Også menn bør gjennomføre underlivsundersøkelse

Menn bør også sjekke seg selv for testikkelkreft og oppsøke lege for undersøkelse av prostata.

VIKTIG UNDERSØKELSE: Fra man er 50 år bør alle menn sjekke prostataen jevnlig Foto: Scanpix
VIKTIG UNDERSØKELSE: Fra man er 50 år bør alle menn sjekke prostataen jevnlig Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Jeg tror ikke menn er like flinke som kvinner til å foreta undersøkelser av underlivet. Det er nok mange menn som er reddet av at deres koner eller partnere sender de til legen. Men jeg har samtidig inntrykk av at fastlegene er flinke til å ta tak i pasientene og undersøker med både blodprøver og ved å kjenne på prostata jevnlig, sier Anders Debes, spesialist i urologi og overlege ved Bærum sykehus kirurgisk avdeling.

Spørsmålene menn ikke tør stille legen

Prostaten bør sjekkes hos lege

- Menn bør rutinemessig sjekke prostataen fra de er 50 år. Dersom de har nære slektninger som far, bror, eller onkel med prostatakreft, bør de starte tidligere, for eksempel fra 40 år, oppfordrer Debes.

Ifølge Prostatakreftforeningen er prostata en av seksualkjertlene. De andre er testiklene og sædblærene. Til sammen lager disse sæd. Prostatakjertelen er på størrelse med en kastanjenøtt. Den ligger rett under urinblæren og omgir den øverste delen av urinrøret. Urinrøret, eller urethra, er det røret som går fra urinblæren gjennom penis og fører urin og sæd ut av kroppen.

- Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn. Det er med tanke på å oppdage kreft i prostata man bør undersøke prostataen, sier Debes.

I 2013 var det ifølge Kreftregisteret 4836 menn som fikk påvist prostatakreft.

UROLOG: Anders Debes, spesialist i urologi og overlege ved Bærum sykehus kirurgisk avdeling. Foto: Privat
UROLOG: Anders Debes, spesialist i urologi og overlege ved Bærum sykehus kirurgisk avdeling. Foto: Privat Vis mer

LEGEN SVARER: Smerter i penis

Prostataundersøkelse

Det vanlige er at menn henvender seg hos fastlegen for en prostataundersøkelse.

- Dersom fastlegen finner kuler eller mistenkelige områder i prostata, eller ved forhøyet PSA, en blodprøve som brukes for å lete etter prostatakreft, kan vedkommende henvise pasienten til urologisk poliklinikk ved et sykehus, eller hos privat spesialist, sier Debes.

Han forteller at en prostataundersøkelse foregår ved at legen undersøker prostata ved å kjenne med en finger i endetarmen.

- Prostata ligger noen få centimeter innenfor lukkemuskelen i endetarmen, og der kan man lett kjenne på prostatakjertelen. Legen kjenner etter om overflaten er jevn, om begge sider av prostata er like store, om det er kuler eller hardere områder og man får et inntrykk av størrelsen av prostata, forklarer Debes.

Forstørret prostata - symptomer og behandling

SJEKK JEVNLIG: - Menn bør gjøre selvundersøkelse av pungen jevnlig for å oppdage kuler eller endringer ved testiklene, sier urolog Foto: Scanpix
SJEKK JEVNLIG: - Menn bør gjøre selvundersøkelse av pungen jevnlig for å oppdage kuler eller endringer ved testiklene, sier urolog Foto: Scanpix Vis mer

Prostatakreft

Ifølge Helsenorge.no vil ikke prostatakreft gi merkbare symptomer i tidlig fase.

Vanlige symptomer er:

LES OGSÅ: Prostatakreft og potens

Testikkelkreft: Menn bør sjekke underlivet selv

Det er ikke bare på grunn av prostatakreft at menn bør foreta en underlivsundersøkelse. Ifølge Kreftregisteret fikk 337 menn påvist testikkelkreft i 2013. Samme året fikk 46 menn påvist kreft i andre mannlige kjønnsdeler.

Det er ikke noe nasjonalt screeningprogram for menn slik det er for kvinner med tanke på brystkreft og livmorhalskreft. Debes oppfordrer menn til å jevnlig sjekke pungen sin selv.

- Menn bør gjøre selvundersøkelse av pungen jevnlig for å oppdage kuler eller endringer ved testiklene som kan være tegn på testikkelkreft. Generelt bør menn oppsøke fastlegen sin om de har problemer med underlivet, sier Debes. Han ramser opp ulike symptomer man bør kontakte lege om:

  • Blod i urinen
  • Smerter i pungen
  • Kuler i pungen
  • Utflod fra penis
  • Vansker med vannlatningen

- Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor ofte og når menn bør undersøke underlivet, sier Debes.

LES OGSÅ: Har du slike føflekker bør du oppsøke lege

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring