Derfor aktiverer de komapasienter med sykling

Nytt og spennende mobiliseringsprosjekt på Haukeland Sykehus.

Slik ser sengesykkelen ut. Foto: Produsent/Haukeland Sykehus
Slik ser sengesykkelen ut. Foto: Produsent/Haukeland Sykehus Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I desember i fjor startet Seksjon for intensivmedisin ved Haukeland universitetssjukehus med systematisk sykling og mobilisering av sine koma-pasienter.

– Sykkelen er en del av en algoritme, hvor vi tilpasser trening og mobilisering tidligst mulig. All forskning har vist at trening og tidlig mobiliseringer er med på å minske langtidsplager hos intensivpasienter, sier Lillian Svensen, som er assisterende seksjonsleder ved Intensivmedisinsk seksjon på Haukeland Sykehus, til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: 82 000 pasienter møter ikke opp til avtalt time

Derfor er tidlig aktivitet viktig

– Det å være lenge sengeliggende er ikke bra for verken friske eller syke. Det tar bare lenger tid å bli frisk igjen, påpeker Svensen.

Poenget med tidlig trening og mobilisering, er at det skal forkorte plagene til pasienten, og redusere liggetid og respiratortid på intensivavdelingen.

– Målet er å gjenvinne den fysiske kapasiteten pasienten hadde før han eller hun ble innlagt. Vi starter med treningen mens de er i kunstig koma, og så blir de mer aktive etterhvert som de beveger seg, forklarer Svensen.

Sykkelen er en sengesykkel, som er laget for sengeliggende pasienter. Sykkelen tilpasser seg til hvorvidt pasienten trenger drahjelp, eller sykler selv. På Haukeland er det så langt bare Intensivmedisinsk seksjon som har gått til innkjøp av en slik sykkel.

I tillegg til sykling og mobilisering, er det systematisk bruk av protokoller for sedering (narkose)/smertebehandling og respiratoravvenning, som innen forskning har forbedret resultatene for intensivpasienter.

LES OGSÅ: Hva er koma?

Pasientene er positive til prosjektet

Selv om det er for tidlig å konkludere med om tidlig mobilisering og sykling satt i system har ført til forbedring på kirurgisk intensiv på Haukeland, har tilbakemeldingene så langt vært over all forventning.

– Det er overraskende hvor positive pasientene er til dette. De synes det er godt å få beveget seg, selv om de kan være stive i beina og ha forskjellige smerter i kroppen, opplyser Svensen.

Dagens Medisin kan du se et videoklipp av hvordan syklingen og mobiliseringsprosjektet fungerer.

Ideen om aktivere komapasienter med sykling, fikk de fra en konferanse der intensivsykepleiere presenterte et lignende prosjekt fra Ålborg/Slagelse Sykehus og Rikshospitalet i Danmark.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring