Skrumplever (cirrhose)

Skrumplever er en alvorlig tilstand. Symptomene er generelt dårlig helse, gul i huden, kvalme og blødninger fra tarmen. Alkoholmisbruk eller kronisk hepatittsykdom er ofte årsak.

SKRUMPLEVER: Leveren blir stiv, får knuter i vevet og knudrete overflate. Stadig mer arrvev gjør det vanskelig for leveren å utføre sine funksjoner. Fotos: NTB Scanpix/Shutterstock
SKRUMPLEVER: Leveren blir stiv, får knuter i vevet og knudrete overflate. Stadig mer arrvev gjør det vanskelig for leveren å utføre sine funksjoner. Fotos: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Skrumplever heter cirrhose i det medisinske fagspråket.

Hva er skrumplever?

Skrumplever betyr at leveren er alvorlig skadet ved at mye av leverens vanlige vev er erstattet med arrvev og dermed ikke klarer å gjøre de oppgavene i kroppen som den skal. Skrumplever er endestadiet ved en lang rekke kroniske leversykdommer.

Hva skjer i leveren?

Hver gang din lever blir skadet, enten av utbredt alkoholinntak, forgiftninger eller sykdom, vil leveren prøve å reparere skadene. Leveren har en ganske imponerende evne til å reparere seg selv, men hver gang den gjør det vil arrvev dannes. Til slutt kan det bli så mye arrvev at leveren ikke lengre klarer å reparere. Leveren får problemer med blodsirkulasjonen og klarer ikke lenger å effektivt produsere og omsette viktige stoffer. Denne tilstanden kalles skrumplever og er en livstruende tilstand. Hvis leveren har blitt så ødelagt, går det ikke an å kurere den, men ved å få en diagnose tidlig kan men forhindre ytterligere ødeleggelse av organet.

ARRVEV: Frisk lever til venstre, til høyre skrumplever med arrvev og knudrete overflate. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
ARRVEV: Frisk lever til venstre, til høyre skrumplever med arrvev og knudrete overflate. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsaker

 • I Norge skyldes mer enn halvparten av alle tilfeller langvarig og høyt inntak av alkohol.
 • Kroniske virus-hepatittinfeksjoner er den andre vanlige årsaken: Hepatitt B, Hepatitt C og Hepatitt D
 • Mer uvanlige årsaker er visse immunologiske sykdommer, noen medfødte stoffskiftesykdommer og autoimmun hepatitt.
 • Langvarig overvekt med ledsagende fettlever kan også i sjeldne tilfeller gi opphav til skrumplever.

Utbredelse

– Rundt 1,5 prosent av befolkningen vil utvikle skrumplever i løpet av livet. Sannsynligvis er dette tallet økende, som følge av et stadig høyere alkoholinntak i befolkningen.

Dette har John Willy Haukeland, overlege ved Gastromedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus (OUS) Ullevål, tidligere opplyst til Lommelegen.no.

Ifølge overlegen er det relativt sjelden at personer under 50 år rammes av skrumplever.

LEGENE SVARER: Bekymret familiemedlem: Mann 67 år, med skrumplever som fortsatt drikker hver dag. Hva er utsiktene?

Symptomer

Tegn på at man har fått skrumplever kan være:

 • Tretthet og generelt dårlig helse
 • Gul i huden og i øynene
 • Forstyrret væskebalanse
 • Blødninger fra mage og tarm
 • Dårlig matlyst
 • Kvalme
 • Avmagret med tap av muskulatur
 • Hoven i letter, ankler og føtter (ødem)
 • Spider nevi – edderkopplignende hudforandring
 • Kløe i huden

– Dette er som regel åpenbare symptomer som gjør at folk føler seg syke og søker hjelp, forteller Haukeland.

Diagnosen

– Hvordan vet man at man har skrumplever?

Disse symptomene kan gi mistanke, men diagnosen er ikke like opplagt i tidlige faser der tilstanden vanligvis ikke gir så mange symptomer. For å avklare om det foreligger skrumplever kan man analysere visse blodprøver, gjøre ultralyd eller CT-undersøkelse og noen ganger er det nødvendig å ta en vevsprøve (biopsi) av leveren, som kan vise om det er mye arrvev og endringer i vevsoppbyggingen av leveren, forklarer overlegen.

Det er også mulig å måle leverens stivhet ved hjelp av et spesielt ultralydapparat (Fibroscan). Resultatet av en slik undersøkelse kan gi en klar pekepinn på om det foreligger skrumplever eller ikke.

LEGENE SVARER: Mann, 33 år: – Jeg drikker en flaske rødvin hver kveld

EN FLASKE VIN HVER DAG: Storkonsum av alkohol over tid gir skrumplever. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
EN FLASKE VIN HVER DAG: Storkonsum av alkohol over tid gir skrumplever. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvor mye alkohol kan føre til skrumplever?

For å få alkoholbetinget skrumplever av alkohol skal det drikkes relativt mye.

– De fleste som har alkoholbasert leverskade har drukket alkohol svarende til minst én flaske vin daglig i mange år, opplyser Haukeland.

Han understreker at det er individuelt hvorvidt man utvikler skrumplever, men tilleggsfaktoren av overvekt kan spille en viktig rolle. I tillegg er det godt dokumentert at menn tåler alkohol bedre enn kvinner. Kvinner har derfor høyere risiko for alkoholbasert leverskade enn menn ved det samme alkoholinntaket.

En vanlig definisjon på storkonsument er en person som drikker mer enn 10 cl (80 gram) ren alkohol per dag i gjennomsnitt over hele året. Det vil altså si 36,5 liter ren alkohol per år.

LES OGSÅ: Er et daglig alkoholinntak skadelig?

Skrumplever (cirrhose)

Komplikasjoner

Når leveren ikke klarer å utføre sine normal funksjoner på grunn av svikt, kan flere alvorlige komplikasjoner oppstå.

 • Portal hypertensjon. Skrumplever kan forårsake forhøyet blodtrykk i blodårene i leveren. Blodstrømmen gjennom leveren blir hemmet på grunn av arrvev, og trykket i portvenen stiger. (Se bilde ovenfor).
 • Som et resultat av trykkøkningen i levervenene, utvider også venene i nærheten seg. Spesielt vil årene i spiserøret være utsatt, og det kan oppstå åreknuter i spiserøret (øsofagusvaricer). Slike åreknuter utgjør en betydelig blødningsrisiko.
 • Væske i bukhulen (acites) Økt trykk i blodårene kan medføre væske i buken. Dette kan igjen medføre bukhinnebetennelse.
 • Forstørret milt
 • Blødninger fra i fordøyelsessystemet
 • Infeksjoner: Du er mer utsatt for infeksjoner ved leversvikt.
 • Leverencefalopati. Hvis leveren ikke klarer å fjerne avfallsstoffer godt nok fra blodet, kan hjernen blir forgiftet. Behandles med antibiotika.
 • Leverkreft. Skrumplever medfører økt risiko for leverkreft.

Fire stadier av skrumplever

Medicinnet beskriver fire stadier av skrumplever, ut fra hvor skadet leveren er og tilstedeværelse av komplikasjoner. Man må huske på at skrumplever i seg selv er resultatet av skade over lengre tid.

STADIUM SYMPTOMER OG KOMPLIKASJONER
Stadium 1Du har arrvev i leveren, men få symptomer og ingen komplikasjoner.
Stadium 2Du har utviklet høyt blodtrykk i blodårene, såkalt portal hypertensjon og åreknuter ved spiserøret
Stadium 3Komplikasjoner med væskeansamling i buken, og omfattende arrvev i leveren og mulig leversvikt
Stadium 4Livstruende tilstand (End-stage liver disease, ESLD) hvor du trenger en levertransplantasjon for å overleve.

Behandling

Det finnes ingen kur for skrumplever, men man kan forhindre at leveren får ytterligere skade. Behandlingen retter seg mot årsaken og man må forsøke å forhindre komplikasjoner.

Man må forhindre at alkohol eller medisiner gir leveren mer skade.

– Det er helt opplagt at du ikke skal drikke hvis skrumpleveren er alkoholbetinget. Grunnregelen er: har du skrumplever, så bør du la være å drikke. Vi anbefaler også stor forsiktighet med alkoholinntak for pasienter som har skrumplever av annen årsak, understreker Haukeland.

Studier tyder på at om lag halvparten av alle personer som blir innlagt med symptomgivende leversykdom på alkoholisk grunnlag dør i løpet av ett år dersom de fortsetter å drikke. Personene som derimot slutter å drikke alkohol, har betydelig bedre leveutsikter.

– Dette viser at det aldri er for sent å stoppe, påpeker overlegen.

Har man skrumplever har man økt risiko for gallestein.

Levertransplantasjon

Ved alvorlig leversvikt kan levertransplantasjon være en mulighet. Det er en krevende operasjon, og det er strenge kriterier på hvem som kan få en slik operasjon. Ventelisten på en ny lever er ofte lang, og noen dør mens man venter på å få en lever som passer.

Alkoholvaner

– Hvordan reagerer folk når de får vite at de har skrumplever?

– Når det gjelder alkoholisk leversykdom ser vi en del pasienter som er sjokkert over at de har pådratt seg leversykdom. Noen har kanskje lurt seg selv i mange år, men mange har nok trodd at det var helt uproblematisk å daglig drikke en halvflaske vin eller mer, opplyser Haukeland.

Han forteller at de fleste som blir lagt inn er interessert i å vite hva som skjer videre og få en faglig begrunnet informasjon om behandling og prognose.

– Mange er interessert i endre vanene sine, og mange klarer også å endre drikkemønsteret de hadde før de ble innlagt. Enhver lege som utreder pasienter med leversykdom, og ofte ellers også, må bruke tid på å snakke med pasientene om alkoholvanene. For noen er spesialisert rusbehandling et godt alternativ, sier Haukeland.

Prognose

Skrumplever er en alvorlig diagnose, som sier at leveren din er varig skadet. Hvor lenge du vil lever etter å ha fått diagnosen varierer og kommer an på årsaken og eventuelt underliggende sykdom.

De fleste med skrumplever som ikke har utviklet komplikasjoner (stadium 1), lever i mange år.

Hvis man har utviklet komplikasjoner som for eksempel åreknuter i spiserøret eller væske i bukhulen (Stadium 2-3) er prognosen dårligere. (3)

Ved stor leversvikt og behov for levertransplantasjon (stadium 4) er gjennomsnittlig overlevelse mindre enn seks måneder. (3)

Kilder:

Revisjon 03.06.2020 av Lofthus. Kilder ved revisjon: 1) Mayoclinic: Cirrhose By Mayo Clinic Staff 2) SML.no: Skrumplever, Frøydis Langmark, Lars Aabakken 3) Medicinnet: Cirrhose Medical Author: John P. Cunha, DO, FACOEP

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring