Hvorfor besvimer man?

Å besvime vil si at man plutselig, men forbigående, mister bevisstheten. I løpet av livet er det mange som opplever besvimelser eller bevisstløshet en eller flere ganger. Hva kan årsakene være?

BESVIME: De fleste besvimer fordi det er en endring i blodtrykket, som gir blodtrykksfall. Foto: NTB Scanpix
BESVIME: De fleste besvimer fordi det er en endring i blodtrykket, som gir blodtrykksfall. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Besvimelse er plutselig tap av bevissthet, som skyldes forstyrrelser i hjernens funksjon forårsaket av forbigående lavt blodtrykk. På det medisinsk fagspråket kaller vi en kortvarig bevissthetstap synkope.

Omtrent 20-30 prosent av befolkningen opplever dette en eller flere ganger.

– Omtrent 20–30 prosent av befolkningen opplever dette en eller flere ganger. Ved halvparten av tilfellene finnes det ingen kjent årsak, og de fleste oppsøker ikke lege, har Kari Sollien, spesialist i allmennmedisin og tidligere leder av Allmennforeningen, tidligere fortalt til Lommelegen.

Ved besvimelse er det vanlig å føle seg ør og lett i hodet. Noen kjenner prikking i huden, før man faller om. Pusten er rolig og langsom, og man får ikke kramper ved «vanlig» besvimelse.

SPESIALIST I ALLMENNMEDISIN: Kari Sollien Foto: Den norske legeforening
SPESIALIST I ALLMENNMEDISIN: Kari Sollien Foto: Den norske legeforening Vis mer

Årsaker til besvimelse på grunn av blodtrykksfall

– De vanligste årsakene er blodtrykksfall, også kalt vasovagal synkope (50-60 prosent), hjertesykdom (10-40 prosent) og hjernesykdom (0-4 prosent).

  • Ubehagelige eller sterke opplevelser (ibehagelige synsinntrykk/lukter, ekstremt stress eller traumer og lignende)
  • Sterke smerter eller kvalme
  • Høy temperatur eller oppheting
  • Ved å reise seg brått fra sittende/liggende stilling
  • Toalettbesøk (hyppig årsak blant eldre)
  • Barn kan skrike til de besvimer

Når man har besvimt på grunn av blodtrykksfall vil likevel blodtrykket være høyt nok til at man får tilstrekkelig med blod til hjernen. Derfor vil bevisstheten gradvis komme tilbake.

BESVIME: Noen har lett for å besvime når de reiser seg brått fra liggende/sittende til stående. Eldre er utsatt for hjemmeulykker. Foto: NTB Scanpix
BESVIME: Noen har lett for å besvime når de reiser seg brått fra liggende/sittende til stående. Eldre er utsatt for hjemmeulykker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Når bør man oppsøke lege?

Besvimelse kan i noen ganger være et tegn på en alvorlig tilstand, som for eksempel hjerteinfarkt eller hjerneslag.

– For de fleste er ikke en enkelt besvimelse uttrykk for alvorlig sykdom, og derfor heller ikke grunn for alvorlig bekymring. Men ved gjentatte besvimelser eller andre tilleggssymptomer bør man oppsøke lege, sier Sollien.

Hvordan finne ut av årsak til besvimelse?

Omstendighetene rundt besvimelsen er viktige for å kartlegge årsak. I de fleste tilfeller vil årsaken være ufarlig, men det kan skyldes en underliggende tilstand.

– Ved uklar besvimelse tar vi billedundersøkelse av hodet, og ved mistanke om en epileptisk tilstand bestilles også EEG (elektroencefalografi). Dessuten kan man få hjerteutredning i regi av en hjertespesialist. Et minimum er registrering av puls og hjerterytme over lengre tid, skriver Mirza Jusufovic, lommelegens spesialist i nevrologi, i et legesvar.

BESVIMELSE: Blodtrykksfall er vanligste årsak. Foto: NTB Scanpix
BESVIMELSE: Blodtrykksfall er vanligste årsak. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lavt blodtrykk

Synkope er bevissthetstap som skyldes en feilfunksjon i sirkulasjonssystemet som gir kortvarig lavt blodtrykk.

– Besvimelse kan skyldes dehydrering eller et voldsomt blodtrykksfall. Man kaller det synkope først etter at man har utelukket andre forhold som kan ha ført til besvimelse, skriver Jusufovic.

Hos yngre mennesker med synkope er feilen vanligvis en feilfunksjon i reguleringssystemene som styrer puls og blodtrykk. Denne feilfunksjonen er ufarlig, så lenge man ikke skader seg under besvimelsene. Hos eldre er for kraftig effekt av blodtrykksmidler eller hjertesviktmedisiner vanlige årsaker.

Behandling ved besvimelse

Behandling er avhengig av årsaken til at man besvimer. Å finne ut årsaken kan være tilstrekkelig behandling i seg selv.

Leveråd til deg som lett besvimer

Hvis du har blitt utredet for dine besvimelser, men det ikke har blitt påvist noen årsak eller bakenforliggende sykdom, må du lære å leve med din tendens til å besvime. Det viktigste er at du ikke utsetter deg for situasjoner som det er farlig å besvime.

Dersom man besvimer ved å reise seg brått, kan man prøve å reise seg opp halvveis før man står helt oppreist.

Man kan ofte (ikke alltid hos eldre) merke noen symptomer før man besvimer, slik som svimmelhet, prikking foran øynene og andre kan se at man er blek. Kjenner man det slik, er det lurt å sette seg ned, eventuelt legge seg ned med bena opp.

Hvis du ikke kan legge deg ned, kan du sitte og bøye hodet ned mellom dine knær, til du føler deg bedre.

Slik overvåker og vurderer helsepersonell nedsatt bevissthet Glasgow Coma Scale (GCS)

Førerkort

Vær oppmerksom på at hvis du besvimer uten at man finner en forklaring på det, er det ikke er lov å kjøre bil før du har vært anfallsfri i seks måneder. Les forskrift om dette.

Kilder:

Revisjon 05.01.2020 v. Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder ved revisjon: 1) Legevakthåndboken: Kortvarig bevissthetstap. 2) Mayoclinic: Vasovagal syncope

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring