Insulinfrisettere

Insulinfrisettere er en egen sort medisiner som brukes av dem som har diabetes type 2. Her er en liten oversikt over det viktigste man bør vite om disse medisinene.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Synonymer: sulfonylurea - derivater av urinstoff (SU-derivater)
Undergrupper: Glibenklamid, glipizid og glimepirid.
Produktnavn: Glibenclamid®, Apamid®, Mindiab® og Amaryl®. I tillegg har du insulinfrisettere som har en noe annen virkningsmekanisme, som NovoNorm® og Starlix®.

Hvem kan bruke insulinfrisettere?Disse medisinene brukes av mennesker med diabetes type 2 hvor endring av livsstil ikke har tilstrekkelig effekt. Insulinfrisettere kommer i tablettform.

Hvordan virker insulinfrisetter?I gruppen av insulinfrisettere finnes det flere undergrupper som har litt forskjellig virkningsmekanisme. Som navnet sier øker disse medisinene frigjøringen av insulin. Dette gjøres ved å stimulere cellene i bukspyttkjertelen som produserer insulin og å gjøre disse cellene mer følsomme for glukose (blodsukker). Medisinene virker også stimulerende på frigjøringen av insulin selv om blodsukkeret er lavt, noe som kan føre til for lavt blodsukker (hypoglykemi).
I motsetning til metformin har insulinfrisettere ingen effekt på kolesterolet og det minsker heller ikke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

I situasjoner hvor kroppen bruker ekstra energi (ved infeksjoner, ulykker, operasjoner) er det mulig at pasienten må gå over til å bruke insulin.

Kombinasjon av flere midler samtidigInsulinfrisetterne kan kombineres med andre midler som senker blodukkeret, særlig insulin.

BivirkningerHvilke bivirkninger som kan oppstå avhenger av hvilken type medisin du bruker. Den viktigste mulige bivirkningen er faren for å få for lavt blodsukker. Inntak av alkohol kan påvirke blodsukkeret på en uforutsigbar måte. Noen kan også få vektøkning ved bruk av medisinen.
Før man har stabilisert blodsukkeret etter oppstart av insulinfrisettere, bør man være forsiktig med bilkjøring (fare for for lavt blodsukker).

Hvem skal ikke bruke insulinfrisettere?Pasienter som har type 1 diabetes skal ikke bruke disse medisinene. Heller ikke gravide og ammende kan bruke disse. Dem som har en lever eller nyrer som fungerer dårlig bør sjekkes godt hos legen før man eventuelt starter med insulinfrisettere, eventuelt gå over på insulin.

Hva bør sjekkes når man bruker insulinfrisettere?Legen din vil med jevne mellomrom sjekke blodsukkeret ditt, og HbA1c. I tillegg bør blodprøver taes for å sjekke hvite blodceller, blodplater og leverfunksjon.

Kilder:

Bl.a. Felleskatalogen, www.felleskatalogen.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring