Kryssallergi rammer hyppig

Reagerer du på pollen og opplever i tillegg ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker? Da er du muligens rammet av kryssallergi.

RÅTT: Særlig rå frukt og grønnsaker kan frambringe allergiske reaksjoner.  Foto: Studio R. Schmitz
RÅTT: Særlig rå frukt og grønnsaker kan frambringe allergiske reaksjoner. Foto: Studio R. Schmitz Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i frukten og grønnsakene. Dette kalles da kryssallergi.

- Det er særlig bjørkepollenallergikere som blir rammet, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Astma- og allergiforbundet.

- Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen (proteiner) ligner på proteiner i mat.

I følge Gunvaldsen får omkring 70 prosent av alle bjørkepollenallergikere reaksjoner på en matvare – oftest nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer. Burot-allergikere kan reagere på selleri og flere typer urtekrydder.

- Som regel utvikles pollenallergien først, kryssreaksjonene kommer senere.

LES OGSÅ: Advarer foreldre mot selvdiagnostisering av matvareallergi

ATSJO: Pollenallergi kan gjøre at du reagerer på en lang rekke matvarer.  Foto: ATSJO: Pollenallergi kan gjøre at du reagerer på en rekke matvarer.
ATSJO: Pollenallergi kan gjøre at du reagerer på en lang rekke matvarer. Foto: ATSJO: Pollenallergi kan gjøre at du reagerer på en rekke matvarer. Vis mer

Symptomer fra munnhulen

Mange bjørkepollenallergiker vil oppleve at de får ubehag i munn og svelg når de spiser rå frukt og grønnsaker, spesielt i pollensesongen. Betegnelsen ”oralt allergisyndrom” anvendes ved matvareoverfølsomhet der lokale symptomer fra munnhulen dominerer.

- Noen opplever at det klør helt ut i ørene. Symptomene kan øke og spre seg til flere organer og i verste fall kan anafylaktisk sjokk oppstå, men dette er meget sjelden hos oss i Nord-Europa, sier Gunvaldsen.

LES OGSÅ:

- Hold deg unna maten du reagerer på

Nasjonalforeningen for folkehelsen viser på sine hjemmesider til en undersøkelse av pollenallergikere, hvor 46 prosent av bjørkepollen-allergikerne reagerte på hasselnøtter. Samme undersøkelse viste at 39 prosent av dem som var allergisk mot bjørkepollen, også reagerte på epler.

De understreker også at det ikke bare pollenallergikerne som kan være plaget av kryssreaksjoner. Også de som lider av innsektallergi, kan kryssreagere. Det vanligste er mot skalldyr. Og lider du av latexallergi, kan du kryssreagere på banan, kiwi og avokado.

I følge Astma- og allergiforbundet er den beste kuren mot kryssallergi å rett og slett holde seg unna matvaren man reagerer på.

- Legemidler spiller en underordnet rolle i den forebyggende behandlingen av kryssreaksjoner. Man kan forsøke antihistaminpreparater, men effekten er usikker. Immunterapi med matvareallergen er ennå ikke praktisk mulig, men kan tenkes som en mulighet i fremtiden. Nye studier tyder på at immunterapi med bjørkepollenallergen kan ha positiv virkning på kryssreaksjonene, sier Gundersen.

Ved kryssreaksjon på en matvare, reagerer man ikke nødvendigvis på de øvrige matvarene på kryssallergilisten.

- Som oftest tåles matvaren kokt, skrelt, hermetisert eller syltet. Det anbefales å holde seg unna den maten eller de matsortene man får reaksjoner fra. Kryssallergi forverrer ikke selve pollenallergien. Det er ingen grunn til at bjørkepollenallergikere skal unngå rå frukt og grønnsaker for sikkerhets skyld.

Vanlige kryssreaksjoner ved pollenallergi

Bjørk, hassel, or, Salix (vier, selje, pil)

Eple (rå)
Pære (rå)

Steinfrukt (fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel, mango)

Gulrot (rå)
Potet (rå)

Hasselnøtt, paranøtt, valnøtt

Peanøtt
Selleri

Kiwi

Timotei og andre gressarter

Belgfrukt (bønner, erter, linser)

Hvete, bygg, rug, havre

Burot

Selleri

Purreløk, løk, hvitløk

Urter, urtekrydder og urtemedisin (persille, basilikum, oregano, koriander m.fl.)

Paprika

Solsikkefrø

Honning

  • Ved middallergi forekommer det av og til kryssreaskjoner med skalldyr og bløtdyr
  • Ved lateksallergi kan man ha kryssreaksjoner med kiwi, avokado og banan
  • Ved gresspollenallergi viser allergitester ofte positivt utslag på hvete og belgfrukter, men dette er sjelden forbundet med allergisymptomer

Kilde: Astma- og allergiforbundet

LES MER OM ALLERGI:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring