Medisinske ord

Hva betyr idiopatisk?

Ordet brukes ofte sammen med navn på diagnose, og kan gi viktig informasjon.

UKJENT ÅRSAK: Det er ikke alle fenomener vi vet årsaken til, eller hvor vi klarer å avdekke årsaker. Det finnes et ord for det... Foto: Natali _ Mis / Shutterstock / NTB
UKJENT ÅRSAK: Det er ikke alle fenomener vi vet årsaken til, eller hvor vi klarer å avdekke årsaker. Det finnes et ord for det... Foto: Natali _ Mis / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ordet idiopatisk brukes kort og godt når man ikke kjenner årsaken til en tilstand, og ikke finner sammenheng med en annen sykdom, symptom eller tilstand. Det kan også bety at en tilstand har startet spontant, og ikke er utløst av andre sykdommer.

Ordet uttales: i-di-o-pa-tisk.

Andre ord som kan brukes med omtrent samme mening som idiopatisk er essensiell eller primær.

Ordet sekundær er motsatt av primær og idiopatisk, og betyr at en tilstand har oppstått som følge av annen tilstand eller sykdom.

Noen eksempler:

Høyt blodtrykk er en tilstand som oppstår uten at andre sykdommer og tilstander har utløst det. Derfor vil høyt blodtrykk som regel være idiopatisk.

Men hvis en annen sykdom har utløst høyt blodtrykk, for eksempel kronisk nyresykdom, vet man årsaken. Da kalles det høye blodtrykket sekundær hypertensjon.

Artrose kalles ofte «slitasjegikt» og er noe fleste mennesker får i leddene - i en eller annen grad - når vi blir eldre. Dette kalles idiopatisk eller primær artrose.

Men noen ganger kan artrose oppstå på grunn av andre sykdommer eller skader i leddene. Da er ikke artrosen idiopatisk, men sekundær.

Hudinfeksjonen knuterosen kan oppstå i huden etter en bakterieinfeksjon, ofte streptokokker. Altså har knuterosen kjent årsak og er sekundær.

Men hos en mindre andel av de som får knuterosen vet man ikke hva som har utløst det, og diagnosen blir da idiopatisk (eller primær) knuterosen.

Man kan også bruke ordet idiopatisk om symptomer hvor man ikke finner noen årsak. Man kan ha idiopatisk smerte, hvis man ikke vet hva som forårsaker en smerte, og undersøkelser ikke klarer å avdekke dette.

Idiopatisk forstoppelse betegner treg mage uten at det er andre tilstander og sykdommer som forårsaker det.

Man kan være trett på dagtid som følge av at man har dårlig søvn om natten, eller har en annen sykdom eller tilstand som gjør deg sliten og trett. Men man kan også være sykelig trett og ha unormalt stort søvnbehov på dagtid, uten at det er noen annen sykdom eller søvnforstyrrelse som er årsaken til dette. Det kalles idiopatisk hypersomni.

Kilder: 1) Store Medisinske Leksikon: Idiopatisk 2) Verywellhealth.com; Word of week idiopathic

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring