Nei, dette er ingen løsning ved melkeallergi

Melkeallergi rammer oftest mindre barn. Her oppklarer vi to myter omkring melkeallergi.

MELKEALLERGI: Hjelper det å erstatte kumelken med geitemelk, eller drikke økologisk melk i stedet for ikke-økologisk melk? Noen tror det. Foto: komokvm / Shutterstock / NTB
MELKEALLERGI: Hjelper det å erstatte kumelken med geitemelk, eller drikke økologisk melk i stedet for ikke-økologisk melk? Noen tror det. Foto: komokvm / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

«Du kan drikke økologisk melk hvis du har melkeallergi.»

«Barn som er allergiske mot kumelk, kan drikke geitemelk i stedet.»

Den siste tiden har jeg støtt på disse mytene noen ganger, og det er på tide å oppklare dem én gang for alle.

Hva er melkeallergi?

Ved melkeallergi er det proteinene i melken man ikke tåler. Kroppen mistolker proteinene i melken som noe farlig, og immunforsvaret setter i gang en reaksjon.

Symptomene kan vise seg på forskjellige måter, og kommer oftest rett etter inntak av melk eller melkeprodukter. Noen kaster opp og får magesmerter og diaré, mens andre blir forstoppet. Eksem, rennende nese -og øyne, eller astma kan også være tegn på allergi. I sjeldne tilfeller kan man utvikle alvorlige allergiske reaksjoner med sjokk.

Typisk rammer melkeallergi små barn, og de fleste vokser fra seg allergien innen fire-fem-årsalderen.

Myte 1: Du kan drikke økologisk melk hvis du har melkeallergi

Svar: Helt feil!

Proteinene i økologisk melk er de samme proteinene som i ikke-økologisk melk. Er du eller ditt barn allergisk mot melkeproteiner, hjelper det derfor ikke å drikke økologisk melk i stedet.

Det samme gjelder ikke-homogenisert og upasteurisert melk. Proteinene i melken endrer seg ikke ved homogenisering. Homogenisering fordeler fettet i melken i mindre stykker, så det ikke klumper sammen i melken. Pasteuriseringen dreper eventuelle skadelige bakterier i melken, da melken varmes opp, men påvirker bare en liten del av proteinene.

Hvis du eller barnet ditt er allergisk mot melkeproteinet, skal du derfor unngå alt av melkeprodukter, også selv om de er økologiske.

Myte 2: Hvis man er allergisk mot kumelk, kan man drikke geitemelk i stedet.

Svar: Feil!

Proteinene i kumelk likner proteinene i geitemelk og sauemelk. En person med allergi overfor kumelk vil også reagere allergisk overfor melk fra geit, sau eller hest. Hold deg derfor unna disse melketypene hvis du har melkeallergi.

Men hva med havredrikk, kokosmelk eller risdrikk, tenker du kanskje?

Ingen av disse drikkene inneholder særlig mange næringsstoffer sammenliknet med morsmelkerstatning. De skal derfor ikke brukes som erstatning for den melk som barnet skal ha å drikke, eller som erstatning for melken i barnets grøt eller mos.

Kokosmelk inneholder dessuten mye usunt mettet fett. De siste åra er det også funnet tungmetallet arsen i risdrikk, og Mattilsynet anbefaler derfor ikke å erstatte all kumelk med risdrikk hos barn.

Hos større barn og voksne kan plantedrikker tilsatt kalsium og vitaminer være gode alternativer til melk.

Melkefritt kosthold

Det er anbefalt at barn bare får morsmelk til de er omkring seks måneder gamle, og deretter sammen med annen mat til barnet er minst ett år gammelt. Hvis barnet ikke får morsmelk er det behov for morsmelkerstatning.

Barn med melkeallergi bør bruke allergivennlig melkeerstatning fra apoteket de første tre leveårene.

Fra ett års alderen kan barnet få plantedrikker tilsatt kalsium og vitaminer, både til drikke og i matlaging. Soyadrikk har samme innhold av protein som kumelk, og er et godt valg for barn som ikke får vanlig melk.

Melkeallergi er ikke det samme som laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse skyldes at tarmenes evne til å bryte ned melkesukker (laktose) er redusert, på grunn av mangel på enzymet laktase. Man er altså ikke allergisk mot melkeproteinet ved laktoseintoleranse.

Ved laktoseintoleranse begrenser symptomene seg til magen, og blir aldri farlige for pasienten, slik som melk kan bli for melkeallergikere.

Les mer om forskjellen på laktoseintoleranse og melkeallergi her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring