Helsetips i tropene

En reise til tropene kan by på eventyrlige opplevelser - og noen helsefarer. Her er noen råd for reisen.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Unngå reisediaréOppkast og diarésykdommer smitter først og fremst ved at du får bakterier, virus eller parasitter i deg gjennom munnen. Sørg for at de ikke kommer dit! Slik gjør du det:

 • Vask deg grundig på hendene før du spiser.
 • Vask deg grundig på hendene etter at du har vært på do. Dette er en sosial ting, hovedsakelig for ikke å smitte andre.
 • Ikke drikk vann fra annet enn flasker du ser blir åpnet eller vann som er kokt og filtrert. Unngå isbiter.
 • Unngå iskrem.
 • Unngå alle melkeprodukter hvis melken ikke er pasteurisert, eller hvis melken ikke er lagret kaldt.
 • Unngå sauser og desserter som har stått i varmen.
 • Ikke spis salater og ukokte grønnsaker hvis du ikke er sikker på at den er vasket med rent (desinfisert) vann.
 • La kjøtt, fisk, skalldyr og fjærkre bli gjennomstekt eller gjennomkokt. Bestill biffen "well done".
 • Unngå å ta i husdyr eller ville dyr.
 • Behandling av oppkast og diaré:
  Drikke: Det viktigste er at du drikker noe, for eksempel rent vann, fruktsaft eller suppe, og samtidig sørger for å få i deg noe som er salt. WHO har laget en oppskrift på en væskeblanding med optimal blanding av salter, sukker og vann. Du får kjøpt pulver til en slik blanding ("oral rehydration solution") på de fleste apoteker i hele verden. Ved stort væsketap anbefales det å drikke slike oppløsninger, gjerne i tillegg til annen drikke. Små barn tørker fort ut, og tilstanden kan raskt bli alvorlig. Søk medisinsk hjelp på et tidlig tidspunkt hvis barnet ditt har fått oppkast og/eller diaré. La barnet smådrikke hele tiden, gjerne gjennom sugerør.

  Diarébremsende medisin: Loperamid (i Norge med handelsnavnene Loperamid og Imodium®) bremser diaré, men kurerer ikke sykdommen. Aktuelt å bruke ved stort væsketap, lange flyreiser eller vanskelige toalettforhold. Kan tas av voksne og barn over 12 år.

  Medisin mot magekramper: Enkelte diarésykdommer kan gi smertefulle magekramper. Det finnes medisiner (belladonnaforbindelser) som demper aktiviteten i tarmmusklene og dermed smertene, og som eventuelt kan fås kjøpt på lokalt apotek. Må ikke brukes ved grønn stær og enkelte andre (sjeldne) sykdommer.

  Antibiotika? Diarésykdom som skyldes amøber, giardia og enkelte bakterier behandles med antibiotika. Forsøk å få avføringen undersøkt først, slik at du får riktig antibiotikabehandling.

  Oppsøk lege hvis...

 • ...det er blod i avføringen eller oppkastet.
 • ...det er slim eller puss i avføringen.
 • ...du har høy feber.
 • ...du er i dårlig allmenntilstand.
 • ...den syke er et lite barn.
 • ...du har sterke magesmerter.
 • ...du er uttørret (mørk urin, tørst, tørr i munnen).

  InsekterBeskytt deg mot insektsstikk, fordi insekter kan overføre en rekke sykdommer:

  Mygg kan overføre malaria (Sør og Mellom-Amerika, Afrika og Asia), gulfeber (Afrika, Sør-Amerika og Panama), denguefeber (tropiske og subtropiske områder i Nord-, Sør- og Mellom-Amerika, Afrika, Asia og Australia) ulike former for hjernebetennelse med virus, japansk hjernebetennelse (enkelte land i Asia) og elefantsyke (alle tropiske land).

  Tse-tse-flue kan overføre sovesyke (trypanosomiasis) (afrikansk sovesyke i Afrika og amerikansk sovesyke i Mellom- og Sør-Amerika).

  Sandflue kan overføre leishmaniose (Mellom- og Sør-Amerika, Middelhavslandene, sørlige Asia og Afrika).

  Svartfluer (black flies) kan overføre elveblindhet (oncocherciasis) (Afrika, enkelte steder i Mellom- og Sør-Amerika).

  Flått kan overføre borreliose, tyfus, tilbakefallsfeber (alle kontinenter utenom Australia) og flekkfeber (alle kontinenter).

  Lopper kan overføre pest.

  Lus kan overføre tyfus og tilbakefallsfeber.

  SårPå fuktige og varme steder har bakterier og sopp gode forhold for vekst og formering. Det vil være flere og til dels andre mikrober enn i Skandinavia. Sørg for best mulig kroppshygiene. Føtter og hender er mest utsatt for småsår og insektsstikk. Sørg for grundig sårbehandling, selv ved små rifter og (foreløpig) ikke-infiserte sår. Vask med klorhexidin eller annen desinfiserende væske. Bruk antibiotikasalve hvis såret blir betent.

  MalariaMalaria er en infeksjon som spres med mygg. Sykdommen finnes i store deler av verden (Sør og Mellom-Amerika, Afrika og Asia), og den kan i verste fall være dødelig. Faren for å få malaria er størst i lavlandet, i fuktige områder og på landsbygda.

  Personer som har vokst opp i land uten malaria har ingen immunitet mot sykdommen og kan bli vesentlig sykere enn lokalbefolkningen, som har en viss motstandskraft.

  Unngå myggstikk: Myggen biter særlig om kvelden og natten, mellom skumring og soloppgang. Bruk myggmiddel og helst lange bukser og langermede skjorter. Sov i seng med impregnert myggnett. Undersøk at det ikke er mygg på innsiden av nettet før du legger deg til å sove. Beskyttelse mot myggstikk er viktig selv om du tar forebyggende malariatabletter.

  Ta malariaforebyggende medisin: Kontakt lege før du reiser til et malariaområde. Forebyggende malariamedisiner gir god beskyttelse mot malaria, men beskytter ikke hundre prosent. Hvis du får malaria til tross for at du har brukt forebyggende malariamedisin får du en mildere sykdom, og faren for alvorlig malaria er mindre. Hvis du får malaria er det viktig å oppgi til behandlende lege hvilke forebyggende behandling du har brukt.

  Seksuelt overførte sykdommerSeksuelt overførbare sykdommer smitter ved ubeskyttet sex. Praktiser sikker sex, selv om den nye kjæresten din kommer fra nabobyen i Norge. Det finnes flere typer kjønnssykdommer i mange andre land, og mange av sykdommene er mye vanligere enn hos oss (for eksempel gonoré, hepatitt B og HIV). Både innbyggere i det landet du er i og reisende som har hatt sex med innbyggere i dette landet kan utgjøre en annen og større smitterisiko enn ved tilfeldig sex i Norge.

  SlangebittDet finnes 3 500 forskjellige slanger i verden, og omtrent 350 av dem er giftige, for eksempel kobra, mamba og klapperslange.

  Forebygging: Slanger biter stort sett hvis de blir overrasket. Hvis du går i områder med slanger, kan det være en fordel å trampe tilstrekkelig til å advare eventuelle slanger i området. Bruk lommelykt når det er mørkt. Unngå å gå i (høyt) gress hvis du ikke har støvler. Vær oppmerksom på at enkelte slangesorter holder til i trærne og kaster seg ned (over byttet). Se deg godt for hvis du skal plukke blomster/bær/sanke ved.

  Behandling: Hold deg helst i ro hvis du blir bitt, og hold den bitte kroppsdelen helt i ro. Søk medisinsk hjelp snarest. Medisinsk behandling går ut på å dempe allergiske reaksjoner og få tilført motgift, dersom det finnes. Ikke utsett deg for alternativ behandling i form av utsuging, oppskjæring eller andre metoder.

  DyrebittForebygging: Unngå kontakt med hunder, katter og ville dyr. Hundegalskap (rabies) finnes i de fleste land, og er den viktigste grunnen til at kontakt med dyr frarådes. Overføring av bakterier, lopper, lus og flått er en annen god grunn til å være forsiktig med dyrekontakt.

  Behandling: Søk medisinsk hjelp straks. Hvis du ikke er vaksinert med rabiesvaksine på forhånd kan det bli aktuelt å starte vaksinasjon etter bittet. Rabies bruker lang tid på å utvikle seg, og tidlig vaksinering kan hindre sykdommen i å bryte ut. Vaksineringen består i en sprøyte på dag 0, 3, 7, 14 og 30 etter bittet. Du kan samtidig få ferdige antistoffer mot rabies samtidig med første vaksine. Eldre anbefales en siste vaksinedose på dag 90. Hvis du ikke er godt nok vaksinert mot stivkrampe (tetanus) må du også få stivkrampevaksine. Antibiotikabehandling er aktuelt for å hindre infeksjon i bittsåret.

  Spesielle råd
  Ikke bad i ferskvann på steder med bilharzia (schistosomiasis). Det gjelder i Sydøst-Asia, Afrika, Midt-Østen og Sør-Amerika. Sykdommen spres via snegler som finnes i ferskvann.

  Ikke gå barbent på steder hvor det finnes hakeorm. Det gjelder særlig land med tropisk klima. Hakeormen er en mikroskopisk parasitt som haker seg fast i fotsålen, trenger seg gjennom huden og kommer inn i kroppen hvor den tilslutt slår seg ned i tarmen.

  Trafikken er likevel den største helserisikoen ved reiser i tropiske og/eller fattige land, og den hyppigste dødsårsaken blant reisende. Kjør forsiktig! Sjekk dekk, sikkerhetsbelter, reservehjul, jekk, lys og bremser på lånt eller leid bil.

  Oppdatert 19.02.09 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

  Kilder: www.felleskatalogen.no

 • Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

  Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

  Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

  Les mer om medisinsk kvalitetssikring