Hederspris for psykiatriopplæring

Gerd-Ragna Bloch Thorsen som er overlege ved Rogaland Psykiatriske Sjukehus (RPS), ble i går hedret for sitt arbeid. Da mottok hun Karl Evangs helseopplysningspris for 2002 for sin store innsats i arbeidet for å opplyse om psykisk helse. - Det er veldig kjekt med en påskjønnelse, og flott at det er psykiatrien som blir sett denne gangen, sier Bloch Thorsen til Lommelegen.no.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bloch Thorsen har vært med å starte et Psykiatrisk Opplysningsfond i 1989. Det er hun som senere har stått i spissen for å drive opplysningsarbeidet. - Opplysningsarbeidet er veldig annerledes nå enn da vi begynte. Det har skjedd en voldsom utvikling, sier Bloch Thorsen. - Første gangen vi hadde Schizofrenidagene kom folk fra hele landet for å høre om det som berørte dem. Det sto like mange utenfor som inne i salen og jeg måtte holde foredraget om igjen så alle fikk høre. Nå er det slike åpne dager over hele landet, forteller overlegen.

Setter psykiatrien på kartet- Det var mangfoldet i arbeidet som ble trukket fram under utdelingen. Det at vi har vært innovative og har valgt å lage prosjekter nye steder som ikke har blitt sett før, var utslagsgivende for at jeg mottok prisen i går, forteller Bloch Thorsen.

Og Bloch Thorsen er nok ikke helt som alle andre overleger. Hun har valgt mange utradisjonelle veier for å sette psykiatrien på kartet. Hun var med på å starte forlaget Hertervig. Dette forlaget har gitt ut en barne- og ungdomsbok, Elena, skrevet av prisvinneren. Men overlegen har spilt på flere strenger. Hun har gitt ut en plate med Stavangergruppa Månelyst. Dessuten har hun stilt som stand up-forsker på en av Stavangers nattklubber. Hun har også drevet med lærerundervisning, forteller hun.

- Det sier noe om behovet, når man ser på etterspørselen etter informasjon om psykisk helse, sier Bloch Thorsen.

Ikke første gangDet er ikke første gang at Bloch Thorsen mottar en pris. Hun har tidligere mottatt Pårørendeprisen for å ha vært en pådriver i arbeidet med å få pårørende aktivt på banen i behandlingen av psykiske lidelser.

Hvem står bak?Det er generalsekretær i Den norske lægeforening, Magne Nylenna, som delte ut prisen. Komiteen består ved siden av ham av professor Leif E. Aarø Universitetet i Bergen, journalist Sylvi Leander i Aftenposten og seniorrådgiver i Statens Helsetilsyn, Per Helge Måseide.

Dette intervjuet ble publisert i 2002. For sitt fremragende arbeid med folkeopplysning mottok Gerd-Ragna Bloch Thorsen dette året Karl Evangs helseopplysningspris. Hun var overlege på psykiatrisk klinikk ved Universitetssjukehuset i Stavanger Rogaland, arbeidende styreformann i Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning (Psykopp) og forfatter. Hun var en av drivkreftene bak opprettelsen av konferansen Schizofrenidagene, som har blitt til Europas største regelmessige psykiatrikonferanse som hvert år avholdes i Stavanger. Hun var også med på å starte Forlaget Hertervig, som i dag er Skandinavias største nisjeforlag innen psykiatrisk helseopplysning. Thorsen døde av akutt hjertesykdom, 55 år gammel, i 2006.

Revisjon: 13.11.2018

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring