Europeisk helsetrygdkort

Europeisk helsetrygdkort er et lite plastkort som dokumenterer at du har rett til nødvendig helsehjelp i EØS-land. Kortet bestilles enkelt og greit på NAV sine hjemmesider.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Helsetrygdkortet er et personlig og individuelt kort som gir rett til nødvendige helsetjenester i EU/EØS samt Sveits. Du bestiller kortet på www.nav.no og du kan samtidig bestille til ektefelle og barn under 25 år. I løpet av 10 dager får du kortet sendt hjem til deg i posten. Du må ta med kortet når du er ute og reiser.

Når du viser fram helsetrygdkortet hos behandleren, har du krav på nødvendig medisinsk hjelp i det landet du er i, på samme vilkår som de som bor der. Derfor må du også betale de samme egenandelene som dem. Behandling hos privat lege eller privat sykehus får du bare dekket hvis trygdeordningen i det landet du er i betaler for slik behandling.

Hvilke land?Felles trygdeordning gjelder i følgende land:

Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia og Nord-Irland, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

Er du bosatt i Norden trenger du ikke ta med helsetrygdkortet til andre nordiske land. I Norden har du har krav på helsetjenester uansett.

For norske statsborgere er det ikke nødvendig å ta med helsetrygdkortet til Storbritannia og Nord-Irland. Der er det tilstrekkelig å vise pass hvis du trenger helsetjenester.

VarighetKortet gjelder normalt i tre år, hvis du fortsatt er medlem av folketrygden.

Reiseforsikring i tillegg?I mange land får du ikke dekket utgifter til helsetjenester fullt ut. Dette kan også gjelde sykehusopphold. Utenfor Norden dekker heller ikke helsetrygdkortet ekstra utgifter til hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke. For å sikre deg mot utgifter som oppholdslandet ikke dekker, eller utgifter ved hjemreise, må du kjøpe en reiseforsikring som dekker slike utgifter.

Oppdatert 31.07.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilde: www.nav.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring