Forsinket pubertet - når er det grunn til engstelse?

Forsinket eller sen pubertet defineres som manglende vekst av testikler hos gutter (14,5 år) og manglende brystutvikling hos jenter (13,5 år).

FORSINKET PUBERTET: Noen barn opplever at puberteten kommer senere enn hos andre barn.  Foto: Shutterstock
FORSINKET PUBERTET: Noen barn opplever at puberteten kommer senere enn hos andre barn. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ved forsinket pubertet er det fravær av spesifikke pubertetstegn ved en gitt aldersgrense, som er litt ulik for gutter og jenter.

Puberteten er avhengig av et kompleks samspill mellom flere organer og ulike hormoner. Det kan være være ulike årsaken til at puberteten ikke har kommet i gang. Hos noen få er ikke puberteten bare forsinket, men også helt manglende.

Hva er forsinket pubertet?

Forsinket pubertet defineres som:

  • manglende vekst av testikler hos gutter (ved en alder av 14,5 år)
  • manglende brystutvikling hos jenter (ved en alder av 13,5 år)

Puberteten igangsettes normalt ved at hjernen produserer kjønnshormoner, som videre stimulerer gonadene, som er henholdsvis testiklene hos gutter og eggstokkene hos jenter.

Gonadene produserer de mer velkjente kjønnshormonene testosteron og østrogen. Disse hormonene er nødvendige for de mange endringene som skjer i kroppen forbundet med puberteten.

Hvis en av disse prosessene ikke skjer til rett tid, vil man kunne få en forsinket pubertet - eller en manglende pubertet om de ikke skjer i det hele tatt.

MANGLENDE BRYSTUTVIKLING: Forsinket pubertet defineres som manglende brystutvikling hos jenter (13,5 år). Foto: Shutterstock
MANGLENDE BRYSTUTVIKLING: Forsinket pubertet defineres som manglende brystutvikling hos jenter (13,5 år). Foto: Shutterstock Vis mer


LES OGSÅ: Derfor får du ikke mensen

Man deler gjerne inn de ulike typer av forsinket og manglende pubertet på følgende måte:

a) Konstitusjonelt forsinket pubertet

Puberteten er forsinket uten at det foreligger en annen sykdom. Dette er ofte arvelig, men puberteten kan også forsinkes av stress, urelatert kronisk sykdom som ikke direkte påvirker kjønnshormonproduksjonen, eller hard fysisk eller psykisk belastning.

Trolig er dette den vanligste formen for forsinket pubertet, og ved undersøkelse finner legen normale proporsjoner hos barnet og stort sett ingen andre funn enn den forsinkede puberteten og som regel en redusert lengdevekst. Forsinket pubertet av denne typen er vanligere hos gutter.

BARNELEGEN SVARER: For tidlig pubertet -grunn til bekymring?

b) Primær hypogonadisme

Dette begrepet (primært) innebærer at problemet sitter i kjønnsorganene som produserer kjønnshormoner, (gonader - det vil si testikler eller eggstokker). Hypo - betyr «for lite», altså betyr primær hypogonadisme at det produseres for lite kjønnshormoner, og at årsaken sitter der.

Dette kan man se ved ulike tilstander som:

  • Lokalisert sykdom, manglende utvikling av eller misdannelse av gonader
  • Medfødte syndromer som Turner eller Noonan syndrom
  • Kryptorkisme (når testiklene ikke ligger i pungen slik som de skal)

LES OGSÅ: Hva er en normal menstruasjonssyklus?

c) Sekundær hypogonadisme

Sekundær hypogonadisme betyr at det produseres for lite kjønnshormoner i gonadene (eggstokk eller testikler), men at det er sekundært til noe annet, noe som i denne sammenhengen betyr manglende produksjon av kjønnshormoner i hjernen, som normalt videre skal stimulere til hormonproduksjon i gonadene. Årsaker til dette kan inkludere:

LES OGSÅ: Hva er normal størrelse på penis?

d) Forbigående/funksjonell sekundær hypogonadisme

Sekundær hypogonadisme kan ha en forbigående årsak som forsinker den normale kjønnshormonproduksjonen i hjernen.

Dette kan skyldes tilsynelatende urelaterte kroniske sykdommer som for eksempel tarmsykdommer, cøliaki eller astma.

Det kan også skyldes dårlig ernæring, stress, overdreven trening eller lav vekt - som ved spiseforstyrrelser. (1) (2)

ARVELIG FORSINKELSE: Puberteten som er forsinket uten at det foreligger en annen sykdom er ofte arvelig.  Foto: Shutterstock
ARVELIG FORSINKELSE: Puberteten som er forsinket uten at det foreligger en annen sykdom er ofte arvelig. Foto: Shutterstock Vis mer

Når bør man oppsøke lege?

Ved mistanke om forsinket pubertet bør man oppsøke lege. Som regel vil fastlegen henvise barnet videre til barnelege, om det ikke foreligger en stor mistanke om at det er snakk om arvelig forsinkelse uten noen bakenforliggende årsak.

LES OGSÅ: Veganer - dette bør du tenke på

Diagnose

Barnet med familie søker ofte lege når det oppstår problemer med tanke på jevnaldrede, eller med en bekymring for barnets slutthøyde.

I diagnosevurderingen er vekstmønsteret til barnet sentralt, da ulike årsaker kan ramme veksten på ulik måte. Ved konstitusjonelt forsinket pubertet er det for eksempel vanlig med en avflating i vekstkurven rett før puberteten etter hvert begynner.

Faktorer som ernæring, trening, sykdommer, medikamentbruk og foreldrenes veksthistorikk tas også i betraktning. Videre vil legen undersøke barnet klinisk, spesielt for å se etter pubertetstegn. Det kan også bli aktuelt å ta et bredt sett av blodprøver, inkludert hormonprøver, men også prøver med tanke på underliggende sykdommer, for eksempel relatert til stoffskiftet eller ernæring.

Blodnivåer av ulike kjønnshormoner kan fortelle om problemet sitter i hjernen eller i gonadene. Forskjellige røntgenundersøkelser kan også bli aktuelle, for eksempel et røntgenbilde av hånden for å stadfeste såkalt skjelettalder (en bildemessig vurdering av hvor gammelt skjelettet ser ut - en «biologisk alder» som kan avvike fra den kronologiske alderen), samt undersøkelser av gonader eller hjerne med henholdsvis ultralyd eller MR. (1)

LES OGSÅ: Svær, rød og hoven pung

Behandling

Dersom det foreligger en familiehistorie med forsinket pubertet og man har utelukket underliggende sykdom, vil man ofte tillate seg å avvente behandling i noen måneder for å se om puberteten starter av seg selv, noe som den ofte vil gjøre.

Dersom det er nødvendig, eller for eksempel ved stor psykisk belastning som følge av den forsinkede puberteten, vil man vurdere å igangsette puberteten med syntetiske kjønnshormoner. Hvis det foreligger en underliggende sykdom, vil en målrettet behandling av denne som regel være aller første prioritet. (2)

Kilder: nhi.no (1) UpToDate (2)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring