Kalsium

Dette er matvarene med høyt innhold av kalsium. Ved mangel på kalsium kan skjelettet bli skadet.

KALSIUM: Gode kalsiumkilder er matvarer som melkeprodukter som melk, yoghurt og mørkegrønne grønnsaker som spinat. Foto: Shutterstock, NTB scanpix
KALSIUM: Gode kalsiumkilder er matvarer som melkeprodukter som melk, yoghurt og mørkegrønne grønnsaker som spinat. Foto: Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kalsium er et mineral som opptas i tynntarmen og er avhengig av tilstrekkelig D-vitamin. Kalsium er et metallisk grunnstoff, med kjemisk symbol Ca. I kroppen kalles dette kalsiumioner (Ca++).

Hva gjør kalsium i kroppen?

Kroppen inneholder ifølge Store medisinske leksikon 1–1,5 kg kalsium, mesteparten i skjelettet i form av hydroksylapatitt. Dette er et mineral som inneholder fosfat i tillegg til kalsium. Kalsium finnes dessuten i alle celler, blod og vevsvæsker.

LEGE: Jan Gunnar Hatlebakk, overlege ved medisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Privat
LEGE: Jan Gunnar Hatlebakk, overlege ved medisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Privat Vis mer

- For å opprettholde skjelettet trenger mennesker en rimelig tilførsel av kalsium hele livet. Skjelettet består av en stor del kalsium. Fordi kalsium også er viktig for muskelfunksjonen, ”stjeler” kroppen kalsium fra skjelettet. Hver gang en muskel trekker seg sammen er det kalsium som er utløsende, derfor må man ha påfyll hele tiden, forklarer Jan Gunnar Hatlebakk, overlege ved medisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.

Han presiserer at det er viktig å vite at kalsium ikke virker alene, men sammen med vitamin D.

LES OGSÅ: Vær kritisk til disse fem diettene

Hvilke matvarer inneholder kalsium?

Mange forbinder kalsium med melk, men fortvil ikke om du ikke drikker melk.

- Meieriprodukter er en fin kilde. Spesielt gul ost, sier Hatlebak.

Gode kalsiumkilder er melkeprodukter som melk, yoghurt og mørkegrønne grønnsaker som spinat.

LES OGSÅ: Vitamin D

Blodprøve - normale og unormale kalsiumverdier
Normale verdier av kalsium i blod er 2,10-2,60 mmol/l
Hyperkalsemi betyr verdier over 2,60 mmol/l. Vanligvis regner en at symptomer melder seg først dersom verdiene er over 2,90 mmol/l
Hypokalsemi betyr at det er for lave verdier av kalsium i blodet. Hypokalsemi betyr verdier under 2,10 mmol/l Kilde: NHI
GOD KILDE: Meieriprodukter som melk og gulost er gode kilder til kalsium.  Foto: Mattis Sandblad, VG
GOD KILDE: Meieriprodukter som melk og gulost er gode kilder til kalsium. Foto: Mattis Sandblad, VG Vis mer

Hvor mye kalsium bør man få i seg?

Ifølge Helsedirektoratets anbefalinger om kosthold, IS–2170 ernæring og fysisk aktivitet, bør man få i seg per dag:

  • Barn 1-5 år: 600 mg
  • Barn 6-9 år: 700 mg
  • Barn 10-17 år: 900 mg
  • Voksne: 800 mg
  • Gravide og ammede: 900 mg

- Hvis man får for lite eller for mye kalsium kan man utvikle muskelkramper og beinskjørhet, sier Hatlebak. Han forklarer at beinskjørhet, også kjent som osteoporose, ofte vises ved at man får brudd som ikke skulle ha forekommet, såkalt lavenergibrudd.

- Alle kan knekke noe, men brudd etter et enkelt fall på gulvet er for eksempel ikke normalt.

Mistenker man beinskjørhet vil man utføre en beintetthetsmåling.

- Da ser man spesielt på underarm, hofteledd og de nederste virvlene i ryggen, det er ofte her disse bruddene forekommer, forteller Hatlebak.

LES OGSÅ: Magnesiummangel: Dette er symptomene

BEINSKJØRHET: Ved for lite kalsium over tid kan du bli beinskjør.  Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
BEINSKJØRHET: Ved for lite kalsium over tid kan du bli beinskjør. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix Vis mer

For mye kalsium

Unormalt høy konsentrasjon av kalsium i blodet kalles hyperkalsemi.

Forhøyet kalsium kan gi mange ulike plager. Vanlige symptomer er

Kilde: Nhi.no

Mangel på kalsium

Unormalt lav konsentrasjon av kalsium kalles hypokalsemi, og forekommer sjeldent. Påvisning av lavt kalsium er ofte et funn som blir gjort i utredningen av annen alvorlig sykdom.

Symptomer kan være kramper, fra lette kramper til alvorlige kramper. Hjerterytmen kan også forstyrres, ifølge Helsebiblioteket.

LES OGSÅ:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring