Myter og fakta om forbrenning

Lavt stoffskifte og Cushings syndrom kan føre til vektøkning, men lavere forbrenning trenger ikke nødvendigvis å skyldes en sykdom.

FORBRENNING: Aktivitet forbrenner energi - men gener, hormoner og stoffskifte kan innvirke noe på HVOR MYE du forbrenner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FORBRENNING: Aktivitet forbrenner energi - men gener, hormoner og stoffskifte kan innvirke noe på HVOR MYE du forbrenner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Noen personer mener at de har høy forbrenning, mens andre er overbevist om at de har lav forbrenning og derfor har lett for å legge på seg. Dette kan være veldig individuelt.

Ja, genene dine spiller en rolle ved forbrenning

– Dette kan ha en sammenheng med hvordan kroppen omsetter energi. Dersom man er lite aktiv, vil forbrenningen være lavere, mens aktive personer vil ha høyere forbrenning. Vi vet også at det finnes genetiske forutsetninger for hvordan man kvitter seg med energi i kroppen, sier Simon Dankel, postdoktor ved Klinisk institutt, Universitetet i Bergen.

Vi har ulike nivåer av hormoner i kroppen, og det finnes variasjoner i hvordan nervesystemet vårt er aktivert.

Postdoktor ved Klinisk institutt, Universitetet i Bergen: Simon Dankel Foto: Jørgen Barth
Postdoktor ved Klinisk institutt, Universitetet i Bergen: Simon Dankel Foto: Jørgen Barth Vis mer

– Noen kan ha et nervesystem som i større grad er aktivert til å være energiforbrennende. Adrenalin blir for eksempel aktivert gjennom fysisk aktivitet, men det kan være variabelt hvor effektivt det er i stand til å igangsette energiforbrenningen i cellene.

Ja, aktivitetsnivå påvirker forbrenning (ingen bombe...)

Det er også slik at noen ubevisst er mer aktive enn andre. Noen klarer ikke å sitte i ro, rister med beina og så videre, såkalt spontan aktivitet, mens andre er rolige med sakte bevegelser.

– Vi tror definitivt det er forskjell på folk, dette er bestemt av både hormoner, genetiske betingelser, og celler i kroppen, forklarer Dankel.

Nei, overvektige har ikke lavere forbrenning

- Det er også store forskjeller på hvor lett man kan gå ned i vekt.

Mange tror at overvektige personer har lavere forbrenning enn de om er slanke. Dette stemmer som regel ikke.

– Personer som er overvektige kan ofte ha høyere forbrenning enn de som er slanke og normalvektige, fordi kroppen er større og cellene er mer aktive. Og når man går ned i vekt vil energiomsetningen normalt reduseres, noe som kan vedvare slik at man lettere går opp igjen i vekt, sier Dankel.

Man må da ytterligere redusere matinntaket for å motvirke overvekt, som kan være svært utfordrende for mange.

Hvorfor har noen bedre forbrenning enn andre? Finnes det en kjapp løsning for å øke forbrenningen? Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid svarer på spørsmål om kropp, helse og sykdom. Vis mer

Ja, sykdommen lavt stoffskifte gir lavere forbrenning

Man kan ha lavt eller høyt stoffskifte. Omkring tre prosent av den voksne befolkningen i Norge sliter med lavt stoffskifte (hypotyreose). Disse personene har lite tyroksin i blodet, noe som utvilsomt gir lavere forbrenning.

– Personer med lavt stoffskifte kan gå opp i vekt, men de som har blitt diagnostisert får ofte tyroksin i tablettform, og denne dosen skal være passe høy slik at det normaliserer stoffskiftet, sier Jøran Hjelmesæth.

Hjelmesæth er professor ved Universitetet i Oslo, og seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold.

– Noen pasienter tror at de fortsatt har lav forbrenning selv om de går på tyroksin, men dersom dosen er velregulert skal forbrenningen være normal.

AKTIVITETSBÅND KAN LYVE: Antall forbrente kalorier kan aldri bli helt nøyaktig målt. Båndet kan ikke måle individuelle faktorer som genetikk, hormoner og stoffskifte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
AKTIVITETSBÅND KAN LYVE: Antall forbrente kalorier kan aldri bli helt nøyaktig målt. Båndet kan ikke måle individuelle faktorer som genetikk, hormoner og stoffskifte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Ja, sykdommen høyt stoffskifte gir høyere forbrenning

Høyt stoffskifte (hypertyreose) vil gi høyere forbrenning. Disse personene kan oppleve å gå litt ned i vekt.

– Personer med høyt stoffskifte vil ofte bli varme, og avgi varme som et tegn på økt forbrenning, sier Hjelmesæth.

Endokrinolog: Jøran Hjelmesæth Foto: Sykehuset i Vestfold
Endokrinolog: Jøran Hjelmesæth Foto: Sykehuset i Vestfold Vis mer

Ja, Cushings syndrom gir ofte vektøkning

Det er en annen tilstand som også kan gi lavere forbrenning: Cushings syndrom. Personer som har cushings syndrom har overproduksjon av hormonet kortisol, og har derfor mye stresshormoner i kroppen.

– Vi er litt usikre på akkurat hva som skjer, men det er sannsynligvis ikke så stor endring i forbrenningen til personer med cushings syndrom. De kan ofte få litt mindre muskler, da kortisolet gjør at muskulaturen brytes ned.

Mindre muskelmasse vil gi lavere forbrenning, men det er ikke bare derfor personer med denne tilstanden ofte legger på seg.

– Syndromet gjør at appetitten øker, slik at man spiser mer. De får ofte mer fett i mageområdet.

Store forskjeller blant folk

Man trenger ikke å være diagnostisert med en sykdom for å ha lav forbrenning – det finnes store individuelle forskjeller blant folk.

– Noen blir tykkere selv om de spiser mindre enn andre, på grunn av lavere forbrenning. Spesielt de som går på mange slankekurer vil oppleve dårligere forbrenningsevne, da kroppen går i sparemodus, sier Hjelmesæth.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring