Annonsørinnhold

Stimulerer immunforsvaret og demper betennelse

Hvitløk inneholder stoffer som forsterker effekten av hverandre.

Stimulerer immunforsvaret og demper betennelse

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Hvitløken har i tusenvis av år blitt sett på, og sees fremdeles på, som vidundergrønnsaken. Den er kjent for sine mange helsefremmede egenskaper og har blitt brukt som medisin mot alt fra forkjølelse til mer alvorlige sykdommer.

Så selv om hvitløksånden kan være et lite hinder i ny å ne, er det langt flere grunner til å spise masse av den sunne smaksbomben – enten du skal på jobb, trening eller date.

Du kommer nemlig til å takke deg selv siden, for listen over helseeffekter er lang.

Gunstig for helsen

Hvitløken er gunstig for både immunforsvar, hjerte, blodsirkulasjon og hud, og er i tillegg immunstimulerende og betennelsesdempende. For ikke å glemme at den inneholder stoffer som hemmer vekst av skadelige bakterier, sopp og virus.

Med andre ord er dårlig hvitløksånde ingenting sammenlignet med de helsefremmede egenskapene den har. Og det er faktisk mulig å få i seg hvitløk uten å få dårlig ånde – for hvitløk kommer i mange former.

Men hva er det egentlig ved hvitløken som gjør den så bra? Hvitløk inneholder mange forskjellige stoffer som forsterker effekten av hverandre.

Stimulerer immunforsvaret og demper betennelse

Slik får du mest ut av hvitløken

Men kroppen alene klarer ikke å bryte ned disse stoffene. Den trenger ifølge forskning hjelp til å utnytte forbindelsene. Japanske forskere har utviklet en teknikk der hvitløken kaldlagres opptil 20 måneder, og det er dette ekstraktet som brukes i Kyolic.

Under prosessen forvandles hvitløken; svovelstoffene, som er årsaken til dårlig lukt, irritasjon på slimhinnene i magen og er flyktige, forsvinner, samtidig som hvitløkens aktive emner konsentreres og blir lettopptakelige.

Med andre ord omdannes mange av de ustabile svovelforbindelsene til mer stabile vannløselige stoffer, som blant annet S-allyl-cystein (SAC) - og det er nettopp SAC som kan gi helsebringende effekter. Og resultatet? En tablett som blir 20 ganger mer konsentrert enn fersk hvitløk på ønskede emner.

Takket være den høye konsentrasjonen inneholder hver tablett med Kyolic like mye aktive stoffer som tre fedd fersk, økologisk hvitløk.

Det er med andre ord fullt mulig – og ikke minst gunstig for helsen – å få i seg hvitløk uten dårlig ånde. Kyolic kommer både i flytende form og kapsler, men ikke dropp den ferske hvitløken helt for den inneholder også små mengder med SAC, i tillegg til andre viktige næringsstoffer.

En kombinasjon er nemlig den beste, for fersk hvitløk inneholder en rekke andre stoffer og vitaminer som er minst like gunstige for kroppen, som blant annet prostaglandiner, pektin, essensielle oljer og en rekke vitaminer; B-1, B-2, B-6 og C.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring