Det er nå du trenger å spise mye fet fisk

Vitamin D-statusen til nordmenn er på bånn i april.

200 gram fet fisk, som makrell, dekker dagsbehovet for vitamin D. Foto: Scanpix
200 gram fet fisk, som makrell, dekker dagsbehovet for vitamin D. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er akkurat på våren vi har minst vitamin D i kroppen.

I Norge er inntaket av vitamin D i gjennomsnitt lavere enn anbefalt for store deler av befolkningen.

– Vi mennesker kan riktignok lage vitamin D i huden vår fra solstråler, men det er lenge siden solen var sterk nok til å lage de siste vitaminene i huden i september 2014, forklarer Ingvild Eide Graff, forskningsdirektør i Nasjonalt institutt for ernæring- og sjømatforskning, på nettsiden til NIFES.

Det er nemlig ikke så mange matvarer som inneholder D-vitamin, og aprilsolen er ikke like effektiv som vitamin D-produsent, som det solen er i mai- og juni.

Dermed blir bidraget for kosten ekstra viktig.

LES OGSÅ: D-vitaminmangel, hjelp til dosering av tilskudd

Derfor bør du spise sild

De norske anbefalingene er at alle bør få i seg minimum 10 mikrogram vitamin D hver dag.

Det er svært få matvarer som inneholder vitamin D naturlig, men det gjør fet fisk som laks, ørret, makrell og sild, torskelever, rogn og eggeplomme, ifølge Bramat.no.

Faktisk inneholder 100 gram sild mer enn dobbelt så mye vitamin D som dagsbehovet hos barn og voksne, har forskere ved NIFES funnet ut. Til sammenligning inneholder 200 gram fet fisk nesten en dagsdose vitamin D.

Fra 100 gram norsk vårgytende sild, får man i seg 25 mikrogram vitamin D. Fra stillehavssild er tallet 14 mikrogram, mens det i nordøstatlantisk makrell og japansk makrell er henholdsvis fire og seks mikrogram vitamin D.

Forskerne samlet inn 196 norsk vårgytende sild fra åtte ulike steder og 345 nordøstatlantisk makrell fra 14 steder i Nordsjøen og Norskehavet. Det ble også samlet inn cirka 100 prøver av stillehavssild og cirka 100 prøver av japansk makrell rundt øyen Hokkaido og i det nordlige Stillehavet.

LES OGSÅ: Når barnet nekter å spise fisk

Tegn på vitamin D-mangel

Hovedoppgaven til vitamin D er å sørge for at nok kalsium blir tatt opp av tarmen, slik at du hele tiden har nok kalsium og fosfat i blodet.

Mangel på vitamin D hos barn kan medføre rakitt, også kjent som engelsk syke. Hos voksne kan det medføre osteomalasi, som er karakterisert ved mindre kalsium i skjelettet, skjelettsmerter og svak muskulatur, særlig i bekkenpartiet, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Det skilles også mellom lett til moderat og uttalt vitamin D-mangel.

Vitamin D-mangel forekommer hyppig, spesielt blant eldre, sykehjemspasienter og hos pasienter med lårhalsbrudd. Dette kalles også for vitamin D-svikt, og medfører økt risiko for beinskjørhet og beinbrudd.

Det er likevel sjelden med uttalt vitamin D-mangel i vår del av verden. Som regel kan det skyldes en tarmsykdom med mangelfullt opptak av næringsstoffer, eller svært ensidig kost.

Diagnosen blir stilt ved å måle mengden av D-vitamin i blodet.

LES OGSÅ: Derfor er vitamin D så viktig

Nordmenn har blitt flinkere til å spise fisk

85 prosent av makrellen som konsumeres i Norge er hermetisert makrell, og hele 3/5 av sildekonsumet i Norge består av sursild, viser rapporten utviklingstrender i norsk sjømatkonsum.

Mager fisk, som torsk, inneholder også vitamin D, men i mindre mengder enn fet fisk. Og torsk er også noe av det vi spiser mest av.

I 2014 konsumerte faktisk nordmenn 41 prosent mer fersk torsk enn i 2013, ifølge rapporten.

For første gang på ti år spiser vi mer fersk fisk enn frossen fisk.

– Vi handler sjømat oftere enn før, og litt mindre hver gang vi handler, fordi fisken har blitt tilgjengelig i porsjonspakninger. Vi ser en fortsettelse på trenden hvor nordmenn kjøper den fisken de spiser og spiser den fisken de kjøper. Det betyr konkret at vi kjøper og spiser mye fileter, og mindre hel fisk og farseprodukter, sier Lisbeth Bjørvig Hansen, markedssjef for det norske markedet i Norges sjømatråd, i en pressemelding på seafood.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring