Allergivaksinering

Mange nordmenn sliter med kraftig allergi, og kunne ha hatt god effekt av allergivaksinasjon. Både sprøyter, smeltetabletter eller munnspray kan være aktuelt.

SMELTETABLETTER ELLER SPRØYTE: Behandlingstiden ved allergivaksinasjon er lang, men effekten er god. Foto: NTB Scanpix
SMELTETABLETTER ELLER SPRØYTE: Behandlingstiden ved allergivaksinasjon er lang, men effekten er god. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva gjør man om man har forsøkt alt av behandling, men likevel blir slått helt ut av allergisesongen? For noen med gitte typer allergier kan allergivaksinasjon være et godt alternativ dersom tradisjonell allergibehandling ikke har en tilfredsstillende effekt.

Allergi er en overreaksjon av kroppens immunsystem mot stoffer som vanligvis ikke er sykdomsfremkallende. Den allergiske reaksjonen er avhengig av hvordan man inntar det såkalte allergenet (det allergifremkallende stoffet), og arter seg ulikt om det rammer luftveiene, huden, eller kommer inn i kroppen via munnen.

Hvem kan få allergivaksine?

Allergivaksinasjon er et behandlingsalternativ som kan tilbys spesielt ved langvarig og alvorlig allergi der vanlig medikamentell behandling av allergien ikke gir en tilfredsstillende effekt.

Før man vurderer allergivaksinering, dersom den tilbys mot den gitte allergien, skal man først ha forsøkt vanlig allergibehandling, som behandling med antihistaminer og lokale midler for øye- og nesesymptomer. Dersom det ikke er tilfredsstillende respons av vanlig allergibehandling, selv ved flere forsøk med ulike midler, er allergivaksinasjon noe man kan vurdere. Allergien skal i forkant være sikkert påvist, som for eksempel med prikktesting mot det aktuelle allergenet. Du må også være tilstrekkelig motivert til å gjennomføre et såpass langvarig behandlingsopplegg.

LES OGSÅ: Slik tester du deg for allergi

Hvordan virker det?

Allergivaksinasjon kalles også for hyposensibilisering eller spesifikk immunterapi, og prinsippet for behandlingen er å gjentatte ganger eksponere deg for små mengder av stoffet (allergenet) som du er allergisk mot, for å kunne gradvis redusere den overdrevne immunresponsen mot stoffet over tid.

Dosene som gis ved allergivaksinasjon inneholder nok allergen til å stimulere immunsystemet, men ikke nok til å gi en fullverdig, kraftig allergisk respons. Allergivaksinasjon er den eneste allergibehandlingen som over tid kan endre den underliggende, overdrevne immunresponsen som kjennetegner allergien.

VANLIGSTE ALLERGI: Pollenallergi er den type allergi flest har blitt vaksinert mot så langt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VANLIGSTE ALLERGI: Pollenallergi er den type allergi flest har blitt vaksinert mot så langt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvilke typer allergi kan man vaksineres mot?

Det mest vanlige å vaksinere mot er de ulike pollensortene, men i utvalgte tilfeller kan man gjøre det for andre allergiformer. Man kan potensielt få allergivaksinasjon hvis man er allergisk mot:

Hvor ofte og hvor lenge?

Allergivaksinasjon er en langvarig prosess, vanligvis over 3-5 år, og man får med sprøytebehandling økende doser av allergen sprøytet inn under huden ukentlig, over flere uker (3-6 måneder), og deretter følger en vedlikeholdsfase med lengre tid mellom injeksjonene som gis over flere år.

Behandlingen varer i tre til fem år, avhengig av hvilken allergi og hvilken vaksinasjonsmetode man benytter

Smeltetabeletter eller munnspraybrukes daglig i fem til tolv måneder, avhengig av type allergi, mens smeltetabletter tas daglig (i tre år mot gresspollenallergi). (1) (2) (3) (5)

Hvilke måter kan man få allergivaksine?

  • Sprøyteinjeksjoner: Mye av behandlingen foregår ved sprøyteinjeksjoner, der man får en sprøyte satt inn i underhuden, ofte i skulderområdet.
  • Smeltetabletter: Det finnes også former for allergivaksinasjon der allergenet inntas oralt. For eksempel som smeltetabletter for gresspollenvaksinasjon, med handelsnavn Grazax, eller husstøvmidd, handelsnavn Acarizax. (6)
  • Munnspray/dråper: Eksempler på handelsnavn: Staloral bjørk, Staloral midd, Staloral 5-gress) (5, 6)

Hva er bivirkninger ved allergivaksinasjon?

Allergivaksinasjon kan gi en del bivirkninger, spesielt i starten av behandlingen. Disse bivirkningene er hovedsakelig milde, og innebærer lokale reaksjoner ved stikkstedet, eller andre allergisymptomer som tett nese med kløe i øyne og munn, samt magesmerter. I sjeldnere tilfeller kan behandlingen gi alvorlige symptomer som i verste fall kan innebære pustevansker eller en allergisjokktilstand (anafylaksi), og dette er grunnen til at behandlingen ofte gjøres på spesialenheter med kompetanse og beredskap med tanke på slike situasjoner.

Risikoen for alvorlige bivirkninger er lavere ved smeltetabletter eller munnspray. Ved tablettbehandling mot gresspollenallergi rapporterer over halvparten bivirkninger i løpet av de første tre månedene, hovedsakelig i form av milde til moderate allergiske reaksjoner i munnen som varer i minutter til timer etter inntak, men denne andelen faller betydelig etter hvert som behandlingen pågår. (1, 2, 3, 4, 5)

Hvordan henvises til allergivaksinering?

Dersom du vurderer allergivaksinasjon må du ta kontakt med fastlegen din, som kan gi deg informasjon om mulighetene som finnes, og eventuelt henvise deg videre til en aktuell spesialist. Allergivaksinasjon utføres i hovedsak av sykehusleger spesialisert i lungemedisin, øre-nese-hals-sykdommer, eller av barneleger.

LES OGSÅ: Pollenallergi hos barn

Når på året bør man starte allergivaksinering?

Ved allergivaksinasjon er det også viktig å starte opp på rett tidspunkt, slik at man er godt forberedt til allergisesongen starter.

Vaksineprogrammet må starte på høsten, når pollensesongen er over, hvis du skal vaksinere deg for pollenallergi eller gressallergi. Da har man rukket å bygge litt motstand når pollensesongen starter igjen året etter, og mange opplever at de er bedre eller mye bedre allerede første sesongen. Det kan derfor være lurt å snarlig ta kontakt med lege nå, hvis du ønsker å vaksinere deg, innen neste pollensesong.

Hvis du lider av allergi mot husstøvmidd, muggsopp eller dyrehår, spiller det ingen rolle når på året du starter opp med allergivaksinering, da dette er helårsallergier.

Les mer om pollenallergi, og når du bør starte med medisinene dine.

Hjemmebehandling - hvilke allergier?

Allergivaksinasjon med sprøyteinjeksjoner er den metoden man vanligvis bruker. Ulempen er at man da må reise til lege for å få satt sprøyten, og man vil da få en del fravær fra skole eller jobb, da dette må gjentas mange ganger.

I det siste har det kommet flere vaksiner som kan brukes som dråper, munnspray eller smeltetabletter, som er enklere enn sprøyter, og som også kan tas selv hjemme. Ved allergivaksiner i dråpeform legges dråper under tungen daglig. Allergivaksiner i form av smeltetabletter og munnspray finnes mot:

  • Gresspollen
  • Trepollen
  • Muggsopp
  • Midd
  • Katt
  • Hund

Tablettbehandling er enkelt, og har også færre tilfeller av alvorlige bivirkninger sammenlignet med allergivaksinasjon med injeksjoner. Feltet er under stadig utvikling, og i framtiden vil man høyst sannsynlig kunne tilby mer effektive behandlinger mot et enda større spektrum av allergier. (1, 2, 3, 5)

ALLERGI MOT DYREHÅR: Vaksinering kan gjøre at du blir mindre plaget.
ALLERGI MOT DYREHÅR: Vaksinering kan gjøre at du blir mindre plaget. Vis mer

Hvilken effekt har allergivaksinasjon?

Allergivaksinasjon har en dokumentert effekt og kan redusere allergisymptomer og behovet for andre allergimedisiner, med økt livskvalitet med tanke på allergirelaterte symptomer. For de fleste vil allergivaksinasjon ha en varig effekt, men ikke alle opplever en stor bedring - hvem som vil ha god nytte av behandlingen og hvem som ikke har det kan man dessverre ikke plukke ut på forhånd. Allergisymptomene forsvinner heller ikke over natten - noen har en rask effekt og blir betydelig bedre i løpet av det første behandlingsåret, mens andre fortsatt trenger vedlikeholdende behandling selv etter flere års behandling. Allergivaksinasjon kan også redusere sjansen for å senere utvikle astma, og kan være spesielt gunstig med tanke på allergiutløst astma. (1, 2, 3)

Hvem bør ikke vaksineres?

Allergivaksinasjon anbefales i utgangspunktet ikke til personer med alvorlig astma, alvorlig lunge- eller hjerte-/karsykdom, eller til små barn. (1, 2, 3)

Man bør ikke starte med allergivaksinering når man er gravid. Men hvis man allerede har startet på et vaksinasjonsforløp før du ble gravid, kan du fortsette hvis du tåler vaksineringen godt og ikke har noen plager i forbindelse med denne. (6)

Allergi kan utløse eller forverre astma

Fravær fra skole og jobb

Man har krav på fri fra skole/jobb når man skal til spesialist for første gang. Behandlingen utføres hovedsakelig av spesialister innen lungemedisin, øre-nese-hals og barneleger med allergologisk spesialkompetanse. Det finnes en viss risiko for bivirkninger, derfor skal man ikke forlate behandlingsstedet før det har gått 30 minutter etter siste dosering. Hvis pasienten er så dårlig på vaksinedagen at han/hun ikke kan jobbe, kan legen som gir vaksine sykemelde pasienten denne dagen.

Koster det noe?

Sjekk med legen din hvilke kostnader det enkelte allergivaksinasjonsmiddel har, og hva egenandelen er.

LES MER OM ALLERGI:

Kilder

1) Norges Astma- og Allergiforbund, Allergivaksinasjon 2) UpToDate, Subcutaneous immunotherapy for allergic disease: Indications and efficacy 3) Mayo Clinic, Allergy shots 4) Felleskatalogen 5) LHL, Forbered allergivaksinasjon til høsten! 6) Legemiddelhåndboka

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring