Annonsørinnhold

Har du langvarige smerter? Ta dem på alvor

Finn Schjøll fikk ikke til noe som helst da han ble påført smerter i blomsterbutikken.

Har du langvarige smerter? Ta dem på alvor

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Finn Schjøll ble tydelig hemmet i sitt daglige virke som blomsterdekoratør da han ble påført smerte med smertestimulator.
- Det er nesten som å ha ferie når smertene slipper!

Kundene i blomsterbutikken møter en annen Finn Schjøll (68) enn han de kjenner. I denne videoen får han påført smerte med en smertestimulator, og når intensiteten øker, blir han tydelig påvirket både fysisk og psykisk.

The current media is not playable because it contains no media files.

Har du langvarige smerter? Ta dem på alvor

The current media format is not supported by your browser.

Get Adobe Flash player

This media cannot be played at the moment. Please try again later.

Access Denied

Pfizer

I videoen over blir smerte-intensiteten skrudd opp to ganger, sist når Schøll betjener en kunde. Han klarer knapt å konsentrere seg. Les mer om smerter.

- Dette påvirket meg på to måter. Først og fremst fysisk. Men også psyksisk. Jeg fikk ikke gjort noe for kunden. En umulig situasjon, sier 68-åringen.

For Scjhøll var smerten midlertidig, den kunne skrus av. Slik er det slett ikke for alle. Rundt 30 prosent av Norges befolkning lider av kronisk smerter. Er du en av dem?

Kronisk smerte er smerte som varer i mer enn tre til seks måneder. Hvis du opplever dette bør du oppsøke lege. Tre gode tips til hvordan du og legen snakker bedre sammen.

Det finnes ulike typer smerte. Vanlig smerte har den funksjonen at den varsler om mulig skade i kroppen. Det er den smerten du får om du faller, blir slått, kutter eller brenner deg. Dette er ikke tilfelle ved nevropatisk smerte, som er kjent for å være mer intens og plagsom for den det gjelder.

Nevropatisk smerte er smerte som oppstår på grunn av skade i nerver eller hjerne. Nevropatisk smerte kalles også den ”mystiske eller uforklarlige smerten”, fordi det kan være vanskelig å forstå årsaken til smerten. Nevropatisk smerte kan oppstå som ledsagersymptomer til kroniske tilstander som diabetes, rygg-ben-hofteproblemer, kreft, Multippel sklerose (MS) osv. Nevropatisk smerte kan oppstå som senfølger etter operasjoner. Les mer om årsakene til nevropatisk smerte.

Merker du en stikkende følelse i føttene, kribling i bena eller at det brenner i armene? Dette kan være nevropatisk smerte. Det kan være vanskelig å beskrive nevropatisk smerte, her er noen typiske kjennetegn på hvordan det kan oppleves:

  • Brennende
  • Isende
  • Stikkende
  • Kriblende
  • Støtlignende

Dersom du opplever slike smerter, kan det være lurt å oppsøke en lege. Vær så presis du klarer i beskrivelsen av smertene. Jo tydeligere du er, jo enklere er det for legen å stille riktig diagnose og forskrive riktig behandling. Tre gode tips til hvordan du og legen snakker bedre sammen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring