Kan DHEA-tilskudd være farlig?

Det er gjort få kontrollerte studier av hvilken effekt DHEA-tilskudd har, men overlege Egil Haug forventer at overdreven bruk vil gi en rekke av effektene som observeres ved doping med anabole steroider.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bivirkningene han frykter er stemmeforandringer, kviser og økt behåring hos kvinner (skjeggvekst). Symptomer som leverskade, søvnløshet, maniske tilstander og storhetstanker er imidlertid også rapportert. Etter at bruken opphører kan det oppstå bivirkninger som depresjon, melankoli, selvmordstanker og psykotiske tilstander der man får hallusinasjoner og mister kontakt med virkeligheten. - Slik hormontilførsel kan være vanedannende, og det er holdepunkter for at det kan disponere for utvikling av hjerteinfarkt og hjerneslag ettersom det i noen tilfeller gir avleiring av fettstoffer i åreveggene. Anabole steroider kan virke kreftfremkallende, men DHEA har en noe annen kjemisk struktur, og det er foreløpig ikke holdepunkter for at stoffet har slike bivirkninger.

Bortkastede ressurser?
I USA selges både DHEA uten restriksjoner i både fast og flytende form. I Norge er ikke DHEA godkjent som legemiddel, mens det i helsekostbutikkene finnes et urtepreparat (Barbaresco) som skal ha en liknende effekt. Internetthandelen har likevel gjort det mye omdiskuterte hormonet tilgjengelig fra utlandet. De fleste leger stiller seg spørrende til hvorvidt et slikt tilskudd kan hjelpe ellers friske mennesker, mens en rekke naturmedisinere og naturlegemiddelfirmaer lover utrolige effekter. - Det blir stadig lansert nye "universalhormoner" som antas å skulle hjelpe mot det meste, men dette er ennå svært dårlig dokumentert. Vi har opplevd en økt tilstrømning av pasienter som har lest om dette nye vidundermiddelet og vil ha testet nivåene sine, men foreløpig er dette bortkastede ressurser. Jeg vil advare folk mot å ta slike tilskudd uten å ha konferert med lege, sier Haug.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring