Reisevaksiner - vaksiner deg før du reiser hit

Skal du til Asia, Afrika, Amerika eller Øst-Europa? Dette er reisevaksinene du trenger.

REISEVAKSINE: Sjekk hvilke vaksiner du trenger. Fastlegen hjelper deg både med å kartlegge og å gi deg vaksinen. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
REISEVAKSINE: Sjekk hvilke vaksiner du trenger. Fastlegen hjelper deg både med å kartlegge og å gi deg vaksinen. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Om man trenger vaksiner og/eller malariaprofylakse avhenger ifølge Folkehelseinstituttet blant annet av reisemål, type og varighet av reisen og den epidemiologiske situasjonen til enhver tid. I tillegg må den reisendes helsetilstand, alder og tidligere vaksinasjonsstatus vurderes. For å få optimal effekt av vaksinasjon, bør man i mange tilfeller starte i god tid før avreise.

- For en vanlig feriereise på under 3 uker, trenger du bare hepatitt A. Den varer livet ut etter andre dose. Eventuelt bør du også oppdatere barnevaksinene, sier Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo og Lommelegens ekspert på reisemedisin.

LES OGSÅ: Slik skaffer du deg Europeisk Helsetrygdkort før ferien

Her må du vaksineres mot hepatitt A

Hasle forteller at det anbefales vaksinering mot hepatitt A hvis du skal reise til disse stedene:

 • Asia, unntatt Japan og Singapore
 • Afrika
 • Latin-Amerika
 • Stillehavsøyene, unntatt Hawaii
 • Deler av det tidligere Øst-Europa

- Det anbefales samtidig å oppdatere barnevaksinene, selv om det ikke er noen nevneverdig risiko for å få de sykdommene vi vaksinerer mot i barnevaksinasjonsprogrammet under reiser. Dette dreier seg om en generell beskyttelse av befolkningen, anbefalt av WHO og Folkehelseinstituttet, sier Hasle.

Det er imidlertid verdt å merke seg at du skal ha to injeksjoner med minimum tre uker mellomrom, for å få full virkning av vaksinen før du reiser. Så her må det planlegges!

LES OGSÅ: De vanligste feriesykdommene nordmenn får i utlandet

EKSPERT: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo og Lommelegens ekspert på reisemedisin. Foto: Privat
EKSPERT: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo og Lommelegens ekspert på reisemedisin. Foto: Privat Vis mer

Husk å fornye DTP-pol hvert tiende år

Barnevaksinene det kan være aktuelt å oppdatere, er difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (én sprøyte). Skal gjøres hvert 10. år. Ekstra viktig å fornye disse vaksinene før reise til land hvor disse sykdommene er mer utbredt enn i Norge.

- Om foreldrene tidligere ikke har vaksinert barna med MMR-vaksine, er det aktuelt å ta den i forbindelse med reiser.

Gulfeber

I noen land er det er påbudt å vaksineres mot Gulfeber. Dette gjelder en rekke land i Afrika og Sør-Amerika.

Malaria

Malaria er en farlig sykdom som spres ved myggstikk. Den er vanlig i deler av Asia, Afrika og Sør-Amerika. Før reise til Malariautsatte land, kan du få medisin, såkalt profylakse, mot sykdommen.

- Øvrige vaksiner, og eventuelt malariamedisin, anbefales ut fra hvor, hvordan og hvor lenge du skal reise, hva du skal gjøre, alder og medisinsk tilstand. For eksempel bør helsearbeidere som skal arbeide i land med mye hepatitt B, ha vaksine mot denne sykdommen. På samme måte bør personer som skal håndtere levende pattedyr ha rabiesvaksine, forteller Hasle.

Finnes det vaksine mot zikavirus?

Nei, det finnes så langt ingen vaksine mot zikafeber. Zikaviruset spres til mennesker gjennom stikk fra mygg, så beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket når du reiser til land som er utsatt.

VAKSINE? Om man trenger vaksiner og/eller malariaprofylakse avhenger blant annet av reisemål, type og varighet av reisen og den epidemiologiske situasjonen til enhver tid. Foto: NTB Scanpix
VAKSINE? Om man trenger vaksiner og/eller malariaprofylakse avhenger blant annet av reisemål, type og varighet av reisen og den epidemiologiske situasjonen til enhver tid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Barn, eldre og risikogrupper

Det finnes noen mennesker som bør vaksinere seg, selv om det ikke anbefales til alle, ifølge Folkehelseinstituttet:

 • Personer som er 65 år eller eldre og andre som tilhører definerte risikogrupper for influensa og pneumokokksykdom, bør vaksineres mot disse sykdommene uavhengig av reise, skriver Folkehelseinstituttet.
 • For barn som i første leveår skal ha lengre opphold i land med høyere forekomst av infeksjonssykdommer, kan det være aktuelt å begynne vaksinasjon tidligere enn vanlig og gi dosene med kortere intervall for å rekke to eller tre doser DTP-IPV-Hib-vaksine og pneumokokkvaksine før avreise. MMR-vaksine kan gis fra alder 9 måneder, men dose satt før fylte 12 måneder bør gjentas ved 15-måneders alder.

Hvor kan jeg få reisevaksine?

Spør på helsestasjonen eller din fastlege om hvor man kan få reisevaksiner der du bor. Gulfebervaksine kan bare gis av autoriserte gulfebervaksinatører. Det finnes foreløpig ingen oversikt over dette hos Folkehelseinstituttets nettsider, men du kan se en oversikt hos reisekliniken.no.

VAKSINE: Barnevaksinene det kan være aktuelt å oppdatere, er difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (én sprøyte). Foto: NTB Scanpix
VAKSINE: Barnevaksinene det kan være aktuelt å oppdatere, er difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (én sprøyte). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Når trenger jeg vaksine?

Folkehelseinstituttet har følgende råd om vaksinasjon ved reiser:

 • Hepatitt B-vaksine: Anbefales for helse- og barnehjemspersonell som skal arbeide utenfor lavendemiske områder. Aktuelt også for reisende som kan komme til å ha ubeskyttet sex, injisere stoff, komme i kontakt med helsevesenet (for eksempel pga. grunnsykdom), eller bli utsatt for ulykker (risikoen øker med oppholdets lengde). Det bør vurderes å vaksinere barn før langtidsopphold, fordi de kan smittes av barn i lokalmiljøet under lek. Vaksinen inngår i mange lands barnevaksinasjonsprogram, og kan gis fra første levedøgn.
 • Japansk encefalittvaksine: Anbefales til personer som i sykdomssesongen skal oppholde seg utenfor storby i 3-4 uker eller mer, eller ha gjentatte kortere opphold i områder hvor sykdommen er vanlig. Vaksinasjon bør vurderes også for kortere opphold hvis forholdene tilsier at risikoen for smitte er spesielt høy. Vaksinen kan gis fra 2 måneders alder.
 • Koleravaksine: Anbefales før reise til områder med kolera for hjelpepersonell i arbeid ved naturkatastrofer eller krig, andre personer som skal leve under dårlige hygieniske forhold uten tilgang på rent drikkevann og for personer som mangler magesyre eller bruker antacida. Vaksinen kan gis fra 2-års alder. Koleravaksinen gir en viss beskyttelse mot infeksjon med enterotoksinproduserende E. coli (ETEC), men den totale beskyttelsen er lav og vaksinen er ikke godkjent for denne indikasjonen.
 • Meningokokkvaksiner: Vaksinasjon mot meningokokktypene A, C, W og Y anbefales før opphold i "meningittbeltet" i tropisk Afrika eller andre steder hvor det er utbrudd av sykdom. Meningokokk C-vaksine eller ACWY-vaksine anbefales for barn og ungdom som skal gå i barnehage, skole eller studere i visse vestlige land, blant annet Storbritannia og USA. Anbefalingen gjelder først og fremst barn og ungdom under ca. 25 år og personer på lengre opphold, men kan også vurderes for voksne og ved kortere opphold, avhengig av den epidemiologiske situasjonen. Dokumentert meningokokk ACWY-vaksinasjon kreves for å få visum til pilegrimsreise til Saudi-Arabia. Meningokokk C-konjugatvaksine kan gis fra 2-måneders alder.
 • Rabiesvaksine: Er aktuelt for reisende som skal bo eller reise i områder med rabies hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig eller som skal arbeide med dyr som kan være smittet med rabies. Fordi barn kan tenkes å få kontakt med smitteførende dyr uten at foreldrene får kjennskap til det, kan det være aktuelt å vaksinere barn som skal bo i områder med rabies. Det er ingen nedre aldersgrense for bruk av rabiesvaksine.
 • Skogflåttencefalittvaksine (TBE-vaksine): Anbefales til personer som skal oppholde seg i skog og mark, for eksempel i forbindelse med orienteringsløp, skogsarbeid, fottur eller camping, i områder hvor sykdommen er utbredt. Utenom Norge gjelder dette deler av Sentral- og Øst-Europa, Baltikum, Åland, Bornholm og i kystområder og ved store innsjøer i sør-Sverige. Vaksinen anbefales ikke for turistreiser til byer i disse områdene. Vaksinen kan gis fra ett års alder.
 • Tuberkulose (BCG): Er aktuelt for personer som ikke tidligere er BCG-vaksinert og som skal oppholde seg i mer enn tre måneder i land med høy forekomst av tuberkulose og ha tett kontakt med lokalbefolkningen. I tillegg anbefales vaksine til uvaksinerte arbeidstakere med særskilt risiko for tuberkulosemitte i land med høy forekomst av tuberkulose. Det er ikke dokumentert beskyttende effekt av BCG-vaksine hos personer over 35 år. Vaksinen kan gis fra første levedøgn.
 • Tyfoidvaksine: Anbefales til personer som skal reise til strøk hvor tyfoidfeber er utbredt. Risikoen for smitte øker ved nærkontakt med lokalbefolkningen og med økende lengde på oppholdet. Injeksjonsvaksine kan gis fra 2 års alder og oral vaksine kan gis fra 5 års alder.
 • Malariaprofylakse: Forebyggende tiltak (profylakse) mot malaria omfatter myggstikkprofylakse og eventuelt medikamenter. I Folkehelseinstituttets veileder om forebygging av malaria hos reisende er det listet opp hva slags malariaprofylakse som anbefales ved ulike reisemål.

Har du spørsmål om reisevaksiner? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring