Anette ble først oppgitt da hun leste Facebook-innlegget.
- Det var jo bare uforståelige tegn og bokstaver

I denne ukes episode får du høre om en alvorlig tilstand som plutselig kan oppstå og krever akutt behandling på sykehus.

PLUTSELIGE TALE- OG LESEVANSKER: Den aktive og friske Anette (38) opplevde plutselig lese- og talevansker, som viste seg å være en alvorlig sykdom. Brødrene og legene Naeem og Wasim Zahid diskuterer symptomene. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Først trodde jeg det var noe galt med Facebook-innlegget. Jeg ble nesten irritert. Så så jeg at det samme gjaldt hele feeden, forteller Anette Rønningen Svendsen (38) fra Eina.

Hun satt med morgenkaffen og scrollet gjennom Facebook og ser først et innlegg som er skrevet på en så merkelig måte at det er komplett umulig å forstå. Så scroller hun videre og ser at det ikke bare gjelder dette innlegget, men hele feeden inneholder merkelige tegn og bokstaver.

DRAMATISK MORGEN: Anette var en svært aktiv og frisk dame, da hun plutselig fikk symptomer på en alvorlig sykdom. Hør hennes historie i ukas episode hos Lommelegen. Foto: Marie Røssland /Dagbladet
DRAMATISK MORGEN: Anette var en svært aktiv og frisk dame, da hun plutselig fikk symptomer på en alvorlig sykdom. Hør hennes historie i ukas episode hos Lommelegen. Foto: Marie Røssland /Dagbladet Vis mer

Plutselige lese- og talevansker

Hun legger mobilen fra seg, og går på badet. Når mannen hennes stikker innom for å si at han reiser på jobb, klarer ikke Anette å svare. Bare merkelige, usammenhengende lyder kommer ut av hennes munn.

Hør Anette fortelle hva som skjedde videre og hvilken sykdom dette dreier seg om i denne ukes episode av Lommelegens podcast (iTunes eller for Android i eller for via f.eks. Podcast Addict, Beyond Pod eller pocket cast. ) Eller se filmen ovenfor eller i Lommelegens Youtube-kanal.

FORRIGE EPISODE: - Det var som en rotte satt og gnagde i underlivet

NAEEM OG WASIM ZAHID: En gastrokirurg og en kardiolog - som også er brødre.
NAEEM OG WASIM ZAHID: En gastrokirurg og en kardiolog - som også er brødre. Vis mer

En nerdete huskeregel om milt

I tillegg til å høre Anettes historie og få inngående kjennskap til denne sykdommen, vil du i denne episoden få lære mer om et organ ikke så mange vet hvor sitter i kroppen og hvilken funksjon den har, nemlig milten. Naeem har et nerdete øyeblikk hvor han husker en spesiell regel om milten.

Har øl og vond stortå noen sammenheng?

Ukas spørsmål handler om en vondt stortå og øl.

FLERE EPISODER:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring