Ti tips for en tryggere tur med pulk

Skal du ut på påsketur, er pulk en god idé. I pulken ligger barnet godt innpakket, samtidig som det har mulighet til å følge med på det som skjer utenfor. Les Lommelegens tips for en trygg tur med pulk.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gode minner, gode vanerDet å lære barna våre gleden ved friluftsliv er en ubetinget fordel. Det utvikler barnet fysisk, så vel som at barnet får gode verdier i forhold til natur og felleskap. For de litt større barna vil et par fornuftige langrennsski, en termos med kakao og god niste gjøre sitt til at skiturer blir gode minner. Husk at det viktigste ikke er å gå så langt, men å komme seg ut og bruke naturen.

De minste barna som ikke kan gå selv kan også ha glede av å være med. Noen bruker bæremeis eller akebrett, og det kan være tilstrekkelig dersom turen er kort og terrenget flatt. Skal du ut på en noe lengre tur, er pulk en god idé. I pulken ligger barnet godt innpakket, samtidig som det har mulighet til å følge med på det som skjer utenfor.

En pulk er ofte dyr i anskaffelse. Tenk på at det ofte annonseres pent brukt utstyr i avisene og på nettet. Det viktigste er at du har en pulk som holder mål sikkerhetsmessig.

Her er Lommelegens tips for en trygg tur med pulk:

 • Barn under seks måneder bør ikke ligge i pulk.
 • Ikke ta ikke barnet med i pulk dersom det er sterk vind eller kaldere enn ti minusgrader.
 • Dersom du er i tvil om ditt barn bør ligge i pulk på grunn av sykdom eller andre årsaker, bør du spørre lege eller helsesøster om råd.
 • Bruk en anerkjent pulk med godkjent sikkerhetsutstyr, stofftrekk og vindskjerm.
 • Barnet bør ligge i en romslig skinnpose eller lignende.
 • Barnet skal ligge på et støtabsorberende underlag som ikke trekker fuktighet.
 • Legg ikke ut på tur like etter at barnet har spist.
 • Unngå løyper der pulken hopper og slår mot bakken. Tenk på at barnet får alle disse bevegelsene mot flat rygg.
 • Beskytt barnets øyne med solbriller eller slør.
 • Vær helst to i følge når du har barn i pulk. Kontroller jevnlig at alt står bra til med barnet.
 • Husk at luften er kaldest ved bakken og at barnet vil puste inn kald luft uansett hvor godt det er kledd. Nedkjøling kan gjøre at barnet virker slapt og tilsynelatende sover. For de minste barna kan overoppheting også være en fare. Sjekk at barnet har det passelig varmt i pulken.

  Med andre ord: bruk fornuft før du legger ut på tur med barn i pulk. Lommelegen ønsker deg en god tur!

  Artikkelen ble publisert for første gang i mars 2004.

  Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

  Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

  Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

  Les mer om medisinsk kvalitetssikring