Nedsatt eller dårlig allmenntilstand: Hva betyr det egentlig?

Allmenntilstand er et ord som ofte brukes når man skal betegne generell helsetilstand. Dårlig allmenntilstand kan være et symptom på sykdom.

OBSERVASJON AV ALLMENNTILSTAND: Det er viktig at leger observerer tegn på nedsatt allmenntilstand. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
OBSERVASJON AV ALLMENNTILSTAND: Det er viktig at leger observerer tegn på nedsatt allmenntilstand. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Begrepet allmenntilstand hører man ofte brukt av leger og helsepersonell, gjerne omtalt som enten god, eller nedsatt allmenntilstand.

Bokmålsordboka definerer begrepet allmenntilstand som “generell helsetilstand”. Det er et diffust begrep som kan ha ulik mening avhengig av hvem som bruker det - men det forbindes som regel med at mulig sykdom påvirker den generelle helsetilstanden hos den syke, og ikke bare området der selve sykdommen sitter, som for eksempel i et ledd eller i nyrene. Nedsatt allmenntilstand vil kunne beskrive en nedsatt generell helsetilstand fysisk og / eller psykisk, med symptomer og tegn som kan innebære tretthet, sykdomsfølelse, vekttap og redusert matlyst, nedsatt bevissthet, trivsel, med mer. Noen forfattere inkluderer adskillig mer i betydningen av begrepet, andre mindre.

De ovennevnte symptomene vil man kunne få av mange helt forskjellige tilstander, som for eksempel infeksjoner, betennelsestilstander, hormonforstyrrelser eller kreft, og det må som regel en bred nærmere utredning til for å finne ut hva som kan ligge bak.

NEDSATT ALLMENNTILSTAND: Tretthet, sykdomsfølelse og nedsatt bevissthet er tegn på nedsatt allmenntilstand. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NEDSATT ALLMENNTILSTAND: Tretthet, sykdomsfølelse og nedsatt bevissthet er tegn på nedsatt allmenntilstand. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

To eksempler

Under følger to ganske ulike eksempler der leger vil kunne bruke begrepet nedsatt allmenntilstand. Noen symptomer og tegn vil kunne være felles, selv om årsaken bak den nedsatte allmenntilstanden er helt forskjellig i disse to tilfellene:

En yngre mann har pådratt seg en kraftig lungebetennelse som startet brått for et par dager siden. Han har høy feber og kaldsvetter innimellom, føler seg helt elendig, og vil ikke - og klarer ikke, gjøre stort annet enn å ligge i sengen. Han sover mye, og har mindre matlyst enn normalt.

En eldre kvinne som bor i omsorgsbolig har de siste månedene blitt mer og mer tilbaketrukket og oppfattes å være dypt deprimert. Hun holder seg nå bare for seg selv, sover mer enn normalt, og har ikke energi til noe som helst. Hun sier mindre enn tidligere, og hun oppsøker ikke lengre kontakt på egenhånd, ei smiler hun lengre når hun får besøk. Hun har nesten ingen lyst på mat selv om hun får servert sine favorittretter, og har følgelig gått mye ned i vekt den siste tiden.

Som det forstås er nedsatt allmenntilstand et diffust begrep som kan innebære mange symptomer og tegn, og skyldes mange ulike tilstander - dette kan kanskje være noe frustrerende å forholde seg til i en tid der leger egentlig bør uttrykke seg mest mulig presist. Vi skal likevel forsøke å få en viss klarhet i dette og se nærmere på noe av hva begrepet nedsatt allmenntilstand kan innebære.

SYMPTOMER PÅ NEDSATT ALLMENNTILSTAND

1. Tretthet

Tretthet er en følelse av slitenhet og mangel på energi, og er ikke helt det samme som søvnighet, selv om de ofte ledsager hverandre. Tretthet er svært vanlig i befolkningen generelt, og kan ofte være en reaksjon på hverdagslige problemer og stress, men kan i noen tilfeller også representere psykisk eller fysisk sykdom. Noen tilstander som særlig kan være assosierte med tretthet som symptom er:

(1)

LES OGSÅ: Misforståelsene om søvn

TRETTHET: Tretthet er svært vanlig i befolkningen generelt, og kan ofte være en reaksjon på hverdagslige problemer og stress, men kan i noen tilfeller også representere psykisk eller fysisk sykdom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TRETTHET: Tretthet er svært vanlig i befolkningen generelt, og kan ofte være en reaksjon på hverdagslige problemer og stress, men kan i noen tilfeller også representere psykisk eller fysisk sykdom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

2. Sykdomsfølelse

Følelsen av å være syk, er noe de med nedsatt allmenntilstand som regel vil ha. Det er i seg selv også et uspesifikt begrep og ikke noe som er enkelt målbart - det kan varierere, fra en følelse av at man har høy feber med kaldsvetting og ubehag i kroppen, ofte assosiert med andre symptomer nevnt i denne saken - til en mindre tydelig følelse av uvelhet, eller følelsen av at noe ikke er som det skal være i kroppen. Man vil kunne oppleve sykdomsfølelse ved de aller fleste sykdommer, men noen grupper av tilstander som kan være særlig assosierte er:

 • Infeksjoner, ofte forbundet med feber
 • Betennelsestilstander
 • Kreftsykdommer

3. Redusert bevissthet

Redusert bevissthet kan innebære alt mellom normal våkenhet og ytterpunktet dypt koma, altså beskriver begrepet både en døsig person som lar seg vekke greit, men også en person som er i et koma og ikke responderer på tiltale eller noe annet. Redusert bevissthet kan være veldig alvorlig, og kan skyldes direkte påvirkning av hjernen, eller mer generelle tilstander i kroppen som indirekte gir en påvirkning av hjernefunksjoner og bevisstheten. Noen årsaker til redusert bevissthet kan være:

4. Andre symptomer:

Andre symptomer og tegn som også kan være assosierte med begrepet nedsatt allmenntilstand:

 • Vekttap og nedsatt matlyst
 • Nedsatt trivsel
 • Svimmelhet

Når bør man oppsøke lege?

De fleste symptomene beskrevet i denne saken er diffuse og ikke typiske for én bestemt lidelse, som for eksempel at man er påfallende trett, eller har hatt en feberfølelse en stund. Dersom man føler at symptomene man opplever er bekymringsverdige - at de for eksempel er kraftige, langvarige eller blir verre over tid, bør man oppsøke lege for videre utredning. Man vil da som regel bli bredt utredet med blant annet blodprøver for å prøve finne en årsak til plagene.

Hos barn

Hos de yngste kan allmenntilstanden være vanskeligere for legen å vurdere. Barn har ikke like lett for å ordlegge seg, og symptomene kan også arte seg ulikt sammenlignet med hos voksne. Leger bruker ofte tabeller med kriterier for å lettere kunne vurdere allmenntilstanden hos barn, der kriterier vurderes fra normalt til alvorlig nedsatt. Jo flere kriterier som vurderes som nedsatte, eller alvorlig nedsatte, jo mer alvorlig vurderes den nedsatte allmenntilstanden hos barnet å være. Disse kriteriene kan inkludere:

 • Gråt: Kraftig, høylytt gråt vurderes som normalt. Svakere, mer klynkete gråt vurderes som mer alvorlig.
 • Reaksjon på foreldrenes stimuli: Hvis barnet kan bli trøstet eller stopper å gråte, vurderes dette som normalt. Liten eller ingen endring i barnets oppførsel vurderes som mer alvorlig.
 • Våkenhet: Hvis barnet holder seg våkent eller lett vekkes, vurderes dette som normalt. Om barnet sovner hyppig og vanskelig lar seg vekke, vurderes dette som mer alvorlig.
 • Reaksjon på undersøkelsen: Hvis barnet smiler og gir god kontakt, vurderes dette som normalt. Om barnet ikke smiler eller viser interesse for legen eller omgivelsene, vurderes dette som mer alvorlig.
 • Hudfarge: Jevnt rosa hudfarge vurderes som normalt. En blek eller blålig farge vurderes som mer alvorlig.
 • Hydrering: Normal spenst i huden og fuktige slimhinner vurderes som normalt. Deigaktig hud, innsunkne øyne og tørre slimhinner vurderes som mer alvorlig.

Legen vil gjøre en helhetsvurdering av barnet, og hvis allmenntilstanden vurderes som betydelig nedsatt skal det normalt raskt legges inn på sykehus. Hos noen barn kan nedsatt allmenntilstand være det eneste tegnet på alvorlig sykdom. Ved bekymringsverdig sykdom hos et barn bør man ta snarlig kontakt med lege. (3)

Kilder 1) Legehandboka 2) Legehandboka 3) LVH.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring