Fysiske årsaker til tretthet og slapphet

Som regel normalt, men noen ganger kan en somatisk sykdom eller tilstand gjøre deg trøtt og sliten.

FØLER DU DEG UTSLÅTT: Det er normalt i sporadiske perioder. Blir det konstant bør du oppsøke lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FØLER DU DEG UTSLÅTT: Det er normalt i sporadiske perioder. Blir det konstant bør du oppsøke lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tretthet og slapphet skyldes sjelden alvorlig sykdom og er et uspesifikt symptom. Blant personer som søker allmennpraktiker for tretthet og slapphet oppdages fysisk sykdom hos en stor andel. For de fleste vil tilstanden kunne gå over av seg selv.

Moderat og sporadisk eller alvorlig og konstant?

Moderat og sporadisk tretthet og slapphet er en naturlig del av livet for de fleste av oss. Alvorlig og konstant slapphet/tretthet som ofte påvirker funksjonsevnen i dagliglivet bør imidlertid medføre medisinsk undersøkelse, dersom årsaken ikke allerede er kjent.

Nedenfor finner du vanlige sykdommer som kan ha tretthet som et av flere symptomer. Listen er ikke komplett, da svært mange sykdommer kan ha tretthet som symptom.

Infeksjonssykdommer

Blant de sykdommene man oftest finner ved unormal tretthet/slapphet er infeksjonssykdommer. Immunforsvaret bygges opp ved virus- og bakterieinfeksjoner. Noen ganger tar det lang tid å «deaktivere» immunforsvaret. Enkelte sykdommer, som mononukleose, er spesielt satt i sammenheng med langvarig slapphet i rekonvalesens-perioden.

Sykdommer i mage- og tarmsystemet

Symptomer fra mage- og tarmsystemet er svært vanlig. Alle har opplevd magesmerter eller løs mage. Ofte er slike plager helt ufarlig, men det finnes også sykdommer som over tid kan påvirke allmenntilstanden og gjøre deg slapp og trett, særlig ved dårlig opptak av næringstoffer, og alvorlig sykdom.

Les mer om ulike sykdommer i mage og tarmsykdommer

Jernmangel

Jernmangel og anemi (lav blodprosent) kan gi slapphet. Det er ulike årsaker til jernmangel. Unge kvinner med kraftig menstruasjon (som blør mye) kan ha jernmangel.
Mer sjeldne årsaker til jernmangel er tilstander i mage og tarmkanalen.

Jernmangel
Lav blodprosent

Revmatiske sykdommer

Revmatisme er en fellesbetegnelse på over 200 sykdommer som angriper ledd, muskler, senehinner, nerver, hud, lunger, slimhinner og andre organer. Noen av de revmatiske sykdommene kan gi tretthet som symptom.

Oversikt: Revmatiske sykdommer

Diabetes

Ubehandlet eller dårlig regulert diabetes vil gjøre deg slapp og trett, fordi kroppen din klarer ikke å regulere blodsukkeret og oppta glukose normalt for energi.

Diabetes type 1 (debuterer hos barn og ungdom)
Diabetes type 2 (debuterer hos voksne og eldre)

Lavt stoffskifte

Lavt stoffskifte er til å begynne med ikke så merkbart, men hvis tilstanden ikke blir diagnostisert og behandlet, blir symptomene verre ettersom tiden går. De vanligste tidlige symptomene er økt vekt og tretthet, noe mange avskriver som normalt - også fordi det kan være helt normalt.

Hypotyreose: Lavt stoffskifte

Kreft

Det er sjelden at tretthet og slapphet er eneste symptom på udiagnostisert kreft.

Depresjon

- Det å ha dårlige dager, føle seg trist og lei over ting som skjer, er helt naturlig. Det er når det går ut over evnen til å fungere i hverdagen, at det handler om sykdom, har Anne Kristine Bergem, psykiater tidligere sagt til Lommelegen.

Hovedsymptomene på en depresjon er:

  • Tristhet mesteparten av tiden
  • Nedsatt interesse for ting du vanligvis liker
  • Følelsen av å være veldig trett

LES OGSÅ: Søvnforstyrrelser

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring