Her er grunnen til at du bør vaske hendene

– Dette er en god illustrasjon på at håndvask fjerner mikroorganismer fra hender, sier forsker om brødskiveprosjektet.

MYGLET FORT: Brødskiven som ble tatt på med skitne hender var en eneste muggfest etter 14 dager. Det viser at det er viktig å vaske hendene før et måltid! Foto: Silje Ulveseth
MYGLET FORT: Brødskiven som ble tatt på med skitne hender var en eneste muggfest etter 14 dager. Det viser at det er viktig å vaske hendene før et måltid! Foto: Silje Ulveseth Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvor viktig er det egentlig å vaske hendene før du spiser?

Nylig utførte en lærer et fiffig eksperiment for skoleklassen sin - for å lære dem akkurat dette. Resultatet viste at brødskiven som ble tatt på med uvaskede hender myglet lenge før de andre skivene. Lærerens innlegg ble delt over 70 000 ganger på Facebook, ifølge nettstedet Indy1000.

Vi i Lommelegen fikk lyst til å teste ut dette selv, for å se om dette faktisk var tilfelle.

Om eksperimentet:

  • Den ene brødskiven ble lagt i en forseglet i en lufttett pose (uten hudkontakt) og markert som «kontrollert»
  • Brødskive «ren» har blitt tatt på med rene, nyvaskede hender, før den ble lagt i lufttett pose
  • Brødskive «skitten» har barn tatt på - rett etter at de kom hjem fra barnehage (uten å vaske seg på hendene).

LES OGSÅ: Vasker du egentlig hendene dine godt nok?

Tydelige resultater

Etter ti dager hadde «skitten»-posen endret seg radikalt sammenlignet med «ren» og «kontrollert». Denne brødskiva var både gul og grønn av ulike muggvekster.

Etter 14 dager så den kontrollerte skiven like ny ut, mens det var kommet litt mugg på skiven som ble tatt på med nyvaskede hender.

– Hva er egentlig grunnen til at den skitne skiven mygler så fort?

– Barna hadde altså sannsynligvis muggsporer på hendene da de tok på brødskiven. Sporene vil spire når de har tilgang til næring og fuktighet og danne muggkolonier. Sporene i seg selv trenger man ikke være så engstelig for, men når mugg vokser kan den danne stoffer som er helseskadelige, forklarer Solveig Langsrud, seniorforsker i Nofima.

Muggsporer finnes omtrent over alt. De finnes i luften, både ute og inne, i jord og vann, på vegetasjon og på visse typer mat, som i for eksempel muggost.

– Har du for eksempel en muggost på bordet eller en muggen frukt i en bolle i stua, vil muggsporer fort spre seg i luften. Etter å ha vært i barnehagen, vil barna naturlig nok ha sporer på hendene, sier Langsrud.

LES OGSÅ: Slurver med mattryggheten på kjøkkenet

Neppe tilfeldig at den skitne skiva mygler først

Etter 16 dager begynte den kontrollerte skiven å mygle litt i kantene.

– Hva er grunnen til at brødskiven «ren» myglet fortere enn den kontrollerte?

– Enten var ikke hendene helt rene, eller det landet muggsporer fra luften på brødskiven da de ble lagt over i posen. Det er bare to sporer som har vokst opp her, og det kan altså være helt tilfeldig, forklarer Langsrud.

For å vite om det er tilfeldig eller ikke bør man ha mange paralleller.

– Hadde du for eksempel hatt fem brødskiver av hver type, og du bare hadde vekst på «rene hender» og ikke på «kontrollert», ville du kunne si noe om dette kun var tilfeldig eller ikke. Det samme gjelder for «skitten» og «rene hender», men her er det jo en ganske stor forskjell som neppe er tilfeldig, påpeker seniorforskeren.

Hun forteller at produsenter av brød jobber mye for å unngå mugg i lokalene.

– Dersom det kommer mugg på brødet under produksjon/i butikk, vil det være på skorpen. Det du ser her er altså mugg fra hender, kniv eller luft på kjøkkenet, sier Langsrud.

DAG 14: Slik så brødskivene ut etter 2 uker. Den rene skiva er øverst til venstre, skitten er øverst til høyre og kontrollert er nederst. Foto: Silje Ulveseth
DAG 14: Slik så brødskivene ut etter 2 uker. Den rene skiva er øverst til venstre, skitten er øverst til høyre og kontrollert er nederst. Foto: Silje Ulveseth Vis mer

Derfor er håndhygiene viktig

– Dette er en god illustrasjon på at håndvask fjerner mikroorganismer fra hender, sier Langsrud om prosjektet.

Fordelen med mugg på brødskiver er at man faktisk ser muggen og kan avgjøre om brødskiva er trygg å spise eller ikke, ifølge forskeren. Hun viser til et større poeng:

– Om hendene er urene, kan det være virus eller bakterier på hendene som man ikke ser. Disse får man da direkte inn i munnen når man spiser, eller som andre får det i seg dersom du smører brødskiver til dem.

Hendene trenger ikke være synlig skitne.

– Du kan for eksempel ha fått Norovirus på hendene via gelendere, heiseknapper, håndtaket på en handlevogn eller håndhilsing ute på handletur eller på jobben. Det skal veldig få virus til for å få oppkastsyke. 20 viruspartikler er nok og de som er smittet sprer store doser viruspartikler, forklarer Langsrud.

LES OGSÅ: Hvordan vet du at det er matforgiftning?

Folk tror de vasker hendene sine ofte

Nofima har nylig hatt en spørreundersøkelse der 80 prosent oppgir at de alltid eller nesten alltid vasker hendene før de lager mat.

– Sammenlikninger har vist uoverensstemmelse mellom hva folk rapporterer i slike undersøkelser og hva de faktisk gjør i praksis. Tendensen er at folk tror de vasker hendene oftere enn det de faktisk gjør. Altså kan man betrakte tallet over som et slags maksimaltall, forteller Langsrud om undersøkelsen.

Totallengde på god håndvask er satt til 40-60 sekunder.

4 typiske håndvask-tabber er:

  • Man ikke gnir over begge henders overflater - skum må komme til overalt.
  • Man må gni for at mikroorganismene skal løsne fra fettlaget de sitter i.
  • Mange slurver med å skylle av såpen
  • Mange med sår hud vegrer seg for å vaske hendene, som gjør at de får mer bakterier på hendene.

LES OGSÅ: Slik unngår du omgangssyke

Slik skal du vaske hendene dine

Du skal vaske hendene dine etter toalettbesøk og før måltider.

1. Fukt hendene med vann.

2. Tilfør tilstrekkelig såpe til å dekke begge henders overflater.

3. Gni håndflatene mot hverandre.

4. Gni høyre håndflate over venstre håndbak, inkludert mellom fingre, og motsatt.

5. Gni håndflatene mot hverandre med fingrene flettet.

6. Gni baksiden av fingrene mot motsatt håndflate, med sammenlåste fingre.

7. Grip med høyre hånd rundt venstre tommel, og gni med roterende bevegelser, og motsatt.

8. Plasser fingrene på høyre hånd i venstre håndflate, og gni i roterende bevegelser, og motsatt.

9. Skyll hendene under rennende vann.

10. Tørk hendene grundig med engangshåndkle.

11. Benytt håndkle til å skru av vannet.

12. ... Og du har rene hender!

Kilde: Folkehelseinstituttet.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring