Hvesende og pipende pustelyd - hva kan årsaken være?

Hørbare pustelyder fra halsen skyldes at strupen eller luftrøret er blitt forsnevret, oftest fordi slimhinnene har hovnet opp. Vanligst hos barn. Pipende pustelyder kan også komme fra luftrørsgrenene i lungene. Disse lydene høres ikke så tydelig som dem fra strupen, men personen som er syk kan høre lydene tydelig selv.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: stridor.

Årsaker

-Falsk krupp (barn)
-Bronkiolitt/infeksjon med RS-virus
-Astma-LungebetennelseSjeldne:
-Fremmedlegeme i halsen
-Betennelse i strupelokket
-Fremmedlegeme i en luftrørsgreinOppdatert 09.01.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring