.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring