Hjerte- og lungeredning av barn

Hjerte- og lungeredning av barn

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Stort sett fungerer hjerte- og lungeredning av barn nesten på samme måte som hos voksne.

Forskjellen er at man skal starte med fem innblåsninger før man starter med hjertekompresjon.

Men det viktigste er uansett at du starter med hjertekompresjon snarest mulig! Ikke vær redd for å gjøre feil.

BevissthetEr barnet bevisst? Sjekk det ved å rope til ham eller klype i armen til vedkommende. Reagerer han?

Ja: Hvis han i tillegg svarer, vet du at både hjerte og lunger fungerer. Tilstanden kan imidlertid endre seg, så dette må vurderes igjen senere.

Nei: Om mulig få hjelp. Gå så videre til ”Luftveier”

Luftveier Skaff frie luftveier! Luftveiene må være åpne for at det skal kunne komme luft til lungene. Du sørger for frie luftveier ved et enkelt grep:

 • Snu barnet på ryggen
 • Bøy hodet forsiktig bakover
 • Løft haken fram ved hjelp av to fingre under hakespissen
 • Sjekk så igjen for pust. Ikke bruk mer enn 10 sekunder på dette. Legg øret mot munnen mens du ser etter bevegelse på brystkassen. Beveger brystkassen seg opp og ned? Hører du normale pustelyder? Føler du pust mot kinnet ditt?

  Ja: Overvåk i ett minutt for å se at barnet fortsetter å puste. Legg deretter i sideleie. Husk å bøye hodet bakover for å sikre fri luftvei. Trekk det øverste beinet ut for å hindre at den bevisstløse ruller til en av sidene, og legg den øvre armens hand under ansiktet som støtte. Fortsett nøye observasjon av pusten.

  Nei: Start straks hjerte- og lungeredning ”30:2”:

  5 innblåsninger

 • Gi fem innblåsninger munn til munn! Åpne luftveiene ved å bøye hodet lett bakover.
 • Klem sammen neseborene til barnet med en hånd. Bruk den andre til løfte haken fram.
 • Blås 5 ganger rolig inn. Innblåsningen tar omtrent et sekund, til brystkassen hever seg.

 • 30 brystkompresjoner
 • Gi tretti brystkompresjoner! På små barn kan det være tilstrekkelig å trykke med to fingertupper. Litt større barn, bruk håndbaken på ene hånden. Ved store barn brukes begge hender oppå hverandre som hos voksne.
 • Brystkassen skal trykkes omtrent en tredjedel ned hos mindre barn, 3-5 cm hos større barn. Trykk 30 ganger loddrett ned. Takten skal være omkring 100 trykk i minuttet.
 • 2 innblåsninger. Gi to innblåsninger munn til munn!
 • 30:2Fortsett med 30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger til det kommer profesjonell hjelp til stedet.
  Hvis dere er flere til stede bør dere bytte på oppgavene. Det er viktig å unngå at byttene ikke fører til opphold i hjerte- og lungeredningen.

  Om du husker, og kan utføre dette, kan du redde liv. I en slik situasjon er det ikke tid å vente på ambulanse.
  Det eneste du kan gjøre feil, er å ikke prøve. Livreddende førstehjelp - trinn for trinn:
  Trinn 1: Gjør deg klar til innsatsTrinn 2: Sjekk situasjonenTrinn 3: Den første kontakten, hjerte- og lungeredningTrinn 4: Rekkefølge på hjelpenTrinn 5: Avslutning

  Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

  Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

  Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

  Les mer om medisinsk kvalitetssikring