- Hvorfor lar vi syke bli utsatt for lureri, løgn og bedrag?

- Som lege må du tørre å ta et oppgjør med alternativ medisin, mener lege Barexstein.

TYDELIG STEMME I DEBATTEN OM ALTERNATIV BEHANDLING: Lege Barexstein mener mange pasienter trenger hjelp til å skille sludder fra informasjon. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
TYDELIG STEMME I DEBATTEN OM ALTERNATIV BEHANDLING: Lege Barexstein mener mange pasienter trenger hjelp til å skille sludder fra informasjon. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

KOMMENTAR: Jeg har et bevisst ønske om å være tydelig når det gjelder alternativ medisin, av flere grunner. Som lege anser jeg meg som pasientens "medisinske advokat". Jeg skal ivareta pasientens rettigheter, inkludert å gi korrekt og saklig informasjon om egen helse, og helsespørsmål generelt.

Pasienten fortjener å få hjelp til å skille sludder fra informasjon.

Jeg synes folk faktisk virkelig fortjener muligheten til å holde seg orientert og å få saklig og korrekt informasjon, og hjelp til å skille klinten fra hveten - eller sludder fra informasjon, for å bruke min vanlige språkdrakt.

Om Brynjulf Barexstein
Dr. Brynjulf Barexstein er sjefsvarlege på Lommelegen, og jobber også som fastlege. Han har besvart snart 10 000 spørsmål på Lommelegen, og får ofte spørsmål fra pasienter som spør om alternativ medisin kan hjelpe dem:

Uvilje for oppgjør mot tøv og babbel i helsespørsmål

Til tross for at vi lever i et opplyst samfunn, hvor foregående århundrers overtro i stadig større grad blir erstattet med en rasjonelt, objektivt og vitenskapelig måte å forholde seg til verden på, og hvor den sunne SKEPSIS og den rasjonelle analyse er blitt allemannseie, så kan det i forhold til noe så viktig som helse faktisk ofte se ut som det går den motsatte veien. Tonen i samfunnet blir mer og mer at "alt er like riktig", og at en skal ha respekt for irisdiagnostikeres og homeopaters verdensbilde og merkverdige tankegods fra 1800-tallet. En slags relativisering, hvor alt skal tillegges vekt og respekteres og "tas med". Det kan nesten fremtone seg som en slags frykt for å krenke homeopater og andre trollmenn, eller frykt for å virke arrogant og bedrevitende, denne uviljen mot oppgjør mot tøv og babbel i helsespørsmål.

Det kan nesten fremtone seg som en slags frykt for å krenke homeopater og andre trollmenn, eller frykt for å virke arrogant og bedrevitende, denne uviljen mot oppgjør mot tøv og babbel i helsespørsmål.

Det er da jeg synes folk fortjener klar tale og især klare fakta, slik at de bedre kan orientere seg i den stadig mer blanda sausen av fakta og overtro, skille mellom virksom medisinsk behandling og sjarlataner og kyniske aktører som ser gode penger i å selge syke folk liksom-helsetjenester.

LEGEN SVARER: Useriøs testing av matvareintoleranse

Dette er IKKE medisinsk behandling

Ved å gi rene ord for penga, for eksempel om hva homeopati er, for å ta et klassisk eksempel, så vil det gjøre mange mennesker klar over at det IKKE dreier seg om medisinsk behandling eller seriøsitet. Det ikke har en millimeters kontakt med vår rasjonelle verden, men bruker begreper som omhandler tankemessige konstruksjoner og ikke virkelige ting. For eksempel - det at homeopatisk medisin hevdes å virke på grunn av en eller annen "energi" som er igjen i flaskene med rent vann, etter at alle molekyler med opprinnelig "virkestoff" er fortynnet vekk. Her brukes et ord som det finnes klare definisjoner på; "energi", altså en faktisk eksisterende ting, om "noe" som skulle finnes igjen i flasken med homeopati-medisiner, "innimellom vannmolekylene" eller noe slikt.

Ordet energi høres jo tillitsvekkende og kanskje vitenskapelig ut, hvis ikke man leser det med kritisk blikk, og da er det desto viktigere å orientere folk om at denne "energien" ikke finnes i slike flasker.

Jeg synes også folk virkelig fortjener å bli fortalt at de blir direkte løyet til.

Jeg synes også folk virkelig fortjener å bli fortalt at de blir direkte løyet til, og det er jo i stor grad det alt dette alternative handler om, alt fra "kvantemedisin" til homeopatisk medisin.

LEGEN SVARER: Kan man stole på annonser for helsekosttilskudd?

UVILJE MOT OPPGJØR?: Men det er vårt ansvar å si ifra om tøv og babbel i helsespørsmål, mener Barexstein. Foto: Aller Media AS
UVILJE MOT OPPGJØR?: Men det er vårt ansvar å si ifra om tøv og babbel i helsespørsmål, mener Barexstein. Foto: Aller Media AS Vis mer

Hvorfor lar vi syke bli utsatt for lureri, løgn og bedrag?

Jeg er vel egentlig innerst inne riktig så glad i folk flest, og synes derfor det er fælt å se på lureri, løgn og bedrag, spesielt overfor syke mennesker, og det er kanskje den bakenforliggende drivkraften.

Det er derfor jeg ønsker å snakke med pasienten om dette, og på en respektfull måte gi pasienten saklig og korrekt informasjon om den alternativbehandling de har brukt eller tenker å bruke, med den hensikt å hjelpe dem til å gjøre best mulig valg for egen helse, og la dem slippe å bruke penger og tid på uvirksomme metoder og ikke støtte profittsøkende sjarlataner som vet å sko seg på syke menneskers fortvilelse.

I det evig aktuelle eventyret Keiserens nye klær, ble keiseren hyllet for "de flotte nye klærne". Den eneste som tør si noe er et barn som roper "Men Keiseren har jo ikke noe på seg!" Denne rollen vil gjerne jeg ha som lege - altså avsløre humbug og kalle en spade for en spade. Det hele koker også ned til noe så enkelt som ærlighet og sannhet i stedet for løgn, og ønsket om hjelpe folk, især syke mennesker.

Hvis da herr A ønsker å gå til en person som legger steiner i en sirkel rundt ham og prater sanskrit, i håp om at det vil hjelpe mot forstoppelse, så er det selvfølgelig aldeles greit for meg. Men jeg vil ha ryddigheten og ærligheten inn i bildet, slik at herr A da vet at han er over i det overnaturlige og ikke-fysiske, ikke-rasjonelle.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om blodfortynnende medisiner

Alternativbransjen seiler under falskt flagg

Jeg har overhodet ikke noe imot at folk hygger og underholder seg med horoskoper, engler, religioner, shamanisme og tarot - you name it, men jeg liker ikke ting som seiler under falskt flagg, slik store deler av alternativmedisinen gjør.

Vi må kalle en spade for en spade!

Det er da jeg tenker at det er stadig mer og mer viktig at vi må kalle en spade en spade, det vil si skille mellom hva som er helsevesen og rasjonelt, forankret i den konkrete og faktiske verden vi vet vi lever i, og hva som er "fra den andre siden", det vil si ikke-rasjonelt, tankekonstruksjoner som i eksemplene ovenfor.
BB

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring