Skiskader: hvis ulykken er ute

Lær deg førstehjelp ved de vanligste skiskadene, og hvordan du forholder deg dersom uhellet virkelig er ute.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvis uhellet skulle være ute, er det viktig at du vet hva du skal gjøre. Riktig varsling og førstehjelp kan spare den skadede for mange plager, og i sin ytterste konsekvens redde liv.

Generelt om skader og behandlingVed uhell i skibakken kan det dreie seg om alt fra en harmløs vrikking av en ankel, til alvorlige hodeskader. Det er derfor viktig at du er kjent med prinsippene for førstehjelp og hvordan du oppfører deg i en nødssituasjon.

Men som oftest er det heldigvis snakk om skader, der det ikke blir nødvendig med verken redningspatruljer eller ambulansehelikopter. Her er det også mange nyttige ting du kan få gjort for å hjelpe den skadede.

Slik oppstår typiske skiskaderHer finner du en kortfattet oversikt over de mest typiske skiskadene. Klikk på linkene for å lese mer om hver enkelt skade.

HodeskaderAlvorlige hodeskader skjer heldigvis ikke så ofte som de andre skadene. Når de skjer er de imidlertid dramatiske og sjansen for varige mén er stor. Riktige forholdsregler reduserer risikoen for alvorlige hodeskader.

HåndleddskaderDette har blitt en typisk snøbrett-skade, som oppstår ved at man prøver å ta seg for, når man faller. Dette er skader som enkelt kan forebygges med riktig sikkerhetsutstyr.

SkulderskaderSkulderskader er en annen vanlig snøbrettskade. Vanligvis hopper leddkulen på overarmsbenet ut av leddskålen, skulderen går ut av ledd. Dette er svært smertefullt. En annen skade som kan oppstå er at leddbåndet mellom kravebenet og skulderbladet ryker.

KneskaderKneskader omfatter meniskskader, korsbåndskader, skade på det indre sideleddbåndet og skade på leddet mellom leggbeinet og kneleddet. De er mest utbredt blant telemark- og slalåmkjørere og skyldes ofte uheldig vridning, for eksempel ved hekting av den ene skien.

AnkelskaderAnkelskader kommer av at foten blir vridd slik at leddbåndene blir strukket og kanskje avrevet. De forekommer sjeldnere etter hvert som man har stadig bedre og stivere støvler. I stedet øker kneskadene.

R I K E ved forstuvninger og vrikkinger
Ved forstuvninger og vrikkinger er den viktigste behandlingen rask førstehjelp etter R I K E -prinsippet. Dette bør alle som driver med idrett og friluftsliv ha god kjennskap til.

R - Ro.
La den skadede kroppsdelen være i ro. Prøv ikke å belaste den i et døgn eller to etter skaden.

I - Is.
Dersom du legger på is, demper du hevelsen og smertene. La isen ligge på ca. 15-20 minutter i timen i flere timer, gjerne hele den første dagen. Viktig: Legg ikke isen direkte på huden, det medfører frostskader.

K - Kompresjon.
Legg på et stramt elastisk bind eller sportstape. Viktig: Bandasjen skal ikke være så stram at den stanser blodomløpet. Det merker du ved at følelsen blir borte i den skadede kroppsdelen og at huden i området blir blå.

E - Elevasjon.
La den skadede kroppsdelen ligge høyt, dvs. over hjertehøyde. La f.eks. en forstuet ankel ligge på en pute om natten.

I løpet av noen timer, bør en lege vurdere om skaden er så alvorlig at den bør behandles videre, eller om man kan fortsette med RIKE-behandlingen. Legen kan også foreskrive betennelsesdempende medisiner for at hevelsen skal gå fortere ned.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring