Når skal man ta allergivaksine mot pollen?

Allergivaksinasjon kan være en mulighet ved langvarig og alvorlig allergi.

POLLENALLERGI: En vanlig form for allergi som kan medføre nedsatt livskvalitet. Bilde: Africa Studio / Shutterstock / NTB
POLLENALLERGI: En vanlig form for allergi som kan medføre nedsatt livskvalitet. Bilde: Africa Studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Øynene klør og nesa renner. Du kjenner tilstanden godt, for du har hatt det mange ganger før. Andre vil kanskje gjette på at det er en forkjølelse, men du vet bedre. Det er en reaksjon på pollen i lufta, og kan gi kraftige symptomer.

Pollenallergi er en vanlig form for allergi, og omkring hver femte person er plaget av pollenallergi i Norge i en eller annen grad. Hva bør man vite hvis man overveier en allergivaksine?

Hva er allergivaksine?

Allergivaksinasjon kalles også hyposensibilisering, eller spesifikk immunterapi. Behandlingen går ut på at man utsetter kroppen for små doser av det man er allergisk mot (allergenet) gjentatte ganger sånn at man oppbygger en toleranse.

Allergenet blir enten gitt som injeksjoner under huden, eller som smeltetabletter.

  • Injeksjoner: Allergivaksinasjon med injeksjoner består av to faser. I den første «oppdoseringsfasen» mottar man injeksjoner med allergenet hver uke i åtte uker, med gradvis økte doser. I den neste fasen mottar man en vedlikeholdsdose hver åttende uke i tre år.
  • Smeltetabletter: Behandling med smeltetabletter er blitt vanligere de siste årene. Her får man en smeltetablett som inneholder allergenekstrakt av pollen. Inntil videre er det kun utviklet smeltetabletter mot bjørk- og gressallergi. Man skal ta tabletten daglig i omkring tre år.

Når skal man ta pollenvaksine?

Det er viktig å starte behandlingen i god tid hvis man skal ha effekt når allergisesongen går i gang.

Man skal nemlig ikke starte injeksjonsbehandling midt i pollensesongen, og oppdoseringen, hvor man gradvist får større doser gjennom de første ukene, skal være avsluttet før pollensesongen begynner.

For eksempel bør oppdoseringen av bjørk skje i perioden juli-februar, av burot i perioden oktober-april, og av gress i perioden september-april.

Det er viktig å starte behandlingen i god tid hvis man skal ha effekt når allergisesongen går i gang

Hvis man mottar behandling med smeltetabletter bør man begynne med disse minst fire måneder før pollensesongen går i gang.

Hvis man ønsker allergivaksinasjon mot pollen er det dessverre for sent i år. Man bør kontakte fastlegen i god tid, helst allerede til høsten, sånn at man er klar for allergisesongen neste år.

Hvem kan få behandlingen?

De fleste med allergi kan behandles effektivt ved hjelp av antihistaminer og lokale midler for øye- og nesesymptomer, og det er da ikke nødvendig med allergivaksinasjon.

Hvis symptomene derimot vedvarer på tross av korrekt bruk av allergimedisinene, og symptomene dessuten fører til redusert livskvalitet, er allergivaksinasjon verdt å overveie.

For at det er mulig å gjennomføre behandlingen er det viktig å vite eksakt hva man er allergisk mot, noe man finner ut av ved hjelp av en hudprikktest eller en blodprøve.

Det er mulig å bli vaksinert mot forskjellige typer pollen, herunder:

  • Gress (injeksjon eller smeltetablett)
  • Bjørk (injeksjon eller smeltetablett)
  • Burot (injeksjon)
  • Hassel (injeksjon)
  • Or (injeksjon)

Hvem bør ikke få allergivaksine?

Barn under fem år blir ikke anbefalt allergivaksinasjon. Det samme gjelder mennesker med alvorlig lungesykdom, alvorlig atopisk eksem, dårlig kontrollert astma, alvorlige hjerte- og karsykdommer, immunologiske sykdommer eller kreftsykdom. Man bør heller ikke starte vaksinasjonen mens man er gravid.

Hvor mye koster allergivaksine?

Utgifter til pollenvaksiner blir refundert av folketrygden etter blåreseptforskriftene, såframt annen allergibehandling ikke har gitt tilstrekkelig effekt.

Hvor lenge varer allergivaksinen?

Effekt og varighet av behandlingen varierer individuelt, og det er ikke mulig å forutsi hvor god effekt man får.

Forskning viser imidlertid at effekten er minst like god eller bedre enn symptomlindrende medikamenter. For de fleste varer effekten i måneder eller år etter avsluttet behandling, og medfører en økt livskvalitet.

Effekten blir vurdert hvert år etter pollensesongen. Hvis behandlingen ikke har hjulpet etter ett år, bør man overveie å stoppe den.

Kilder:

1) Sundhed.dk – patienthåndbogen: immunterapi mod allergi 2) NAAF.no (Norges Astma og Allergiforbund): Allergivaksinasjon 3) Norsk legemiddelhåndbok: Allergenspesifikk immunterapi

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring