Kosttilskudd hos eldre

Trenger alle eldre ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler?

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kosttilskudd hos eldre

Eldre mennesker har de samme behovene for vitaminer og mineraler som andre voksne mennesker. Et variert og sunt kosthold sikrer deg det du trenger av disse.

Det eneste unntaket er vitamin D. Mange eldre får målt at de har for lite av vitamin D i kroppen.

Statens råd for Ernæring og Fysisk aktivitet, SEF, anbefaler derfor alle over 60 år å ta et tilskudd på 10 ug vitamin D per dag. Dette får du ved å ta en skje (5 ml) tran om dagen. Fet fisk, som sild, makrell, ørret og laks, er også en god kilde til vitamin D.

Ensidig kosthold

Dersom du spiser lite eller ensidig, kan det være smart å ta et kosttilskudd i tillegg. Dette gjelder alle, ikke bare de eldre, men den eldre garde er kanskje mer utsatt. Mageproblemer, redusert matlyst, annen sykdom er faktorer som ses oftere hos eldre og som kan bidra til at kostholdet ikke er ideelt.

Når vi blir eldre, reduserer vi som oftest aktivitetsnivået. Dette fører til at energibehovet også blir lavere.

Jo mindre mat du spiser, jo viktigere blir det at det du spiser inneholder mange av de stoffene som kroppen trenger (vitaminer, mineraler, proteiner, essensielle fettsyrer).

Hvis en stor del av dagens energiinntak er matvarer som stort sett inneholder -tomme kalorier-, blir det vanskelig å få dekke behovet for næringsstoffer. Kaffe og wienerbrød kan være omtrent det eneste enkelte orker å spise, og da sier det seg selv at mange viktige stoffer mangler.

Slik sikrer du deg alle viktige stoffer:- Ta en skje (5 ml) tran om dagen
- Prøv å ha et så variert kosthold som mulig
- Spis mye av: frukt, grønnsaker, poteter, grovbrød, meieriprodukter, kjøtt og fisk.
- Dersom du spiser lite eller har et svært ensidig kosthold bør du ta en mulitivitamin-tablett med mineraler ved siden av. Dette får du blant annet kjøpt på apoteket.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring