Hårfjerning; slik oppnår du et pent resultat

Unngå nupper og "kviser" etter barbering! Her finner du de gode rådene! Visste du at én-blads er bedre for kvinner en fler-blads? Og at du skal barbere med hårets vekstretning og ikke mot?

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange valgmuligheterEn barberhøvel er blitt en naturlig del av toilett-mappen både til kvinner og menn. Menn vil se nybarberte og -freshe- ut, kvinner er ekstra nøye med bikinikanten, leggene og armhulene når bikinien skal vises frem. Det finnes flere valgmuligheter når det uønskede håret skal vekk.

Barberhøvel
Barbering er billig, effektivt og smertefritt, men hårene vokser fort ut igjen. Når de kommer ut, kjennes de stive og grove fordi de er kuttet rett av. Undersøkelser viser at barbering ikke stimulerer hårveksten. Grunnen til at mange kvinner allikevel hardnakket vil hevde at hårveksten er økt, skyldes nok nettopp dette at hårene kjennes så grove og stive ut.

-Kviser- etter barbering
Noen kan imidlertid få plager dersom barberingen blir for tett:
Fjerning av kjønnshår kan føre til at krøllet hår snur og begynner å vokse innover igjen. Dette fører til en infeksjon i huden og rundt hårsekken. De ser ut som røde, ømme, kviselignende nupper, ofte kan man se det innvokste håret. Tilsvarende problemer kan ses i ansiktet eller armhulene etter barbering.

Tette krøller i håret øker sannsynligheten for at håret skal vende seg innover igjen. Derfor forekommer dette hyppig hos afrikanere.

Infeksjonene kan etterlate seg arr, av og til med overflødig arrvev (keloid) og området kan ha mørkere pigment enn huden rundt (hyperpigmentering).

Hvordan oppnå et pent resultat

  • Unngå barbering dersom du kan, særlig dersom du har lett for å få -kviser- etter barbering.
  • Hvis du barberer deg: ikke barber for tett!
  • Tips: ikke bruk barberhøvler med to eller tre blad; disse gir svært tett barbering, og da er det lettere å få plager med hår som vokser innover igjen og gir plagsomme -kviser-. Bruk heller en-bladshøvler.
  • Barber med hårets vekstretning i stedet for mot. Dette gjør ikke barberingen så tett, og irriterer huden mindre.
  • Barber deg etter at du først har dusjet eller badet, og huden er godt bløtgjort.
  • Bruk barberskum eller balsam under barberingen.
  • Bløtgjør huden godt med fuktighetskrem etterpå.
  • Tips fra en Lommelegen-bruker: Smør på med Brulidine rett etter barbering. Kremen fås kjøpt reseptfritt på apoteket, virker desinfiserende og bakteriedrepende. Hun hadde vært veldig plaget med "kviser", men ikke etter at hun tok i bruk denne salven.
  • Prøv hårfjerningskremer eller voksing i stedet for barbering. Hårene som vokser ut etter slik fjerning har ikke så skarp tupp og vil ikke klø og irritere så mye.

Voksing
Hårfjerningsvoks fåes kjøpt på parfymerier, og du kan vokse hjemme eller få hjelp hos en hudpleier. Voksing er dyrere enn barbering, men på den annen side tar det lenger tid før hårene vokser ut igjen. På noen pakninger står det at de er tilsatt stoffer som skal hemme utveksten av nytt hår, men det er ikke bevist at disse stoffene virker. Det ser ut til at voksing hos noen kan redusere hårveksten noe. Husk at det er stor forskjell på kvaliteten på voks som er til hjemebruk, be om råd på et parfymeri du stoler på.

KremHårfjerningskrem bør ikke brukes hver dag. Noen kan reagere allergisk på stoffer i hårfjerningskremen. Følg bruksanvisningen nøye, ikke la kremen sitte på for lenge, det øker risikoen for hudreaksjoner. Noen hårfjerningskremer kan også brukes i ansiktet. Du bør allikevel først prøve kremen på et annet område på kroppen, for eksempel på leggen, for å se om du reagerer på kremen.

For de aller flestes tilfelle er det uansett tilstrekkelig for ønsket kosmetisk resultat å fjerne hår hver 2-3 dag.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring