Mange med pollenallergi reagerer også på dette

Kryssallergi er vanlig blant pollenallergikere. Noen er plaget hele året, mens andre bare får symptomer i pollensesongen.

KRYSSALLERGI: Mange med pollenallergi reagerer også på visse matvarer, som for eksempel eple eller kiwi. Foto: HBRH / Shutterstock / NTB
KRYSSALLERGI: Mange med pollenallergi reagerer også på visse matvarer, som for eksempel eple eller kiwi. Foto: HBRH / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange med pollenallergi opplever kløe i munn og hals etter at de har spist visse matvarer. Det skyldes en kryssreaksjon mellom allergenene i pollen og proteinene i maten, fordi de likner på hverandre.

Epler og kiwi

Personer som er allergiske mot bjørkepollen er særlig utsatt for kryssallergi. Noen reagerer bare i pollensesongen, når kroppen allerede er utsatt for pollenstøv i lufta. Andre reagerer hele året.

Eple og kiwi er blant frukten som trigger symptomer hos mange som er allergisk mot trepollen. For noen kan reaksjonen avhenge av hvilken type eple det er snakk om. Noen reagerer på alle epler, mens andre bare reagerer på for eksempel grønne epler.

Flere matvarer

Ifølge NAAF er det i tillegg flere matvarer som kan gi allergi for personer med pollenallergi:

  • Eple
  • Kiwi
  • Pære
  • Kirsebær
  • Nektarin
  • Fersken
  • Plomme
  • Hasselnøtt
  • Mandel
  • Valnøtt
  • Paranøtt
  • Gulrot
  • Selleri
  • Soya
  • Peanøtt
  • Potet

På samme måte kan andre allergier, som for eksempel allergi mot gress eller hund gi andre kryssreaksjoner på mat. Les mer om dette her.

Varmebehandling hjelper

Det er vanlig å reagere på frukt, grønnsaker eller nøtter.

Ofte hjelper det å varmebehandle maten, slik at proteinstrukturen endrer seg. Mange reagerer derfor mindre på mat som er kokt eller stekt.

Kokt potet er det for eksempel svært sjeldent at noen reagerer allergisk på.

Dette er symptomene

Symptomer på kryssallergi er ofte mildere enn symptomene ved primærallergien. De oppstår ofte fem til femten minutter etter inntak av maten som gir plager, og forsvinner som regel av seg selv innen tretti minutter.

I sjeldne tilfeller kan kryssallergien gi mer alvorlige symptomer. Da kan det være nødvendig med en allergitablett eller å kontakte lege.

De fleste opplever kløe og ubehag i munnen og halsen, eventuelt med lett hevelse av leppene og tunga. Det blir kalt oralt allergisyndrom. Sjeldnere kan det oppstå kløende eksem på kroppen, eller symptomer fra mage -og tarmsystemet, som diaré, oppkast eller magesmerter.

Diagnose

Ofte er det rimelig lett å finne ut av om du har kryssallergi. Hvis du følger med i hva du spiser og om det gir deg symptomer, vil du kunne kartlegge hvilke matvarer du reagerer på.

Diagnosen kan derfor ofte stilles ut ifra sykehistorien din. Hvis du har kjent pollenallergi, og reagerer på visse matvarer, er denne kunnskapen nok til å stille diagnosen.

Allergitest for kryssallergi blir vanligvis ikke brukt, men hvis legen er i tvil om det handler om primærallergi eller kryssallergi, kan det være nødvendig med allergitest og provokasjonsforsøk med de mistenkte matvarene.

Allergitest hos pollenallergikere kan imidlertid gi falsk positive svar. Allergidiagnosen blir derfor bare gitt hvis det også er symptomer som bekrefter en positiv allergitest.

Behandling

Det finnes ingen spesifikk behandling mot kryssallergi. Du bør først og fremst unngå det som gir deg symptomer. Hvis du har fått i deg matvarer som gir symptomer ved et uhell kan du ta en allergitablett, eller ringe lege ved alvorlige symptomer. Som regel er plagene imidlertid milde, og går vekk av seg selv i løpet av kort tid.

Det er viktig at du får behandling for din pollenallergi gjennom hele pollensesongen.

Gode råd ved kryssallergi

  • Unngå matvarene du reagerer på i det omfanget det er mulig.
  • Demp eventuelt symptomene med en allergitablett.
  • Det anbefales ikke å ta en allergitablett forebyggende før du spiser matvaren du reagerer på. Hvis du vet at matvaren gir deg plagsomme symptomer bør du i stedet utelate den fra kostholdet ditt.
  • Forsøk å varmebehandle maten. Mange med kryssallergi tåler maten når den er varmebehandlet.
  • Noter deg hvilken mat som gir ubehag, slik at du kan finne ut av hva du spesifikt reagerer på, og om du for eksempel reagerer forskjellig på ulike typer eple, eller hvis maten er varmebehandlet.
  • Det er ikke nødvendig å unngå matvarer «for sikkerhets skyld». Hvis du ikke reagerer på maten, kan du trygt spise den, også selv om den gir kryssreaksjoner for andre allergikere.
  • Sørg for at pollenallergien blir riktig behandlet, i hele sesongen.
  • Reagerer du på matvarer med alvorlige symptomer bør du kontakte lege umiddelbart.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring