Synovitt

Smerter, helvelse og stive ledd kan være symptomer på synovitt - betennelse i leddhinnen.

NÅR OPPSTÅR SMERTEN?  Har du leddsmerter i hvile, og om natten, eller oppstår smertene i forbindelse med løping eller annen trening? Det er viktig informasjon for legen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NÅR OPPSTÅR SMERTEN? Har du leddsmerter i hvile, og om natten, eller oppstår smertene i forbindelse med løping eller annen trening? Det er viktig informasjon for legen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Synovitt er en betennelse i synovialhinnen. Synovialhinnen er navnet på den tynne hinnen som kler innsiden av leddene våre og produserer synovia, en viskøs væske i ledd som bidrar til å redusere friksjonen innad i leddet ved bevegelse. Synovitt er betegnelsen på en betennelsestilstand i denne hinnen. (2)

Synovitt kan forekomme i ulike ledd: Kne, ankel, vrist, skuldre og hofte, men synovitt i kne er det vanligste. (1)

LES OGSÅ: Leddsmerter - hva kan være årsaken?

SYNOVITT: Synovitt kan oppstå i alle synnovialledd i kroppen, men synovitt i kne er det vanligste. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYNOVITT: Synovitt kan oppstå i alle synnovialledd i kroppen, men synovitt i kne er det vanligste. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer på synovitt:

Synovitt har for eksempel en tendens til å forårsake:

  • Hevelse i leddet
  • Begrenset bevegelighet i leddet
  • Stivhet som er verre om morgenen
  • Ved synovitt produserer cellene i hinnen mer væske enn normalt, og væsken kan gi en smertefull utvidelse av leddhulen, «vann i leddet». Vann i leddet kalles ofte hydrops på det medisinske fagspråket. Hydrops er en unormal opphoping av væske i vev eller hulrom i kroppen. Ordet brukes særlig om økt væskeansamling i ledd. (1)

Årsaker til synovitt

Synovitt i kneleddet

Synovitt i kne oppstår når synovialhinnen som strekker og smører kneledd, blir betent. Les mer om knesmerter.

Synovitt i ankelleddet

Synovitt i ankelen er ikke sjelden og kan oppstå i ankelleddet for eksempel ved blødninger i leddet eller ved skader av ankelligamenter. Typisk er symptomene belastningsrelaterte smerter som kan kjennes flere steder i ankelen. Tilstanden kan være vanskelig å påvise klinisk, men bildeundersøkelser vil kunne gi mistanke om tilstanden. Injeksjon av lokalbedøvelse i leddet vil ved smertefrihet kunne bekrefte diagnosen. (2)

Kilder 1) Sharecare 2) Lommelegen 3) SNL

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring