Lett grad av skjev penis er normalt

Noen blir født med det, andre får skjev penis i voksen alder. Men ta det med ro, som regel er skjevheten som oppstår i erigert tilstand kun kosmetisk plagsom.

OPERASJON: Hos noen menn med skjev penis kan det være aktuelt med operasjon Foto: NTB Scanpix
OPERASJON: Hos noen menn med skjev penis kan det være aktuelt med operasjon Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange menn er bekymret over skjevhet i penis.

- Det er hvert fall et spørsmål som ofte kommer opp på en urologisk poliklinikk. I de aller fleste tilfellene er det en bekymret pasient, og ved undersøkelse finner man kun lett grad av skjevhet og det er helt normalt, sier Anders Debes, spesialist i urologi og overlege ved Bærum sykehus kirurgisk avdeling.

LES LEGESVAR: Skjev penis: Peyronie's sykdom?

VANLIG PROBLEM: Skjev penis er vanlig, sier Anders Debes, spesialist i urologi og overlege ved Bærum sykehus kirurgisk avdeling Foto: Privat
VANLIG PROBLEM: Skjev penis er vanlig, sier Anders Debes, spesialist i urologi og overlege ved Bærum sykehus kirurgisk avdeling Foto: Privat Vis mer

Smerter ved samleie

Ifølge privatsykehuset Aleris opplever noen menn at de har skjev eller krum penis ved ereksjon. Krummingen kan gå oppover, nedover eller til siden. I slapp tilstand ser penis som regel normal ut.

I de aller fleste tilfeller er skjevheten i penis innenfor normalen, og det har ingen andre konsekvenser enn estetiske konsekvenser for mannen. Men i noen få tilfeller kan skjev penis være reduserende.

- Dersom skjevheten blir veldig uttalt kan det være vanskelig å gjennomføre samleie, og det kan gi smerter i penis ved seksuell aktivitet, forteller Debes.

Han presiserer at det ikke er nødvendig å oppsøke lege med mindre det er vansker med samleie eller smerte.

LES OGSÅ:
- Trang forhud
- Smerter under samleie - stort problem for mange unge kvinner

HELT NORMALT: Lett grad av skjevhet er ingen grunn til bekymring, sier lege. Foto: NTB Scanpix
HELT NORMALT: Lett grad av skjevhet er ingen grunn til bekymring, sier lege. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Behandling for skjev penis

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med behandling av skjev penis. Men i noen tilfeller kan det være aktuelt med operasjon.

- Oftest er det viktigste å gi pasienten en beroligende beskjed. I noen tilfeller kan det bli snakk om operasjon for å rette opp feilstillingen. Operasjon for skjev penis gir en forkortning av penis på inntil 1 til 2 centimeter, samt at det er mulighet for komplikasjoner. Vi er derfor ganske avholdende med å tilby operasjon, sier Debes.

Han forteller at behandling også kan gjøres med medikamenter dersom pasienten har lett til moderat skjevhet.

- I det siste har det også kommet på markedet et medikament som settes med en sprøyte, som kan være med å rette ut en skjev penis, forteller Debes.

Norsk Helseinformatikk forklarer at det sprøytes inn enzymer som bryter ned bindevev i en bindevevsknute som kan være årsaken til skjev penis.

Vanlig prosedyre er at dette sprøytes inn i bindevevet to ganger med to dagers mellomrom. Deretter skal man den neste måneden daglig tøye og strekke på arrvevet. Behandlingen kan gjentas ytterligere 3 ganger.

LES OGSÅ: PSA på 5 er sjeldent prostatakreft

Årsak

Noen menn er født med skjev penis, andre opplever det i voksen alder.

- Som oftest vet man ikke den direkte årsaken til skjev penis, men det er flere muligheter, sier Debes.

  • Slag/skader mot penis som gir arrdannelse og krymping av hinnen omkring svamplegemene
  • Medfødt
  • Bindevevssykdommer

Ifølge nhi.no skilles det mellom medfødt krumning av penis og tilstanden induratio penis plastica, som utvikler seg i voksen alder. Induratio penis plastica kalles også Peyronies sykdom. Det er en betennelsestilstand som i sin aktive fase ofte medfører smerter og ømhet i penis.

LES OGSÅ: Kjønnssykdommer du kan få av oralsex

SPØR EN LEGE: Har du et helsespørsmål? Spør en av våre leger!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring