Pollenallergi hos voksne

Pollenallergi kan hos noen oppstå først i voksen alder, og er en vanlig sykdom hos nærmere 20% av befolkningen i Norge.

ALLERGIPLAGER: Pollen i lufta skaper plager for dem som er allergiske. Rennende eller tett nese, nysing, kløende og røde øyne er vanlige symptomer. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ALLERGIPLAGER: Pollen i lufta skaper plager for dem som er allergiske. Rennende eller tett nese, nysing, kløende og røde øyne er vanlige symptomer. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Pollenallergi kalles også sesongallergisk rhinitt eller høysnue. Pollenallergi rammer særlig folk mellom 5 og 40, men man kan også utvikle den senere. Pollenallergi er ukomfortabelt for den som lider av det, og i visse studier har man sett opp til 20% reduksjon i produktivitet ved arbeidsplasser under allergisesongen.

LES OGSÅ: Pollenallergi hos barn

Allergier blant sykdommene som øker mest i verden, og spesielt i den vestlige verden. Vanligst i Norge er pollenallergi, mer enn én million nordmenn er allergiske mot pollen. Video: Lommelegen Vis mer

Symptomer hos voksne

Pollenallergi skyldes en allergisk reaksjon mot proteiner i forskjellige typer pollen. Pollen er små partikler som spres med vinden for å bestøve planter av samme art. Vi kommer i kontakt med pollen når vi puster pollen inn, eller når pollen setter seg fast i hår, klær, hud eller øyne. For mange er ikke dette et problem, men for mennesker som er allergiske fører det til at immunsystemet aktiveres og man får en betennelsesreaksjon i øynene og i slimhinnen i nesen. Dette fører igjen til nysing, rennende eller tett nese, og kløe i øynene. Man kan også bli trett og uopplagt og få kløe i halsen.

LES MER: Symptomene på pollenallergi

POLLENALLERGI HOS VOKSNE: Hos mange oppstår symptomene først i voksen alder. Foto: NTB Scanpix
POLLENALLERGI HOS VOKSNE: Hos mange oppstår symptomene først i voksen alder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Når allergi oppstår i voksen alder

Noen mennesker er ikke allergiske som barn og unge, men utvikler en allergisk respons senere. Dette skyldes at allergier vesentlig er genetisk betinget. Hvis foreldre har allergier vil ofte barna også utvikle dem. Det man faktisk arver er et immunsystem som er forutinntatt til å reagere på visse allergener. Noen ganger må man eksponeres lenger før immunsystemet slås på for et gitt allergen. Det kan være at man blir utsatt for sopp, pollen, støvmidd, eller forurensing over tid, og til slutt slår immunsystemet ut og reagerer. Andre reagerer fort på en lavere eksponering og utvikler dermed allergiske symptomer tidligere.

LES OGSÅ: Allergi mot husstøvmidd

Trær og busker som kan gi pollenreaksjon

I Norge er de vanligste typene pollen som fører til allergier pollen fra or, hassel, bjørk, burot og gress. I tillegg er noen allergiske mot pil, selje, vier og muggsoppsporer.
Pollensesongen strekker seg fra februar til august. Or og hassel blomster i februar og mars, bjørk i april/mai og helt ut i juni i Nord-Norge, gress blomstrer fra juni til august og inn i september i Nord-Norge, og burot sesongen varer fra juli til august.

Muggsopp finnes overalt, hele året og det er over 1000 arter i Norge. De fører mest til problemer når man er rundt mugne materialer eller muggsopp har satt seg i boliger som har fuktskader.

Her kan du lese om ulike typer pollenallergier:

Kryssallergier

Kryssallergier foregår når folk med pollenallergi opplever ubehag i munn og svelg når de spiser visse typer mat. Dette skyldes at det finnes proteiner i matvarene som ligner nok på allergenene de allerede er allergiske mot at immunforsvaret utløser en allergisk reaksjon.

LES MER: Kryssallergi rammer hyppig pollenallergikere

PRIKKTEST: En allergitest som vanligvis settes på underarmen. På bildet her ser du at resultatet viser allergisk reaksjoner på mange stoffer. Foto: NTB scanpix/Plainpicture v. Heidi Mayer
PRIKKTEST: En allergitest som vanligvis settes på underarmen. På bildet her ser du at resultatet viser allergisk reaksjoner på mange stoffer. Foto: NTB scanpix/Plainpicture v. Heidi Mayer Vis mer

Diagnose hos voksne

Legen kan sjekke en såkalt prikktest hvor man legger kjente allergener på kroppen og stikker et lite hull på huden under allergenet. En reaksjon påviser allergi. I tillegg kan legen ta blodprøver for å måle nivået av antistoffer i blodet, særlig IgE antistoffer. Høye nivåer indikerer allergier.

Forebygg allergi

Man kan forebygge pollenallergier ved å følge med på pollenvarsel, holde hus-og bilvinduer lukket under pollensesongen, bruke pollenfilter i bil hvis man kan, tørke klær inne eller i tørketrommel og ikke henge dem ute til tørk under pollensesongen, ikke klippe gress hvis man har en gressallergi, dusje og skifte klær etter å ha vært ute, bruke solbriller og skylle nese og øyne med saltvann.

LES OGSÅ: Allergisk sjokk, en livstruende allergisk reaksjon

Allergimedisiner

Ved behandling av pollenallergier avhenger det litt av hvor alvorlige og begrensende symptomene er. Man kan bruke en eller flere medisiner samtidig. Husk å starte opp med medisinene før pollensesongen starter.

De vanligste medisinene er:

  • nesedråper som reduserer hevelse i neseslimhinnen
  • glukokortikoider som reduserer immunsystemets reaksjon globalt i kroppen og lokalt i nesen og øynene
  • antihistaminer som blokkerer histaminutløsning. Histaminer er substanser i celler som utløses ved skader og ved allergiske og inflammatoriske reaksjoner i kroppen og fører til symptomer som rennende nese, kløe, hoste og slimdannelse.

Kilder: IKT, AIAM, NAAF, MC, PubMed, WSJ

LES MER OM ALLERGI:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring